Sałatka z kiełkami fasoli mung
Kiełki to dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych, który dostarcza nam bogactwa witamin i minerałów, o jakie trudniej zimową i wczesnowiosenną porą. Możemy je bardzo łatwo wyhodować samodzielnie w kilka dni. Kiełki fasolki mung można zrobić z samej fasolki. Wystarczy namoczyć je przez kilka godzin w wodzie, następnie odlać i pozostawić w słoiku, płucząc codziennie. Będą gotowe do jedzenia po 3-4 dniach. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin A, E, K, C oraz z grupy B. Sprawdzą się zwłaszcza w sałatkach.
Składniki:
– 6 liści sałaty masłowej,
– 3 garście rukoli,
– 2 łyżki kukurydzy,
– 60 g sera solankowego sałatkowego,
– 3 łyżki kiełków fasolki mung,
– 1/2 dużego pomidora,
– bazylia,
– oregano,
– pieprz cytrynowy.
Przygotowanie:
Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać rukolę, pokrojonego pomidora, kukurydzę i kiełki.
Ser pokroić w kostkę. Składniki wymieszać doprawiając ziołami i pieprzem.
Czy w Waszej kuchni też stosujecie kiełki?