Kawa orkiszowa dla zdrowia – jak parzyć?

31 sierpnia 2020, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Rozpuszczalna ekologiczna kawa zbożowa z ziaren orkiszu – zboża o licznych właściwościach leczniczych. Polecana przez Św. Hildegardę z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. Nie zawiera kofeiny. Kawa poprzez swoje właściwości zdrowotne nadaje się do spożycia także przez dzieci. Zobaczcie co warto wiedzieć o kawie orkiszowej.

kawa orkiszowa

Co nieco o orkiszu

Orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów ma wysokie wartości odżywcze, zapewnia prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój.

Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest lekkostrawny. Spożywany regularnie wraz z prawidłową dietą, poprawia odporność i usuwa toksyny.  Długotrwale stosowany obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.

Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż. Odporność na warunki atmosferyczne, brak wymogów i duże walory odżywcze kwalifikowały orkisz w przeszłości jako zboże terenów górskich. Obecnie orkisz znakomicie nadaje się do uprawy ekologicznej – zboże to bowiem nie toleruje chemii. W naszym kraju szczególne zainteresowanie orkiszem występuje w północno-wschodniej Polsce, te tereny zresztą są zagłębiem rolnictwa ekologicznego. Na samym Pojezierzu Brodnickim znajduję się 55 gospodarstw ekologicznych, gdzie w 15 uprawia się orkisz. Aktywną działalność w regionie prowadzi Stowarzyszenie Dla Dawnych Odmian i Ras, które za cel postawiło sobie poznanie i promowanie produktów spożywczych pozyskiwanych ze starych odmian roślin i ras zwierząt – w okolicy znajdziemy jedyne uprawy jarego orkiszu w Polsce i Europie.

Walory odżywcze tego ziarna docenia się zwłaszcza na Zachodzie, niewątpliwie jednak i u nas zboże to przeżywa swoisty renesans– mówi Tomasz Czubachowski, propagator rolnictwa ekologicznego, Prezes Stowarzyszenia Dla Dawnych Odmian i Ras oraz brand manager marki Bio Raj. Ziarno pszenicy orkisz ma bardzo szerokie zastosowanie. Zakochani w nim biopiekarze polecają na kolację makaron z orkiszu z kawałkiem masła i posypką z sera czy sosem cebulowo-śmietanowym lub orkiszowy chleb o charakterystycznym, orzechowym aromacie. Poza makaronem czy pieczywem, także chrupkim, z orkiszu produkuje się także m.in. płatki śniadaniowe, mąkę, kaszę, kawę, piwo, wódkę – a nawet ciastka.

Już w XII wieku Hildegarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów pisała, że „orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (…) Prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia.”  Średniowieczna mistyczka wymieniła dokładnie 17 zalet kryjących się w orkiszu – w końcu ten przyrodni brat pszenicy zawiera więcej składników mineralnych i witamin niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. Według lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Zboże to pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek… Z leczniczych walorów orkiszu skorzystać można także nie spożywając go: doskonale nadaje się on do wypełnienia poduszek i materacy. Działa dobroczynnie na krążenie, zwalcza bóle reumatyczne i bezsenność.

orkisz

Jak pić kawę orkiszową?

Najczęściej kawę orkiszową spożywa się poprzez jej zaparzenie jak zwykłego napoju. Zalewamy wrzątkiem i odczekujemy kilka minut. Kawę orkiszową instant możecie również rozpuścić w zimnej wodzie lub mleku, a w upalne dni dodajcie kilka kostek lody.  Jeżeli jednak macie kawę orkiszową w postaci ziaren to sprawa może się nieco skomplikować. Najpierw zacznij od zaparzenia 2 łyżek ziaren w 500 ml wrzątku i odstaw na 7 minut. Po tym czasie odsącz napar i wstaw do lodówki ziarna. Zostaw na noc po czym ponownie zaparz je, ale już z dwiema kolejnymi łyżeczkami, kawa dopiero po 5 dniach takiego postępowania osiągnie pełnię smaku.

Kawa orkiszowa doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak cukier, słodziki czy miód. Nie bój się dodać również przyprawy typu imbir, kardamon, czy wanilię, kakao lub karmel. Czy wiecie, że naczynie, w którym przygotowujecie kawę również ma znaczenie? Unikajcie tych zrobionych z aluminium czy tworzyw sztucznych oraz pokrytych teflonem i emalią. Nie podgrzewajcie tez kawy w mikrofalówce, bo straci swoje właściwości.

kawa serduszko

Właściwości kawy orkiszowej

Kawa orkiszowa ma następujące właściwości zdrowotne:

  • lekkostrawna
  • działa przeczyszczająco
  • wspomaga układ trawienny.
  • usuwa toksyny z organizmu
  • zwiększa odporność
  • jest naturalnym antybiotykiem
  • regeneruje organizm
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga paznokcie, skórę i włosy
  • tolerowana przesz osoby będące na diecie bezglutenowej
  • nadaje się do picia przez dzieci

poranna kawa

zobacz również:

Kawa zbożowa

Czy warto pić kawę zbożową?

Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe

Kawa różne sposoby – przepisy i pomysły na kawę inaczej

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...