Smalec inaczej – przepisy na domowy smalec w różnych wersjach
Smalczyk babuni to potrawa, która kojarzy nam się z topionym tłuszczem, przekąską do alkoholu. Wiele osób go uwielbia, ale i obawia i unika przez wzgląd na jego kaloryczność. Mimo wszystko od czasu do czasu, każdy z was z pewnością chciałby go spróbować. W tym artykule poznacie właściwości smalcu, ciekawe i oryginalne przepisy oraz jego wpływ na zdrowie.
Co nieco o smalcu
Niestety smalec posiada dużą ilość tłuszczu, przez co jest wysokokaloryczny. Ponadto znajdziecie w nim kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Smalec nie nadaje się dla osób zmagających się z chorobami serca czy nadwagą. Jednak nie oznacza to, że smalec jest taki zły. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie smalcu nieutwardzonego, który zawiera znacznie mniej tłuszczy roślinnych oraz kwasów tłuszczowych, niż przykładowo masło.
Smalec otrzymuje się z tłuszczu zwierzęcego – najczęściej od świń. W sklepach zazwyczaj znajdziecie go w formie wytopionej oraz poddanej utwardzeniu i zapakowanej w papier. Istnieją dwie metody jego pozyskiwania. Pierwsza nazywana jest na mokro i oznacza, że tłuszcz gotuje się w wodzie, albo na parze w wysokiej temperaturze, a następnie oddziela się go od wody przy pomocy wirówki przemysłowej. Druga metoda o nazwie na sucho oznacza, że nie dodaje się już wody, a tłuszcz jest poddawany działaniu jedynie wysokiej temperatury. Ze względu na dużą ilość tłuszczu, smalec powinien być spożywany wyłącznie sporadycznie i w ograniczonych ilościach. Dzięki temu unikniecie problemów z otyłością, miażdżycą czy nadwagą.
Wykorzystujemy go głównie do smażenia, gotowania, pieczenia lub po prostu w postaci podkładki na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie domowego smalcu, z dodatkiem cebuli czy jabłek. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że nie została do niego dodana żadna chemia czy niechciane składniki.
Smalec stosowano już w medycynie ludowej. Podawano go chorym dzieciom w postaci napoju. Leczył on wszelkie choroby dróg oddechowych. Z kolei w postaci stałej z dodatkiem olejku rycynowego, stosowano go jako lek na zwyrodnienia stawów i bóle mięśni.
Przepis Ewy Wachowicz
Co kupić?
- 1 kg słoniny (waga bez skóry)
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 4 cebule
- 4 jabłka
Do podania:
- chleb wiejski
- ogórki kiszone lub małosolne
Przygotowanie:
Słoninę musicie najpierw pokroić w kosteczkę, a następnie przełożyć do garnka i roztapiać na wolnym ogniu. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu przemieszać. Następnie wrzućcie pokrojoną cebulę oraz jabłka. Do smaku przyprawcie majerankiem oraz solą. Teraz smalec powinien gotować się przez 20 minut. Następnie odstawcie go do wystygnięcia i przełóżcie do pojemniczków. Smalec należy trzymać w lodówce.
Przepis z czosnkiem i cebulą
Co kupić?
- kilogram słoniny
- dwie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz
- majeranek do smaku
Przygotowanie:
Słoninę musicie najpierw pokroić w kosteczkę, a następnie przełożyć do garnka i roztapiać na wolnym ogniu. Po tym procesie musicie obrać i pokroić cebulę. Dorzućcie ją do garnka wraz z przyprawami i czosnkiem. Jeszcze przez kilka minut zostawcie wszystko na małym ogniu, po czym odstawcie do wystudzenia.
Przepis na smalec z mlekiem
Co kupić?
- 0,5 kg słoniny
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek mleka
- 6 cebul
- jedno jabłko
- pieprz, sól
- 0,5 kg boczku
Przygotowanie:
Zacznijcie od zmielenia w maszynce słoniny wraz z boczkiem. Następnie czosnek i cebulę należy obrać oraz pokroić w kostkę. Z kolei jabłko musicie zetrzeć na tarce, najlepiej z grubymi oczkami. Na patelni musicie roztopić słoninę, na małym ogniu. Teraz dodajcie boczek oraz pozostałe składniki. Na samym końcu doprawcie do smaku.
Smalec z mięsem i śliwką suszoną
Co kupić?
- 1 kg słoniny
- 1 kg podgardla
- 0,5 wieprzowiny gulaszowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kilka suszonych śliwek lub wędzonych
Przygotowanie:
Słoninę oraz podgardle musicie pokroić w drobną kostkę i roztopić na wolnym ogniu. Po chwili dodajcie pokrojoną wieprzowinę i czekajcie, aż powstaną skwarki. Następnie odstawcie smalec z ognia i dodajcie czosnek, pokrojone śliwki w kosteczkę oraz pokrojoną cebulę. Na samym, końcu doprawcie do smaku. Teraz tylko odstawcie do wystygnięcia i gotowe.
Wegetariański smalec
Co kupić?
- 1 puszka fasoli
- 2 cebule
- 4 suszone śliwki
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
- olej