Kisiel to prosty, lekki deser, który zna każdy z nas. Pamiętamy go z wakacji u babci, czy też z beztroskich czasów spędzonych w przedszkolu. W sklepach jest całe mnóstwo smaków kisielu, które szybko można przygotować jako smaczny podwieczorek. Zachęcam was jednak do samodzielnego zrobienia tego deseru w domu ze składników jakie posiadacie. Będzie jeszcze smaczniej, a przy tym zdrowo.
Zrobienie kisielu jest banalnie proste. W najskromniejszej wersji do jego wykonania potrzeba tylko trzech składników. Oczywiście wymagane są owoce. Po te świeże najlepiej sięgać w sezonie letnim, gdy są pełne aromatów i witamin. Teraz wybrać możecie śmiało te mrożone, ale także wykorzystać kompot czy sok owocowy. W zależności czy macie ochotę na gładki deser, czy taki z kawałkami owoców. Jeśli chodzi o smaki to macie całkowitą dowolność.
Domowy kisiel truskawkowy
Zacznę od prostej wersji zwierającej tylko trzy składniki. Owoce możecie zamienić na inne w zależności od waszych preferencji. Truskawki mogą być świeże albo mrożone.
Potrzebujemy
*0,5 kilo truskawek
*4 łyżki cukru
*1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
W rondelku podgrzewamy rozdrobione truskawki z cukrem, aż puszczą sok. Kilka łyżeczek soku odlewamy i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy mąkę do truskawek i podgrzewamy nadal na małym ogniu. Trzymamy na ogniu do zagotowania. Kisiel z kawałkami owoców przelewamy do miseczek bądź słoiczków i dekorujemy świeżymi owocami.
Kisiel z soku owocowego
Ten kisiel sprawdzi się wtedy, gdy pod ręką nie macie żadnych owoców. Domowy sok stanowi doskonałą bazę na kisiel. To też idealny pomysł dla dzieci nie przepadającymi za owocami. Kisiel jest gadki i aksamitny.
Potrzebujemy
*0,5 litra wody
*4 łyżki soku owocowego
*2 płaskie łyżki cukru
*2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 wody zagotowujemy, zaś resztę mieszamy z cukrem, sokiem i mąką ziemniaczaną. Powstałą mieszankę wlewamy do gotującej się wody i mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy 2-3 minuty i przelewamy do miseczek lub pucharków. Studzimy bądź zjadamy na ciepło.
Kisiel jabłkowy
Osobiście wolę zdecydowane nuty w kisielu i zazwyczaj sięgam po owoce typu wiśnie, maliny czy jagody, ale bywają amatorzy subtelnych smaków. Jabłko jest lekkostrawne i łagodne. Taki kisiel to nie tylko frajda dla dzieci, ale urozmaicenie diety dla osób borykających się z problemami trawiennymi i osób starszych.
Potrzebujemy
*1 jabłko
*3 szklanki wody
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*2 łyżeczki cukru
W garnku umieszczamy 2,5 szklanki wody , cukier oraz starte na jabłko. Całość zagotowujemy. Pozostałą wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną, którą potem wlewamy powoli do gotującej się wody z jabłkiem. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Czekamy, aż zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Następnie przelewamy do miseczek.
zobacz również:
Budyń ze śliwek z cynamonem
Domowy budyń malinowy
Sernik dyniowy na spodzie imbirowym
Dynia na słodko – różne przepisy