Kawa – przepisy kulinarne, kawowe pomysłowe porady
Mieszkańcy Ziemi rocznie wypijają 400 miliardów filiżanek kawy. Kiedy sięgamy po kolejną porcję małej czarnej, zastanawiamy się czasem, jaki wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma ten aromatyczny napój. Sposób picia kawy to element stylu życia. To, jaką kawę pijemy, w jaki sposób ją parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz indywidualne upodobania estetyczne i smakowe.
Pierwsza w Europie kawiarnia powstała w 1554 roku w Konstantynopolu, a w Polsce w XVIII wieku w Gdańsku. Istnieją dwa podstawowe gatunki kawy: arabica i robusta. Robusta jest gorzka i zawiera dwa razy więcej kofeiny. Arabica jest łagodniejsza i kwaskowata. Ziarna arabiki są owalne i pęknięte, robusty – bardziej okrągłe, z pęknięciem węższym.
Przedmiotem obrotu detalicznego jest kawa palona. Proces palenia odbywa się w specjalnie przeznaczonych do tego palarniach w temperaturze 230 do 280 st.C przez 10 – 15 minut, w wyniku którego uzyskuje się produkt o pożądanych walorach aromatyczno-smakowych. Stopień upalenia ziaren dopasowuje się do określonej partii surowca oraz upodobań konsumentów. Kawy jasno upalone, przeważnie z gatunku arabika, posiadają silniejszy aromat i jaśniejsza barwę naparu natomiast kawy ciemniej upalone dają ciemniejszy napar z silniejszym posmakiem goryczki (zwykle kawy gatunku robusta). W handlu detalicznym spotyka się przeważnie starannie dobrane przez ekspertów (kiperów) mieszanki różnych kaw.
Kofeina umożliwia lepsze skupienie uwagi i wydłuża czas koncentracji. Po filiżankę kawy mogą sięgać kierowcy udający się w długą podróż i osoby intensywnie pracujące przez wiele godzin. Kofeina może również poprawiać pamięć i logiczne myślenie. Istnieje oczywiście ryzyko nadużycia kofeiny, ale występuje ono dopiero po spożyciu 750 mg tej substancji, czyli po wypiciu prawie dziesięciu filiżanek kawy!
Przeciętna ilość kofeiny w poszczególnych produktach:
– kawa parzona- filiżanka o pojemności 190 ml – 85 mg;
– herbata parzona – filiżanka o pojemności 190 ml – 50 mg;
– napoje energetyzujące z dodatkiem kofeiny lub guarany – pojemność 250 ml – 28 – 87 mg;
– napoje typu cola (zwykłe i light) – pojemność 250 ml – 8 – 53 mg;
– czekolada – w tabliczce 100 g- 11 – 71 mg.
Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie. Jedni nie wyobrażają sobie początku dnia bez filiżanki świeżo zaparzonej, gorącej kawy z ekspresu, a inni uwielbiają poświęcić się lekturze porannej gazety w przytulnej atmosferze kawiarni przy czarnej kawie z kroplą mleka albo kawie melange.
Każdy z nas ma ulubione sposoby przyrządzania tego napoju. Urozmaicamy ją mlekiem, śmietanką, lodami, przyprawami, syropami smakowymi czy alkoholem. Wystarczy odrobina wyobraźni i wyczucia smaku.
Kawa z kardamonem
Składniki:
– 2 łyżeczki drobno mielonej, wysokogatunkowej kawy
– 100 ml wody
– kilka ziarenek kardamonu
– tygielek
– papierowy filtr do kawy
– moździerz
Przygotowanie:
Rozciąć łupinę kardamonu i wyciągnąć z niej ziarna i dokładnie rozgnieść w moździerzu. Tak przygotowany kardamon wsypać do kawy. Mieszankę kawy i kardamonu wsypać do tygielka i zalać zimną wodą. Tygielek postawić na małym ogniu. Kawa musi się zagotować. W trakcie gotowania kilka razy zamieszać żeby nie wykipiała. Kawę przecedzić przez papierowy filtr do kawy. Kawę możemy serwować w wersji podstawowej lub wzbogacić ją odrobiną bitej śmietany albo likieru.
Kawa z cynamonem
– 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki cukru
– 0,5 szklanki śmietanki do kawy w płynie
– szczypta cynamonu
– 1,5 szklanki wody
Kawa z czekoladą
Składniki:
Do kawy dodawać kolejno, kakao, czekoladę. Delikatnie wymieszać i powoli dolać podgrzaną śmietankę. Dodać cukier do smaku.
Kawa z pomarańczą
– pół szklanki mocnej kawy
– pół szklanki gorącej czekolady
– 1/4 szklanki bitej śmietany
– cynamon
Kawa z chili
– cukier
– szczypta chili
Kawę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Można również przygotować kawę w ekspresie, będzie bardziej aromatyczna. Dodać szczyptę chili, odstawić na minutę. Napój rozlać do szklanek, dosłodzić według uznania.
Kawa z miodem
Zagotować mleko i przelać do kubeczka. Nestępnie dodać kawę oraz miód i dokładnie wymieszać. Na wierzch położyć bitą śmietanę, którą polewamy odrobiną miodu.
Sposoby parzenia kawy:
– kawa „po turecku” – parzona w filiżance, innym
– kawa mocca – parzona i krótko gotowana, innym
– kawa espresso – parzona w ekspresie ciśnieniowym, innym
– kawa cappucino – espresso z warstwą gorącego, spienionego mleka, jeszcze innym
– kawa ekspresowa – parzona w ekspresach przepływowych.
