Jakie warzywa i owoce powinny się znaleźć w naszej diecie?
Warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Z tego powodu powinniśmy zadbać, aby w naszej diecie znalazło się wiele różnych rodzajów warzyw i owoców. Przyjrzyjmy się zatem, na jakie owoce i warzywa warto zwrócić uwagę.
Najlepsze warzywa dla zdrowej diety
Bardzo ważnym elementem zdrowej diety są warzywa jak np. szparagi, papryka, brokuły, marchewka, kalafior, ogórki, pomidory i imbir. Szparagi cenione są za niską zawartość węglowodanów i kalorii, lekkostrawność oraz całą gamę witamin (K, B1, B2, B9, C, E) oraz makro- i mikroelementów (cynk, potas, magnez i żelazo). Papryka jest nie tylko jasnym, chrupiącym i lekko słodkim warzywem, ale także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Brokuły powinny się znaleźć w naszej diecie zarówno w świeżej formie, jak i mrożonki, ponieważ dostarczają wiele makroskładników. Głównym źródłem karotenu potrzebnego ludziom do wzrostu komórek i utrzymania zdrowej skóry, błon śluzowych i oczu, jest marchewka. Kalafior zawiera więcej witaminy C niż zwykła kapusta, a także witaminy A, B, PP, wapń, potas, fosfor, żelazo i błonnik mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową i są w stanie chronić przewód pokarmowy przed wrzodami i niestrawnością. Ważnym składnikiem zdrowej diety powinien być także ogórki, które zawierają bardzo dużo wody, co czyni je jednymi z najmniej kalorycznych warzyw. Mimo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów ogórki są bogate w witaminy i składniki odżywcze (zwłaszcza potas). To samo dotyczy nieco bardziej kalorycznych pomidorów, które dostarczają do naszego organizmu witaminy A, B2, B6, E i K. Bardzo dobrym dodatkiem może być także imbir. Korzeń imbiru ma złożony skład z dużą liczbą składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i potrzebnych aminokwasów.
Owoce i zdrowe odżywanie
Poza warzywami w zdrowej diecie powinno się znaleźć miejsce dla owoców. Podstawowym z nich są jabłka. To owoc, który zawsze można zabrać ze sobą na szybką przekąskę w każdej chwili, gdziekolwiek jesteśmy. Jabłka są cenione za wysoką zawartość błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Bardzo zdrowym owocem jest także awokado, który różni się od innych owoców tym, że w 77% składa się ze zdrowych tłuszczów. Awokado są nie tylko delikatne i smaczne, ale także zdrowe, ponieważ zawierają potas, błonnik i witaminę C. Jednymi z bardziej kontrowersyjnych owoców są banany, ponieważ są bardzo słodkie i zawierają stosunkowo dużo kalorii. Trzeba jednak przyznać, że banany są ulubioną przekąską potreningową dla wielu osób, które regularnie uprawiają sport, ponieważ dostarczają dużo energii, potasu, błonnika i witaminy B6. Doskonałym źródłem przeciwutleniaczy są również jagody i truskawki. Przepisy na smaczne dnia z owocami przedstawia nam blog dietetyczny.