Aromatyczne grzane wino z owocami
Grzane wino to napój, którego nie może zabraknąć w okresie świąt i mroźnej zimy. Rozgrzewa, pobudza, pozwala się zrelaksować. Kusi aromatem i umila wieczór, gdy za oknem temperatura na minusie. Są różne sposoby przygotowywania tego wyśmienitego napoju, a jednym ze smaczniejszych jest zrobienie go ze słodkimi bakaliami i miodem. Owoce szybko oddają do wywaru swoją słodycz i sprawiają, że chwila z kamionkowym kubkiem w dłoniach przyjemnie się wydłuża…
Składniki:
– 200 ml czerwonego wina,
– dwie suszone śliwki,
– pół garści rodzynek,
– pół garści żurawiny,
– plaster cytryny,
– dwa plastry pomarańczy,
– dwa goździki,
– pół łyżeczki cynamonu,
– łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać czerwone wino. Najlepiej sprawdzi się półwytrawne, ale wystarczy dodać odrobinę więcej miodu i można zrobić grzańca również na wytrawnym trunku. Śliwki przekroić na pół, włożyć do garnka, dodać rodzynki, żurawinę, goździki, cynamon i cytrusy. Podczas podgrzewania posłodzić miodem. Należy uważać, aby nie zagotować napoju. To bardzo ważne! Ogień powinien być minimalny. Po zagrzaniu przelać do kamionkowego kubeczka i sącząc powoli delektować się smakiem i aromatem.
Podzielcie się swoimi sposobami na ten niezwykły napój :)