Pomarańcze w cieście
Smażone pomarańcze? Brzmi nietypowo, bo nie jest to popularny sposób przyrządzania cytrusów, które zazwyczaj jadamy na świeżo, wyciskamy z nich soki, dodajemy do zimowych herbat i grzanego wina. Czasami jednak sięgamy poza utarte kulinarne ścieżki i kosztujemy marmolady z pomarańczy i cytryn, zupy z cytrusów lub… smażonych w cieście egzotycznych owoców. Zapraszam do sprawdzenia nowych smaków w ramach deserowej ciekawostki.
Składniki:
– 2-3 słodkie pomarańcze deserowe,
– 30 g drobnych wiórków kokosowych,
– czubata łyżka mąki,
– 1 duże jajko,
– łyżka cukru pudru,
– 3 duże łyżki śmietany 18%,
– masło/margaryna do smażenia.
Składniki na sos:
– pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
– łyżka lub dwie miodu,
– łyżka świeżego soku z cytryny.
Przygotowanie:
Pomarańcze umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ważne, by były to pomarańcze deserowe, a więc odmiany słodkie, o miąższu z bardzo cienkimi błonkami i bezpestkowe. Mają charakterystyczny „pępek”, czyli zawiązkę nowego owocu i łatwo obierają się ze skórki. Plastry delikatnie odsączyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku i oprószyć lekko mąką. Z czubatej łyżki mąki, wiórków, cukru, śmietany i jajka przygotować ciasto. Można białko wcześniej ubić, ale nie jest to konieczne. Plastry obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle.
Jogurt zmieszać z miodem i sokiem z cytryny do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji. Pomarańcze podawać polane sosem.
Wy również próbowałyście kiedyś nietypowych przepisów na desery?