Dynia na słodko – różne przepisy
Dynia to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, do tego bardzo wartościowe i prozdrowotne. To prawdziwa bomba antyoksydantów, zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy i jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Niewątpliwie od kilku lat dynia robi prawdziwą furorę na naszych stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych w przystawkach, daniach głównych, a nawet deserach. W swojej słodkiej odsłonie dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi oraz orzechami.
Świetnym sposobem na przygotowanie bazy do dyniowych deserów (ciast, babeczek, placuszków, naleśników i innych smakołyków), ale nie tylko, jest upieczenie dyni i przygotowanie z niej puree.
Składniki:
olej lub oliwa
Przygotowanie:
Dyniowy sernik na imbirowym spodzie
składniki na spód:
paczka herbatników lub ciasteczka czekoladowe np. oreo
kawałek imbiru
100 gram rozpuszczonego masła
składniki na masę serową:
kilogram sera z wiaderka dobrej jakości
3 jaja
niecała szklanka śmietany 30 %
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
szklanka musu z dyni
2 budynie waniliowe bez cukru
Polewa: 1/2 gorzkiej czekolady oraz 3 łyżki mleka
Ciastka drobno mielimy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło i startry i obrany imbir, całość miksujemy, Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna i wkładamy na chwilę do lodówki.
Do miski wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę miksujemy. Kolejny etap: wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy budynie i też chwilkę miksujemy.
Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około godziny. Do piekarnika dobrze jest włożyć naczynie z wodą lub ustawić tortownicę zabezpieczoną wolia aluminiową na blachę z wodą dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny.
Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po ostudzeniu sernika możemy przygotować masę czekoladową, posypać ciasto np. wiórkami kokosowymi lub skórką pomarańczy.
Dyniowo-korzenne Latte (Pumpkin Spice Latte)
Składniki:
Syrop dyniowo-korzenny
250 ml wody
100 g cukru
100 g puree z dyni
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków
gwiazdka anyżu
Dyniowo-korzenne Latte
200 ml spienionego mleka
1 filiżanka espresso
2 łyżki syropu dyniowo-korzennego
1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie)
cukier cynamonowy*
Przygotowanie:
Syrop: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.
Pumpkin Spice Latte: Syrop dyniowo-korzenny mieszamy z espresso, zalewamy gorącym spienionym mlekiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Można też dodać bitą śmietanę.
*Cukier cynamonowy otrzymamy mieszając 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.
Placuszki dyniowe
Składniki:
1/4 łyżeczki cynamonu
Do podania:
cukier puder
dżem
Przygotowanie:
Jesienne ciasto dyniowe
Składniki:
Przygotowanie:
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowych spodach z orzechami w karmelu
Składniki na 12 sztuk:
100 g cukru
1 łyżka wody
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
szczypta soli morskiej
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Karmel: Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy do niego wodę, powinien przypominać mokry piasek. Podgrzewamy go powoli na średnim ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru. Ważne!- nie mieszamy cukru w tym czasie. Zdejmujemy rondelek ze skarmelizowanym cukrem z palnika, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, aż karmel połączy się ze śmietaną i masłem. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do wystudzenia, wtedy karmel nieco zgęstnieje.Schłodzone serniczki dyniowe dekorujemy orzechami włoskimi i karmelem.
Dyniowe lody
składniki:
250 grama puree z dyni
400 ml mleka
500 ml śmietanki 36 %
50 ml miodu
50 gram brązowego cukru
4 żółtka
skórka z pomarańczy
100 gram orzechów włoskich
Zagotować mleko i kremówkę na wolnym ogniu, żółtka utrzeć z cukrem i miodem, aż staną się jasne i puszyste. Wlać do nich małym strumieniem masę śmietankową, mieszać. Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy (startą), posiekane orzechy i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Miksować lody co 30 minut po wstawieniu do zamrażalnika.
zobacz również:
-
Czy dynia jest zdrowa?
-
Różne dania z dyni: zupa, makaron z dynią i ciasto
-
Dieta na poprawę odporności
-
Dania jednogarnkowe – różne przepisy