Herbaty owocowe towarzyszą nam od wielu lat. Są bardzo zdrowe, lekkie i aromatyczne. Podane na zimno orzeźwiają, natomiast gorące rozgrzewają. Już w pierwszych wiekach naszej ery znano około 800 leczniczych roślin, z których wielki pożytek uczynili później średniowieczni mnisi. Dziś herbaty owocowe triumfują, bowiem otworzyły się przed nami możliwości komponowania i zestawiania ze sobą najprzeróżniejszych owoców i smaków.
Wyrób herbat owocowych jest dosyć skomplikowanym procesem. Oczyszcza się owoce z łodyg , ziaren i pestek , suszy się je przez kilka dni w odpowiednich warunkach. Następnie tnie się je na drobne kawałki. Gotowe mieszanki owocowe aromatyzuje się, chłodzi i pakuje. Aromatyzowanie jest zabiegiem koniecznym, ponieważ aromat samych suszonych owoców nie jest wystarczająco intensywny, by po zalaniu wrzątkiem powstał z nich prawdziwie wyrazisty napar. Jeśli więc po całym dniu pracy, pragniesz tylko o jednym: kubku aromatycznej gorącej herbaty otulona w ciepły kocyk, zapewniamy, że masz w czym wybierać:
więcej na: www.szlachetnysmak.pl