Dynia na słodko – różne przepisy

18 września 2018, dodał: Iwona

Dynia to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, do tego bardzo wartościowe i prozdrowotne. To prawdziwa bomba antyoksydantów, zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy i jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Niewątpliwie od kilku lat dynia robi prawdziwą furorę na naszych stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych w przystawkach, daniach głównych, a nawet deserach. W swojej słodkiej odsłonie dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi oraz orzechami.

Świetnym sposobem na przygotowanie bazy do dyniowych deserów (ciast, babeczek, placuszków, naleśników i innych smakołyków), ale nie tylko, jest upieczenie dyni i przygotowanie z niej puree.

Składniki:

dynia Hokkaido (w dowolnej ilości)

olej lub oliwa

Przygotowanie:

Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki (ze skórą). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Lekko skrapiamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków. Zajmie to około 30 minut. Dynię studzimy, a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika. Takie puree możemy przechowywać do 4 dni w  lodówce lub zamrozić.

 

Dyniowo-korzenne Latte (Pumpkin Spice Latte)

Składniki:

Syrop dyniowo-korzenny

250 ml wody

100 g cukru

100 g puree z dyni

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki goździków

gwiazdka anyżu

Dyniowo-korzenne Latte

200 ml spienionego mleka

1 filiżanka espresso

2 łyżki syropu dyniowo-korzennego

1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie)

cukier cynamonowy*

Przygotowanie:

Syrop: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.

Pumpkin Spice Latte: Syrop dyniowo-korzenny mieszamy z espresso, zalewamy gorącym spienionym mlekiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Można też dodać bitą śmietanę.

*Cukier cynamonowy otrzymamy mieszając 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.

Placuszki dyniowe

Składniki:

200 g puree z dyni
50 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki cukru
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1/4 łyżeczki cynamonu

Do podania:
cukier puder
dżem

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki do ich połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną olejem i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta i smażymy placki na niezbyt dużym ogniu z obydwu stron, aż wyrosną i się lekko przyrumienią. Podajemy z cukrem pudrem i ulubionym dżemem.

Jesienne ciasto dyniowe

Składniki:

150 g masła
250 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
200 g puree z dyni
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy masło i ekstrakt z wanilii. Ucieramy aż cukier się rozpuści. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowych spodach z orzechami w karmelu

Składniki na 12 sztuk:

Spód czekoladowo-orzechowy:
100 g ciemnej czekolady
50 g masła
50 g cukru
1 jajko
100 g mielonych orzechów laskowych
Masa serowo-dyniowa:
125 g serka mascarpone
75 g serka typu philadelphia
100 g białej czekolady
1/2 szklanki puree z dyni
25 ml śmietany 30%
2 jajka
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g cukru
Karmel:
100 g cukru
1 łyżka wody
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
orzechy włoskie

Przygotowanie:

Spód: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Masa: Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) i mieszamy do momentu aż się połączą.
Masę serową nakładamy łyżką na podpieczone czekoladowo-orzechowe spody. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą. Serniczki pieczemy 25 minut, ale zostawiamy je jeszcze przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż całkowicie wystygną i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.

Karmel: Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy do niego wodę, powinien przypominać mokry piasek. Podgrzewamy go powoli na średnim ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru. Ważne!- nie mieszamy cukru w tym czasie. Zdejmujemy rondelek ze skarmelizowanym cukrem z palnika, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, aż karmel połączy się ze śmietaną i masłem. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do wystudzenia, wtedy karmel nieco zgęstnieje.Schłodzone serniczki dyniowe dekorujemy orzechami włoskimi i karmelem.

 

 Dyniowe lody

dyniowe

składniki:

250 grama puree z dyni

400 ml mleka

500 ml śmietanki 36 %

50 ml miodu

50 gram brązowego cukru

4 żółtka

skórka z pomarańczy

100 gram orzechów włoskich

Zagotować mleko i kremówkę na wolnym ogniu, żółtka utrzeć z cukrem i miodem, aż staną się jasne i puszyste. Wlać do nich małym strumieniem masę śmietankową, mieszać. Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy (startą), posiekane orzechy i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  Miksować lody co 30 minut po wstawieniu do zamrażalnika.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Podkreśla kontur ust. Nadaje długotrwały, profesjonalny efekt. Miękka lecz trwała kredka
Cena:
40,50 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Zakupy przez internet
Moim zdaniem, dużo jest uczciwie działających firm a coraz mniej oszustów. Jak widzisz...
Poprawa kondycji na rowerze
Jeszcze nie doszłam do siebie po ostatnim wypadku na śliskiej jezdni. Piasek na mokrej...
Super cera bez zmarszczek
Czemu ja zauważam różnice, ale w drugą stronę? Ech... po bokach ust zrobiły...
Jesienna wyprzedaż ubrań
Awww... mieć taką figurę, żeby móc nosić sukienki swetrowe jak z linku, który podała Darria...