Menu weselne – trendy na 2022 | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Menu weselne – trendy na 2022

11 kwietnia 2022, dodał: Magda
Artykuł zewnętrzny

Obowiązki przedślubne są niezaprzeczalnie przyjemne. Przymierzanie sukienek, dobieranie garnituru, spotkanie ze stylistami, wizażystami, dekoratorami, muzykami. Jednak rodzi wiele pytań… A kim jest toastmaster? Gdzie świętować? A jak nie zapomnieć o wszystkim? Czym karmić gości? Wiele pytań, na które trzeba odpowiedzieć i  wiele rzeczy do zrobienia.

wesele

Wśród pojawiających się pytań jest to, czym karmić gości. Jednocześnie chcemy, aby wszyscy byli szczęśliwi, łącznie z kuzynką, ciocią Zosią i piątym kuzynem panna młodego. A jak przy tym  nie przepłacać? W tym materiale znajdziesz odpowiedzi na główne pytania dotyczące menu na wesele. Teraz możesz iść zamówić bankiet w restauracji z pełnym uzbrojeniem lub zorganizować przyjęcie w domu.

POTRAWY I PRODUKTY W PRZELICZENIU NA 1 GOŚCIA

Oczywiście nowożeńcy chcą, aby goście po bankiecie weselnym byli dobrze odżywieni, a jednocześnie nie chcą wydawać na to dużo pieniędzy. Wśród dań weselnych na bankietowym stole podawane są zimne i gorące przekąski, sałatki oraz świeże warzywa i owoce.

 

menu weselne

Zazwyczaj bankiet weselny trwa 8-10 godzin. W tym okresie osoba może zjeść około 1200 gr. Jedzenia. Decydując się na wybór potraw zawsze dbaj o niewielki margines. Lepiej domów kilka kotletów więcej. Lepiej by zostało na drugi dzień, niżeli goście wracali do domu głodni. Zaplanuj dla jednej osoby 1500 gram jedzenia. Nie wliczaj do tego porcji tortu.

Jak obliczyć menu weselne dla jednej osoby:

  • zupa. Przeznacz około 300-400 ml zupy na jedną osobę.
  • zimne przekąski. Wędliny, kawałki sera, różne warzywa, kanapki, grzyby, wędliny, marynaty. Ich waga na osobę powinna wynosić około 400 gramów.
  • sałatki. Podawane z zimnymi przystawkami. Są to różnorodne sałatki doprawione majonezem i innymi sosami. Na gościa musisz obliczyć 200-300 gr.
  • główne dania. Podawane z przystawką o wadze 150-200 gr, mięso lub ryby – 250-300 gr. w każdej porcji.
  • gorące dania. Wśród nich najpopularniejsze są wariacje z ciastem francuskim, różne nadziewane naleśniki, fricassee. Nie warto zamawiać dużej ilości gorących dań. 100-200 gr to nawet więcej niż wystarczająco dla jednej osoby.
  • owoce. Podawane na stole na samym początku przyjęcia. 200 gr. na gościa.
  • tort weselny lub deser. 150-200 gr na osobę.

PROSTE MENU NA WESELE W DOMU

W czasie, gdy nasi rodzice brali ślub, uroczystości odbywały się głównie w domu. Przykrywano domowe namioty, ustawiano długie stoły, na których pękały wszelakie potrawy albo przenoszono imprezę do remizy.

jedzenie na weselu

Teraz większość nowożeńców świętuje główne wydarzenie swojego życia w kawiarniach i restauracjach. Ale z różnych powodów ucztę organizuje się również w domu. Co w takich przypadkach postawić na stole? Konieczne jest wcześniejsze ustalenie menu na wesele. Weź pod uwagę preferencje smakowe swoich gości.  Zadbaj by dania weselne były łatwe w przygotowaniu. Po skompletowaniu menu weselnego idź na zakupy. Wszystkie niezbędne produkty powinny znajdować się w kuchni, abyś nie musiał biegać po brakującą paczkę majonezu w ostatniej chwili.

 

przekąski weselne

Zaplanuj o której godzinie i kto ugotuje konkretne danie. Jest mało prawdopodobne, aby młodzi ludzie i ich matki mieli czas na gotowanie, w dniu ślubu mają zupełnie inne zmartwienia. Dlatego konieczne jest wcześniejsze uzgodnienie z matkami chrzestnymi, ciotkami lub znajomymi, którzy przejmą tę funkcję. Poniżej przygotowaliśmy przykładowe menu weselne.

Przekąski zimne i gorące

Uroczysty bankiet rozpoczną zimne i gorące przekąski. Przygotowywać:

  • różne wędliny;
  • rozmaite sery;
  • mieszanka warzyw;
  • grzyby marynowane;
  • kanapki w formie koreczków;
  • oliwki,
  • różne lekko solone ryby;
  • skrzydełka z kurczaka z sosem serowym;
  • pieczona ryba.

surówka weselna

Zupy

Najczęściej wybieraną zupą jest rosół, ale możesz postawić również na inne zupy np. zupy krem. Możesz też wybrać tradycyjne zupy z nietypowymi dodatkami. Np. rosół z ziemniakami lub selerem naciowym.

