Kirkażi – gruzińska sałatka z czerwonej fasoli i orzechów
Gruzja to kraj leżący na granicy Europy i Azji, wśród majestatycznych gór Kaukazu. Od tysięcy lat krzyżowały się tam wpływy różnych kultur, na podłożu których wykształciła
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej fasoli (ugotowana lub z puszki),
- pół szklanki orzechów włoskich,
- 2-3 ząbki czosnku,
- cebula czerwona lub biała sałatkowa,
- świeży koperek,
- świeża natka pietruszki,
- świeża kolendra,
- łyżeczka papryki w proszku,
- pół łyżeczki suszonej kozieradki,
- sól i pieprz,
- łyżka octu winnego,
- łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Jeśli przygotowujemy sałatkę z suchej fasoli, namaczamy ją przez całą noc i gotujemy do miękkości. Jeśli wykorzystujemy fasolę z puszki, dokładnie opłukujemy ją przegotowaną wodą i pozostawiamy na sitku lub durszlaku do ocieknięcia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Świeże sioła siekamy.
W moździerzu lub blenderze przygotowujemy sos. Obrane orzechy włoskie, czosnek, część ziół i przyprawy ubijamy lub miksujemy z octem winnym i sokiem z cytryny na gładką masę. Posiekaną kolendrę i pietruszkę mieszamy z fasolą, cebulą i sosem orzechowym. Sałatkę podajemy schłodzoną, z dodatkiem pieczywa.
Pozwolicie się zaprosić na tę aromatyczną kulinarną podróż?