Warzyw i owoców na razie nie brakuje, zamrażając więc, co się da, bo domowe mrożonki to jedzenie z pewnego źródła. A także pomysł na zaoszczędzenie paru groszy. Musem z malin do zimowego obiadu lub zielonym groszkiem sypniętym do jesiennej zupy zachwycisz domowników.
Mrożonki to cenne źródło uzupełnienia jadłospisu, szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy nie ma świeżych owoców i warzyw. Zamrożone zachowują wygląd, smak i aromat oraz tracą znacznie mniej wartości odżywczych. Na przykład, ubytek witamin, szczególnie Wit. C, jest podczas zamrażania znacznie mniejszy niż przy innych metodach przetwarzania: jedynie 20%, podczas gdy w dżemach i kompotach aż 35 %.
W mrożonkach, które sama przygotujesz, nie ma chemicznych dodatków i konserwantów, są więc bezpieczne nawet dla dzieci. Dzięki zamrożeniu, w temperaturze poniżej -18ºC nie działają bakterie i enzymy powodujące psucie się warzyw i owoców. Mają one wszystkie właściwości dietetyczne świeżych produktów, dlatego jedzone codziennie działają odkwaszająco na organizm, jednocześnie dostarczając witamin i składników mineralnych, tak potrzebnych np. na przedwiośniu, zapobiegają miażdżycy, przeciwdziałają zaparciom, a co za tym idzie – chorobom jelita grubego, znakomicie pomagają osiągnąć i utrzymać upragnioną wagę.
Co i jak
Zamrażać możesz prawie wszystko, oprócz sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku. Wybieraj tylko świeże, zdrowe, nie uszkodzone warzywa i owoce. Zbyt dojrzałe lub przeciwnie, nie w pełni dojrzałe, odrzuć.
Po obraniu i oczyszczeniu warzywa i owoce starannie umyj i osusz, rozkładając je na papierowych ręcznikach – mrożenie mokrych produktów znacznie pogarsza ich jakość, powoduje sklejanie się i zmianę kształtu. Zamrożone i właściwie przechowywane produkty nie powinny (oprócz szpinaku i buraczków) się skawalić. Przygotowane do zamrożenia warzywa i owoce, przed zapakowaniem w torebki lub pojemniki, wstaw na parę godzin do lodówki, aby je najpierw dobrze oziębić. Szczelnie je zamknij i oznacz karteczkami z datą przygotowania.
Kalafiory przed zamrożeniem podziel na różyczki. Zielony groszek, fasolkę szparagową, brukselkę oczyszczoną z zewnętrznych liści, szczaw i szpinak zanurz na 2-3 minuty we wrzącej wodzie, następnie schłódź w zimnej, osącz i podziel na porcje.
Dorodne i dojrzałe strąki papryki przetnij na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Jeśli chcesz ją zamrozić w całości, odetnij „piętkę” razem z ogonkiem i także usuń gniazda. Ogórki na mizerię obierz i pokrój na plasterki. Dojrzałe, twarde, nieduże pomidory możesz mrozić w całości.
Marchew, pietruszkę, seler i buraki podobnie – lub pokrojone w kostkę, słupki albo plastry, zależnie od tego, jak chcesz je później wykorzystać. Następnie wrzuć je do wrzącej wody i obgotuj : pokrojone przez 2 minuty, w całości przez 4. Przelej zimną wodą, starannie osącz i zamrażaj. Por powinien przed zamrożeniem być pokrojony.
Natkę, koperek oraz zioła przyprawowe umyj, starannie osącz i osusz, posiekaj. Przełóż do małych pojemników, dokładnie ubij, szczelnie zamknij – gdy zamarznie wyskrobuj ją łyżeczką bezpośrednio do potraw.
Drobne owoce jagodowe: truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, porzeczki i czarne jagody przebierz, oczyść z szypułek, umyj i dokładnie osącz z wody. Włóż do torebek lub pojemników i szczelnie zamknij. Owoce tuż przed zamrożeniem możesz posypać cukrem biorąc 25 dag cukru na 1 kg owoców.
Śliwki, brzoskwinie, morele przetnij na pół i usuń z nich pestki, a wiśnie i czereśnie wydryluj.
Pilnuj terminów
Zapakowane produkty zamrażaj zgodnie z instrukcją obsługi zamrażarki – wielkość i liczba porcji zależy od jej pojemności i najczęściej wynosi ona 8-12 kg na dobę.
Czas przechowywania mrożonek w zamrażalniku domowej lodówki jest różny. W małych lodówkach, gdzie temperatura w zamrażalniku nie spada poniżej -6ºC mrożonki można przechowywać najwyżej tydzień. W dużych lodówkach i zamrażarkach truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, czarne jagody, śliwki, morele, brzoskwinie, wiśnie oraz musy i pulpy owocowe można przechowywać nawet 8-12 miesięcy, a owoce przesypane cukrem do 18. Kalafior, kalarepę, kapustę cukrową, włoską i czerwoną, brukselkę, szczaw, szpinak, groszek zielony, fasolkę szparagową i warzywa korzeniowe – 9-12 miesięcy. Paprykę, ogórki, pomidory, koperek i natkę do 6 miesięcy. Oczywiście, jeśli temperatura przechowywania jest niższa np. -25ºC, -30ºC, czas przechowywania mrożonek się wydłuża.
Zobacz też: Kulinarne Inspiracje
Pyszności na nowo odkryte
Mrożonki umożliwiają błyskawiczne przygotowanie potraw. Barszcz czerwony z buraczków mrożonych przygotujesz sześć razy szybciej niż ze świeżych, a jarzynkę z mrożonej marchwi – trzy razy szybciej! Mrożonki na zupę włóż do wrzącej, lekko osolonej wody. Dodaj kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę i szczyptę przypraw. Gdy ziemniaki są miękkie, zupa jest gotowa. Możesz ją zaprawić jogurtem lub śmietaną.
Zamrożone kalafiory, brukselkę, brokuły także wrzucaj do małej ilości wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i gotuj do miękkości.
Mrożone warzywa znakomicie nadają się do gotowania na parze. Owoce najlepiej jeść na surowo lub zrobić z nich desery bogate w witaminy. Owoce przeznaczone do jedzenia na surowo rozmrażaj w lodówce przez ok. 6 godzin, a następnie na ok. 1 godzinę przed jedzeniem – w temperaturze pokojowej. Zmniejsza to straty aromatu oraz witaminy C.
Jeśli używasz mrożonych owoców do przygotowania różnych potraw: knedli, zapiekanek, omletów, naleśników, galaretek czy ciast – w ogóle nie rozmrażaj! Przyrządzając kompot, mrożone owoce zalej po prostu gorącą osłodzoną wodą, zamieszaj i nawet nie gotuj. Owoce na koktajle bez rozmrożenia wsypuj do mleka, kefiru lub jogurtu w proporcji: szklanka owoców na pół szklanki płynu i zmiksuj.
Uwaga! Gotowe potrawy z mrożonek spożywa się zaraz po przyrządzeniu – nie nadają się do dłuższego przechowywania ani tym bardziej do ponownego zamrażania.
zobacz również:
- Śliwki – przepisy na różne dania na Święto Śliwki 23 września!
- Ciasta z gruszkami – różne przepisy
- Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne
- Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy