Co powiecie na zielony chleb? Nie jest spleśniały, ani zepsuty. Niemożliwe? To zapraszam Was na artykuł, gdzie poznacie przepis na szpinakowy chleb. Koniecznie dajcie nam znać, czy Wam smakował.
Co nieco o szpinaku
Szpinak nazywany bywa również perskim zielem, hiszpańskim warzywem czy florencką potrawą. Znajdziecie w nim witaminy, beta – karoten, sole mineralne, żelazo, potas, czy kwas foliowy. Swoje początki miał w Hiszpanii, ale bardzo szybko przywędrował do Persji oraz Europy. Szpinak możecie jeść zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej.
Perskie ziele zapewni Wam ochronę przed nowotworami oraz miażdżycą. Zaleca się go również osobom zmagającym się z silnym stresem, gdyż łagodzi jego skutki. Śmiało możecie sięgać po szpinak również przy migrenach, w ciąży oraz podawać go dzieciom. Zawarta w nim witamina K, wspomoże proces krzepnięcia krwi, a także obniży zły cholesterol.
Kolejną zaletą tej roślinki jest jej nisko kaloryczność. W 100 g znajdują się jedynie 23 kcal. Obecność witaminy B wspomaga dodatkowo spalanie tłuszczów oraz węglowodanów i przyśpiesza proces przemiany materii.
Przepis na szpinakowy chleb
Co kupić?
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 ml mleka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Dodatkowo ulubione ziarna do posypania
- keksówkę
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Zmiksujcie ocet, sól, cukier, mleko oraz szpinak. Następnie przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody. Połączcie ze zmiksowaną masą i wyróbcie na ciasto. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej ciasto. Jeżeli macie ochotę, to na wierzch posypcie ulubione ziarna. Chlebek pieczcie przez 35 – 40 minut, w 200 stopniach. Patyczek po włożeniu do ciasta, powinien pozostać suchy.