Kirkażi – gruzińska sałatka z czerwonej fasoli i orzechów

11 kwietnia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Gruzja to kraj leżący na granicy Europy i Azji, wśród majestatycznych gór Kaukazu. Od tysięcy lat krzyżowały się tam wpływy różnych kultur, na podłożu których wykształciła

gruzińska sałatka kirkażi

 

Składniki: 

  • 2 szklanki czerwonej fasoli (ugotowana lub z puszki),
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • cebula czerwona lub biała sałatkowa,
  • świeży koperek,
  • świeża natka pietruszki,
  • świeża kolendra,
  • łyżeczka papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonej kozieradki,
  • sól i pieprz,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Jeśli przygotowujemy sałatkę z suchej fasoli, namaczamy ją przez całą noc i gotujemy do miękkości. Jeśli wykorzystujemy fasolę z puszki, dokładnie opłukujemy ją przegotowaną wodą i pozostawiamy na sitku lub durszlaku do ocieknięcia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Świeże sioła siekamy.

W moździerzu lub blenderze przygotowujemy sos. Obrane orzechy włoskie, czosnek, część ziół i przyprawy ubijamy lub miksujemy z octem winnym i sokiem z cytryny na gładką masę. Posiekaną kolendrę i pietruszkę mieszamy z fasolą, cebulą i sosem orzechowym. Sałatkę podajemy schłodzoną, z dodatkiem pieczywa.

Pozwolicie się zaprosić na tę aromatyczną kulinarną podróż?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kirkażi – gruzińska sałatka z czerwonej fasoli i orzechów

  1. avatar rainbov pisze:

    Pysznie wygląda!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...