Bardzo puszyste racuszki

20 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Racuszki z jabłkami to dla wielu z nas smak kuchni dzieciństwa. Wspomnienie mamy lub babci krzątającej się przy kuchence i oczekiwanie na pierwsze, ciepłe i słodkie placuszki, których aromat roznosił się po całym domu. Nawet jeśli któraś z nas nie ma takiego wspomnienia, to na pewno da się skusić na puszyste, przepyszne racuchy własnej roboty.

 


Składniki:

– 4 jabłka,

– 2 szklanki mąki pszennej,

– jajko (mogą być dwa),

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżki cukru wanilinowego

– olej rzepakowy do smażenia.

 

Przygotowanie:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić, a żółtko utrzeć na gładko z cukrem wanilinowym. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia i utarte żółtko zmiksować. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i dopiero wtedy dodać białko, delikatnie łącząc je z ciastem łyżką (nie mikserem). Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z podanych składników wychodzi 12 sztuk. Smakują doskonale i na ciepło i na zimno.

Czy dla Was placuszki z jabłkami to również smak, do którego wracacie z sentymentem?