Różne dania z dyni: zupa, makaron z dynią i ciasto
Dynię możemy jeść codziennie: pieczoną, duszoną, surową, w postaci płynnej, na słodko, słono, ostro…Dynia to ostatnio nowa królowa warzyw na jesiennych stołach, można z niej zrobić pyszne desery, podawać jako potrawka do mięs, zrobić placuszki lub pożywną zupę-krem, poznajcie kilka sprawdzonych przepisów na dania z dyni w roli głównej:
Koktajl z dyni
300 g miąższu dyni
1 banan
1 szklanka mleka 1,5%
1 szklanka maślanki o smaku naturalnym
odrobina cukru do smaku (w zależności od stopnia dojrzałości dyni i banana)
szczypta cynamonu
Dynię obrać ze skórki i oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałki, tak by zmieściły się z sokowirówce lub blenderze. Dynię zmiksować na gładką masę z obranym bananem, następnie dodać mleko i maślankę, zmiksować ponownie do połączenia się składników. Doprawić do smaku odrobiną cynamonu. Posłodzić według smaku. Podawać od razu po przygotowaniu.
Ciasto dyniowo-serowe
200 g biszkoptów lub herbatników (najlepiej owsianych lub pełnoziarnistych)
60 g masła
450 g miąższu dyni bez pestek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
750 g sera mascarpone (można pół na pół mascarpone i zwykłego zmielonego twarogu)
200 g cukru
5 łyżek koniaku
125 ml kwaśnej śmietany
miąższ z 1/2 laski wanilii
4 jajka
spód:
Ciastka pokruszyć ręcznie lub rozdrobnić w blenderze, masło stopić w garnuszku (najlepiej w łaźni wodnej, wtedy unikniemy przypalenia), lekko ostudzić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć w tortownicy dokładnie pokrywając dno formy.
Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni, następnie odstawić do wystygnięcia.
ciasto:
Miąższ dyni pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości wody, po przestudzeniu zmiksować na gładką masę i wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem i odrobiną soli. Ser wymieszać z koniakiem, wanilią, śmietaną, jajkami i cukrem. Połączyć z masą dyniową i przelać na upieczony spód.
Piec ok. 90 min. w temperaturze 180 stopni, następnie zostawić na około godzinę w wyłączonym piekarniku, dopiero potem otworzyć drzwi piekarnika i tortownicę, aby wystudzić ciasto. Podawać schłodzone w lodówce, najlepiej dopiero następnego dnia.
Zupa dyniowa
½ kg dyni
3 łyżki masła
3 ziemniaki
1,5 litra bulionu
kawałek imbiru około 0,5 cm
kostka sera topionego
marchew
cebula 2 sztuki
4 ząbki czosnku
garść pestek z dyni uprażonych
pół łyżeczki kminku w ziarnkach
Pieprz, sól
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce oleju lub maśle klarowanym, dodać pokrojoną w kostkę marchew. Dynię rozgotować w bulionie lub upiec, można też dodać do podsmażonej wcześniej cebuli, dodać marchew i starty na drobnej tarce imbir. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w bulionie. Dodać ser topiony i całość zmiksować. Przyprawić kminkiem, pieprzem i solą. Na talerzu można zabarwić kleksem śmietany. Przed podaniem koniecznie posypać prażonymi pestkami dyni.
Jesienna bomba witaminowa
700 g miąższu dyni
2 dojrzałe gruszki
kilka śliwek
2 łyżki drobnego cukru z odrobiną wanilii
Dynię obrać i oczyścić z pestek, ze śliwek usunąć pestkę. Wszystkie owoce schłodzić i pokroić na małe kawałki, przepuścić przez sokowirówkę. Jeśli jest konieczność posłodzić do smaku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dynia z makaronem i serem pleśniowym
300 gram miąższu z dyni
250 ml 18 % śmietany
kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
makaron tagiatelle
garść prażonych orzechów włoskich
ser pleśniowy około 150 gram
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, al dente. Zostawić troszkę wody na dnie.
Dynię obrać ze skóry i pokroić w grube plastry, skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku (ale tak aby nie była zbyt miękka). Na patelni rozgrzać masło, dodać ser, śmietanę i upieczoną dynię. Do garnka z makaronem dodać dynię ze śmietaną, całość porządnie wymieszać. Na koniec posypać uprażonymi orzechami i chipsami z kolendry lub natką.