 

zupa krem na wesele

Sałatki

Umieszcza się je również na stole na samym początku bankietu. Każda para może przygotować swoje ulubione sałatki. Postaw na  małe porcje, ale niech to będą 3-4 różne sałatki. Na przykład:

  • Grecka;
  • Cezar;
  • Makaronowa z wędzonym mięsem.

Główne dania mięsne i rybne – podawaj z dodatkami

danie rybne

  • klopsiki z kurczaka lub wieprzowiny polane sosem z pomidorów i sera;
  • okoń(albo inna ryba) z warzywami.

TORT WESELNY I BOCHENEK

Tort weselny i bochenek to obowiązkowe atrybuty uczty weselnej. Z bochenkiem rodzice spotykają nowożeńców na progu domu lub sali bankietowej. Tort weselny jest deserem i zamyka uroczysty bankiet.

Nasi przodkowie obdarzyli bochenek ślubny magicznym znaczeniem. Był symbolem obfitości i płodności młodej pary. A okrągły kształt był uważany za portal do jaśniejszej przyszłości. Im bardziej bogato bochenek weselny jest ozdobiony, tym więcej będzie obfitości w młodej rodzinie.

Zgodnie z tradycją bochenek wypiekano w przeddzień ślubu w domu pana młodego. Ale współczesne pary wolą powierzyć jego przygotowanie piekarniom. Zamawiając bochenek oczekuj, że pierwsze dwa kawałki trafią do młodych, a resztę podzielą między gości. Waga bochenka na weselu 30 osób powinna wynosić około 4-4,5 kg.

tort weselny

 

Tort weselny to już odrębna forma sztuki. Nowożeńcy wybierają już główne ciasta, nadzienie do ciasta i jego dekorację według własnego gustu. Tort weselny podawany jest na sam koniec świątecznego bankietu. Kiedy goście już zjedli. Dlatego ten deser powinien być lekki i przewiewny. Ciasto z ciężkim kremem maślanym grozi niedojedzeniem przez gości.

Waga tortu weselnego dla 30 osób wyniesie 7-7,5 kg. W rękach dobrego cukiernika będzie to arcydzieło na trzech poziomach.

NAPOJE BEZALKOHOLOWE I ALKOHOL

Prawidłowe obliczenie ilości napojów alkoholowych i bezalkoholowych na wesele jest nie mniej ważne niż karmienie gości. Zanim pójdziesz na zakupy, zdecyduj o asortymencie, weź pod uwagę preferencje gości. Nie uda nam się trafić w gusta wszystkich gości, ale na stole powinno znajdować się kilka rodzajów napojów.

Kupując napoje alkoholowe na wesele, zaplanuj:

  • szampan – 300 ml na osobę. To główny napój uroczystości weselnej. Lepiej więc wziąć szampana z marginesem,
  • wino białe i czerwone – 1 litr na osobę;
  • mocne napoje alkoholowe (wódka, koniak, rum, whisky) – 0,5-0,7 litra na osobę.

Napoje bezalkoholowe na weselu pomagają ugasić pragnienie. Są to woda mineralna, napoje gazowane, kompoty, soki. Lepiej, aby były prezentowane na stole w różnych postaciach, kompot, woda itp. Są używane w dużych ilościach między tańcami zapalającymi, a zabawnymi grami konkursowymi. Norma to 1,5-2 litry napoju na osobę. Oznacza to, że na wesele 30 osób trzeba przygotować 60 litrów napojów. Jeśli ślub obchodzony jest w upalny letni dzień, należy zwiększyć liczbę napojów bezalkoholowych.

Przykładowe menu bankietowe w restauracji

Planując bankiet weselny w restauracji, nowożeńcy muszą wybierać z menu, które oferuje ta instytucja. Prawie wszystkie kuchnie mają już gotowe menu na wesele. A doświadczony menedżer pomoże ci wprowadzić własne poprawki. Aby mieć wspaniale nakryty świąteczny stół w restauracji, należy zamówić coś takiego jak to menu:

menu weselne

 

  • 10-13 rodzajów różnych zimnych przekąsek;
  • 1-2 dania gorących przystawek;
  • 3-5 rodzajów sałatek;
  • 1-3 rodzaje głównych dań gorących;
  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe;
  • deser, herbata, kawa.

Planując w ten sposób menu weselne nakarmisz swoich gości i nie wydasz dodatkowych pieniędzy.

zobacz również:

Trendy ślubne 2022 – torty, suknie i dekoracje

Wesele w 2022: przegląd najpopularniejszych stylów

Prezent na ślub. Niedrogo ale z klasą

Candy bar na wesele – stół wypełniony słodyczami!

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz