Bardzo puszyste racuszki
Racuszki z jabłkami to dla wielu z nas smak kuchni dzieciństwa. Wspomnienie mamy lub babci krzątającej się przy kuchence i oczekiwanie na pierwsze, ciepłe i słodkie placuszki, których aromat roznosił się po całym domu. Nawet jeśli któraś z nas nie ma takiego wspomnienia, to na pewno da się skusić na puszyste, przepyszne racuchy własnej roboty.
Składniki:
– 4 jabłka,
– 2 szklanki mąki pszennej,
– jajko (mogą być dwa),
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 łyżki cukru wanilinowego
– olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić, a żółtko utrzeć na gładko z cukrem wanilinowym. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia i utarte żółtko zmiksować. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i dopiero wtedy dodać białko, delikatnie łącząc je z ciastem łyżką (nie mikserem). Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z podanych składników wychodzi 12 sztuk. Smakują doskonale i na ciepło i na zimno.
Czy dla Was placuszki z jabłkami to również smak, do którego wracacie z sentymentem?