Jest mnóstwo sposobów podawania kawy, warto więc poznać te najbardziej znane specjały z całego świata:
1. Bicerin: jedna trzecia kawy, jedna trzecia czekolady i jedna trzecia śmietany (specjał z Turyna).
2. Biedermaier: duża mokka z likierem morelowym i bitą śmietaną (specjalność austryjacka).
3. Braun: austryjackie określenie czarnej kawy z mlekiem, małej lub dużej.
4. Cafe au lait: francuska kawa z mlekiem, w której przeważa mleko.
5. Cafe brulot: podpalana kawa z mieszanką koniaku, przypraw i cukru.
6. Cafe creme: francuska espresso z mlekiem, podobna do cappuccino.
7. Cafe liegois: francuska kawa mrożona z lodami waniliowymi i śmietanką.
8. Cafe nature: francuskie określenie czarnej kawy.
9. Cafe serre: francuska espresso przyrządzana z bardzo niewielkiej ilości wody.
10. Cafe viennois: tak nazywa się we Francji austriacki specjał o nazwie Einspanner.
11. Caffe americano: rozcieńczona wodą kawa espresso (pochodzi z Ameryki, nazwa ta przyjęła się też we Włoszech).
12. Caffe con panna: rozcieńczona wodą espresso z bitą śmietaną.
13. Caffe corretto: espresso z łyczkiem grappy.
14. Caffe latte: włoska kawa z mlekiem.
15. Caffe lungo: rozcieńczona wodą espresso.
16. Caffe macchiato: macchato oznacza „nakrapiana” espresso z niewielką ilością mleka.
17. Caffe nero: czarna kawa.
18. Cappuccino: espresso z kapturkiem („cappucino”) ze spienionego mleka.
19. Capuccino con panna: capuccino z kapturkiem ze śmietanki zamiast mlecznej pianki.
20. Cremat: katalońska kawa z rumem i cukrem.
21. Doppio: podwójna espresso.
22. Einspanner: czarna kawa albo mokka w szklance, z bitą śmietaną (z Austrii).
23. Fiaker: espresso albo mokka z rumem lib koniakiem podawana z szklance, z bitą śmietaną, podobnie jak Einspanner.
24. Franziskaner: bardzo jasna kawa z mlekiem, z bitą śmietanką na wierzchu.
25. Hot shot: gorąca espresso z likierem i śmietanką.
26. Irish coffee: gorąca kawa, cukier i whiskey (irlandzka whisky) z na wpół ubitą śmietaną.
27. Kaffee fertig: kawa z kieliszeczkiem wódki albo wódki owocowej, pijana w Szwajcarii, tak jak w Niemczech grog.
28. Kaffeekask: ulubiona kawa Szwedów, wzmacniana okowitą.
29. Kaffee komplett: do kawy z mniejszą lub większą ilością mleka podaje się jeszcze rogalik.
30. Kaffee pflumli: czarna kawa ze śliwowicą (Pflumli), czasem podawana też z bitą śmietaną.
31. Kaffee verkehrt: (na opak); bardzo jasna kawa z mlekiem, w której proporcje są odwrócone: więcej jest mleka niż kawy (z Austrii).
32. Kahve: kawa po turecku; mielona kawa z wodą i cukrem wielokrotnie zagotowana z tygielku zwanym „cezve”.
33. Kaisermelange: (cesarski melanż): czarna lawa wymieszana z ubitym żółtkiem i miodem lub cukrem.
34. Kapuziner: duża czarna kawa z niewielką ilością mleka i bitej śmietany (z Austrii).
35. Konsul: czarna kawa podawana z zimną wodą do popijania.
36. Latte macchiato: mleko z niewielką ilością kawy.
37. Maria theresia: mokka z łyczkiem likieru pomarańczowego (z Austrii).
38. Mariloman: gorąca mokka z koniakiem (z Austrii) albo dla odmiany espresso z likierem Cointreau.
39. Marpcchino: inny wariant caffe macchiato z odrobiną kakao.
40. Mazagran: słodzona, ostudzona lodem mokka z likierem maraschino i rumem.
41. Melange: austriacki wariant kawy z mlekiem; składa się w połowie z kawy, w połowie z gorącego mleka, podawany jest z dużą ilością mlecznej pianki, ale zdarza się czasem i bez niej.
42. Mokka: austriacka mała czarna, wyjątkowo mocna.
43. Obermayer: duża czarna kawa z warstewką zimnej śmietanki; jej nazwa pochodzi od nazwiska jednego z filharmoników wiedeńskich.
44. Pharisaer: gorąca kawa z cukrem, kakao i rumem, przybrana bitą śmietaną.
45. Ristretto: espresso z bardzo małą ilością wody.
46. Schumli: niemiecka nazwa szwajcarskiej kawy, świeżo zmielonej i zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym jak espresso. W Szwajcarii to „zwykła” kawa.
47. Schwarzer: czysta kawa, bez mleka czy śmietanki; tak nazywa się jo tylko w Austrii i Niemczech, u nas po prostu „czarna”.
48. Verlangert: tak Niemcy nazywają mała czarną dzięki dolaniu gorącej wody powiększoną do rozmiarów dużej czarnej.
Zobacz również:
- Pyszna kawa bez ekspresu – domowe sposoby i sekrety pani domu
- Sztuka picia kawy
- Kawa zbożowa – właściwości i rodzaje
- Zielona kawa odchudza?
- Kawa zakwasza? – Fakty i mity na temat kawy