Domowy budyń malinowy
Artykuł zewnętrzny
Zdecydowanie wolę taki robiony w domu od tych gotowych.
Czas : 10 minut
Składniki :
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mocnego syropu malinowego
- 1 łyżka masła
- 10 dag malin
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozrobić mąkę w 1/2 szklanki mleka . Resztę mleka zagotować z masłem i syropem malinowym. Wlać rozrobiony budyń. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do przelanych zimną woda czarek. Zostawić do zastygnięcia. Przykryć foremki talerzykami i delikatnie odwrócić tak by budyń wypadł ale nie stracił kształtu. Obłożyć malinami. Udekorować.
Można oczywiście podawać budyń w foremkach w których zastygał. Robię go trochę gęściejszy niż normalnie właśnie po to by zachował kształt foremek.
Może nie ma takiego koloru jak kupny ale za to smak jest nieporównywalny (można dodać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego).