Sernik dyniowy na spodzie imbirowym
Pora na dynię! Możemy z niej przygotowywać przeróżne dania wytrawne i na słodko. Dynia jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Słodkość dyni zastąpi praktycznie nam cukier, którego tym razem możemy dać mniej do tego wypieku.
składniki na spód:
paczka herbatników lub ciasteczka czekoladowe np. oreo
kawałek imbiru
100 gram rozpuszczonego masła
składniki na masę serową:
kilogram sera z wiaderka dobrej jakości
3 jaja
niecała szklanka śmietany 30 %
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
szklanka musu z dyni
2 budynie waniliowe bez cukru
Polewa: 1/2 gorzkiej czekolady oraz 3 łyżki mleka
Ciastka drobno mielimy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło i startry i obrany imbir, całość miksujemy, Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna i wkładamy na chwilę do lodówki.
Do miski wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę miksujemy. Kolejny etap: wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy budynie i też chwilkę miksujemy.
Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około godziny. Do piekarnika dobrze jest włożyć naczynie z wodą lub ustawić tortownicę zabezpieczoną wolia aluminiową na blachę z wodą dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny.
Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po ostudzeniu sernika możemy przygotować masę czekoladową, posypać ciasto np. wiórkami kokosowymi lub skórką pomarańczy.