Kawa różne sposoby – przepisy i pomysły na kawę inaczej

1 czerwca 2023, dodał: Martina
Artykuł zewnętrzny

Kawa jest uzyskiwana z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej,  gdzie poznano ich właściwości lecznicze i zastosowanie. Pestki są suszone i prażone, na skutek czego brązowieją. Kawa to również napój parzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca.

Rytuał picia kawy zaczął rozpowszechniać się w XVI wieku w Stambule – tam też powstała pierwsza kawiarnia. Początkowo spotkała się ona z wielkim sprzeciwem, jednak już pod koniec wieku niemal wszyscy stali się zwolennikami nie tylko tego czarnego napoju, ale też spotkań towarzyskich przy filiżance kawy. Stopniowo kolejne kawiarnie zaczęły pojawiać się w Europie. Pierwszym Europejczykiem, który opisał kawę, był niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf.
Początkowo kawa traktowana była jako napój Szatana, jednak kiedy papież Klemens VIII zdementował te niedorzeczne plotki, ludzie stracili wszelkie opory w sięganiu po przysłowiową małą czarną.

Kawa bez ekspresu

Najbardziej smakuje właśnie ta kawa, którą zaparzysz sobie sam, według własnych, sprawdzonych składników, proporcji i dodatków a drogi ciśnieniowy ekspres nie jest konieczny do tego, by przygotować piankę do kawy o idealnej konsystencji.

Aby spienić mleko domowym sposobem, potrzebujemy przede wszystkim mleka. Najlepsza pianka wychodzi z tego o zawartości tłuszczu 3,2%. Możemy oczywiście skorzystać z 2% a nawet 0,5%, wszystko bowiem jest kwestią wprawy. Mleko możemy spienić za pomocą spieniacza tłokowego, elektrycznej sprężynki (do pojedynczej kawy), a nawet miksera, gdy przygotowujemy przyjęcie z większą liczbą osób. Co zdziwić może niektórych, dobrym narzędziem jest także słoik. Napełniamy go do połowy mlekiem, zakręcamy po czym przez kilkadziesiąt sekund energicznie mieszamy.

Po odkręceniu podgrzewamy krótko – jakieś 15 sekund, w mikrofalówce. Można też do mleka dodać odrobinę cukru. W każdym innym przypadku mleko podgrzewamy przed spienieniem (nie gotujemy!). Jeśli spieniamy końcówką ze sprężyny (ręczny spieniacz) albo dyszą od ekspresu, pamiętajmy by narzędzie spieniające nie było za głęboko w naczyniu. W trakcie spieniania starajmy się wręcz przesuwać je ku górze. Po zakończonym spienianiu warto uderzyć kilka razy o blat naczyniem z mlekiem, wtedy pianka stanie się bardziej gęsta i przez to smaczniejsza.

 

Ziarna. Zmielone ziarna?

Mielenie kawy jest jednym z kluczowych elementów dobrego espresso. Niektórzy uważają nawet, że jest to najważniejszy etap przygotowywania kawy. Kawę najlepiej zmielić tuż przed parzeniem, gdyż już w ciągu godziny od zmielenia traci ona 30% swoich walorów smakowych, potem ten proces postępuje błyskawicznie. Młynek do kawy powinien być żarnowy, nie nożowy. Bo wtedy zamiast ścierać ziarna, tnie je nie wydobywając pełni aromatu. Młynki nożowe nie mają regulacji i w jednej porcji możemy otrzymać grube grudki i kawowy pył. Obowiązuje zasada, że im dłuższy proces parzenia, tym kawa powinna być grubiej zmielona. Elektryczny młynek żarnowy kosztuje około tysiąca złotych. Ręczne można kupić już za 50-100 zł, a czasem taniej. A te stylizowane lub wręcz zabytkowe, są znakomitą ozdobą kuchni.

Najważniejsze są dobre ziarna. Jeśli je mamy, to kawę naprawdę trudno zepsuć. Nawet jeśli źle je zmielimy, czy użyjemy kiepskiej wody, to i tak smak będzie lepszy, niż gdybyśmy idealnie przyrządzili kawę z kiepskich ziaren. Nie powinniśmy parzyć kawy z ziaren palonych dalej niż trzy miesiące temu. Ziarna wietrzeją dość szybko, więc nawet jeśli na opakowaniu widzimy, że przydatność do spożycia jeszcze obowiązuje, nie gwarantuje nam to świeżości kawy. Ziarna trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie w lodówce, bo kawa chłonie wszelkiego rodzaju zapachy.

 

Kawa z mlekiem

Cafe Latte przygotowuje się z filiżanki kawy espresso ze spienionym mlekiem serwowanym na wierzchu filiżanki. Bariści często z mlecznej piany tworzą niezwykłe obrazy (w Stanach Zjednoczonych i Europie niezwykle popularny jest nurt Latte Art – sztuka dekoracji kawy). Kawa podawana jest zwykle w kubkach lub szklankach o pojemności 240 ml.

Latte Macchiato natomiast, czyli czytając z włoskiego „splamione mleko” to kolejny rodzaj kawy, który przyrządzimy w domu śmiało. Podaje się je wyłącznie w wysokich, przezroczystych szklankach z grubymi ściankami, o pojemności ok. 250 ml. Można ją pić przez słomkę. Cechą szczególną tego rodzaju kawy jest warstwowy układ poszczególnych składników tj. kawy, mleka i piany mlecznej. Latte macchiato powstaje powolne wlewanie do szklanki (najlepiej po ściance) z gorącym mlekiem pokrytym warstwą mlecznej piany kawy espresso. Jeśli zrobimy to dobrze, pomiędzy warstwą piany i mleka powinna powstać brązowa warstwa kawy z mlekiem. Macchiato można posypać czekoladą lub kakao, cynamonem, wiórkami kokosowymi itp. Bardzo często kawa podawana jest ze specjalnymi syropami smakowymi.

 

Na koniec domowej roboty Cappucino – jest popularną wersją cafe latte, inaczej espresso z gorącym mlekiem ozdobione dodatkiem z piany mlecznej. To sposób na ugoszczenie przyjaciół, rodziny, przypadkowych gości – smaczne, pięknie wyglądające i proste w przygotowaniu.

Odrobina chęci i zainteresowania tematem może przy niedużych nakładach pracy przyczynić się do stworzenia smaków, przy których spędzisz we własnym domu przyjemne chwile. Byś baristą we własnym domu? Czemu nie? Rozpoznaj smaki kaw, przetestuj metody jej parzenia, dodaj mleko, przyprawy, może jakiś nowy pomysł na kubek do kawy? Kilka takich prostych elementów pozwoli Ci wykreować magiczny klimat kawiarni we własnym domowym zaciszu.

 

zobacz również:

Kawa z dodatkami – przepisy

Kawa inaczej czyli przepisy na pyszną kawę z dodatkami

Kawa – przepisy kulinarne, kawowe pomysłowe porady

Kawa zbożowa – właściwości i rodzaje