Dieta antyrakowa czyli jak zapobiegać rakowi?

23 marca 2017, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Właściwa dieta nie tylko zapobiega zachorowaniom na raka, ale też skutecznie pomaga w zwalczaniu już zdiagnozowanych nowotworów. Rak, który nie daje się niekiedy zabić za pomocą tak ciężkiego oręża jak chemioterapia – może się poddać, jeśli odpowiednio wcześnie sięgniemy po… specjalną broń.

rak1

Jej role pełni niskotłuszczowa dieta, prawie bezmięsna, w której główna rolę zajmują warzywa, owoce, kasze, przyprawy i zioła! Nowe badania wykazują, że sprawdza się ona nie tylko w zapobieganiu nowotworom, ale też w hamowaniu raka na bardzo wczesnym etapie rozwoju. Ostatnio naukowcy zaczęli się nawet zastanawiać, czy składniki zawarte w pożywieniu mogłyby  wspomagać leczenie zaawansowanych nowotworów.

 

 

Oczywiście żadna dieta nie zastąpi tradycyjnej terapii, ale z najnowszych badań wynika, że może znacznie zwiększać skuteczność leczenia. Największym entuzjastą zastosowania diety w krucjacie przeciw  nowotworom jest dr Dean Ornish z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco. Od wielu lat bada zależności między trybem życia a chorobami i szokuje świat nauki zadziwiającymi wnioskami.  Rewolucyjne badania na grupie pacjentów z rakiem prostaty wskazały, że te osoby, które zmieniły dotychczasowy tryb życia: więcej się ruszały, przestrzegały diety opartej na produktach roślinnych wzbogaconej  (selen, witaminy A i C, kwasy omega 3) udowodniły, że stan ulega znacznej poprawie i nie ma konieczności stosowania chemioterapii.  Okazuje się, że zmiana trybu życia może przynieść ogromne poprawy jak przyjmowanie silnych leków. Profesor T.Colin Campbell z Uniwersytetu Cornell porównuje zaczątki nowotworu do chwastu, który pleni się tylko w sprzyjającym środowisku. Rozwój raka jest procesem odwracalnym, zależy od tego, czy we wczesnej fazie rozwoju nowotwór miał odpowiednie warunki do wzrostu.

 

star

 

Ustalono, że dieta może hamować rozwój raka na różne sposoby. Czy i jak szybko z pojedynczej komórki lub maleńkiego guzka rozwinie się choroba, zależy m.in. od sprawności układu odpornościowego. Udowodniono, że niektóre składniki diety mogą wzmacniać tę naturalna obronę. Należą do nich np. grzybki shitake oraz inne grzyby w tradycyjnej kuchni japońskiej.

Zablokowanie produkcji komórek rakowych potrafi też epigalokatechina z zielonej herbaty, resveratrol z czerwonych winogron oraz kurkumina (składnik curry) – przyprawa kuchni indyjskiej. Ta ostatnia ma – zdaniem niektórych naukowców – najsilniejsze działanie antyrakowe ze wszystkich produktów. Guzek np. może rozwijać się tylko wtedy, gdy jest ukrwiony. W jego wnętrzu tworzy się sieć naczyń krwionośnych. Naukowcy od lat chcą zahamować ten proces. W pewnym stopniu potrafią to niektóre związki roślinne np. kwas elagowy z malin i truskawek, czy apigenina, występująca w dużych ilościach w pietruszce i selerze. Efekt następuje po zjedzeniu porcji warzyw nie większej niż ta stosowana w naszej kuchni.  A co powoduje ryzyko wystąpienia raka? Dieta bogata w czerwone mięso, cukier, wędliny.

 

Na liście najbardziej zakazanych produktów w diecie antyrakowej znajduje się:

miesko

czerwone mięso – tłusty, najchudsze kawałki zawierają 35 % tłuszczu, z dużą ilością kwasów omega 6, które w nadmiarze sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych, co może sprzyjać namnażaniu się obecnych już w organizmie komórek raka. Rak może się nieraz rozwijać przez 30 -40 lat i przez większość czasu nie dać żadnych objawów! W smażonym czy grillowanym mięsie wytwarzają się policykliczne węglowodory i heterocykliczne aminy, uszkadzające DNA co jest sygnałem dla rozwoju raka.

 

slod

słodycze – podnoszą poziom cukru we krwi, efektem czego jest wyrzut insuliny oraz wzrost tzw. insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF. Podsyca on stany zapalne, które tez pobudzają wzrost komórek rakowych. Dlatego z diety należy wykluczyć słodycze, białą mąkę zastępując ją razową. Rozkłada się ona wolniej i nie powoduje wzrostu insuliny.

 

wedli

wędliny – tłuste, solone, nafaszerowane konserwantami, z których najgroźniejsze są związki azotowe N-nitrozoaminy. Zjedzenie już tylko 2-4 plasterków czyli 30 gram peklowanej wędliny dziennie grozi rakiem żołądka (w/g naukowców z Instytutu Karolinska).

na podstawie Newsweek nadesłała Kasjopeja

Zobacz również:

  1. Poznaj symptomy choroby nowotworowej
  2. Samokontrola piersi
  3. Dieta a nowotwory piersi
  4. Nowości w leczeniu raka
  5. Stres zwiększa ryzyko powstawania raka