URODA I ZDROWIE

Kawa inaczej czyli przepisy na pyszną kawę z dodatkami

20 maja 2018, dodał: pinkmause

kawusia

„Mała czarna” to popularny napój większości ludzi, którzy wstając rankiem na równe nogi, śpieszą się do pracy i chcą się szybko rozbudzić, by mieć zapał do działania. Taka kawa jednak oprócz swoistego „kopa” nie daje naszemu organizmowi zbyt wiele. Zupełnie inaczej rzecz się ma w przypadku, kiedy dodamy do niej składniki pełne aromatu. Jakie? Oto kilka przykładów.

Kawa z kardamonem

 

Składniki:


– 2 łyżeczki drobno mielonej, wysokogatunkowej kawy
– 100 ml wody
– kilka ziarenek kardamonu
– tygielek
– papierowy filtr do kawy
– moździerz

Przygotowanie:


Rozciąć łupinę kardamonu i wyciągnąć z niej ziarna i dokładnie rozgnieść w moździerzu. Tak przygotowany kardamon wsypać do kawy. Mieszankę kawy i kardamonu wsypać do tygielka i zalać zimną wodą. Tygielek postawić na małym ogniu. Kawa musi się zagotować. W trakcie gotowania kilka razy zamieszać żeby nie wykipiała. Kawę przecedzić przez papierowy filtr do kawy. Kawę możemy serwować w wersji podstawowej lub wzbogacić ją odrobiną bitej śmietany albo likieru.

Kawa z cynamonem

 

kawa

Składniki:


– 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki cukru
– 0,5 szklanki śmietanki do kawy w płynie
– szczypta cynamonu
– 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Kawę, cukier i śmietankę ubijać mikserem przez 5 minut, aż zrobi się pianka. Zagotować wodę. Do kubeczków wlać masę kawową. Powoli dolewać wrzącą wodę po ściankach kubeczków tak, aby u góry zrobiła się piana. Całość posypać cynamonem.

Kawa z imbirem

Składniki:

– 1 filiżanka kawy ekspresso
– 2 łyżeczki miodu
– 0,5 łyżeczki imbiru startego
– śmietanka do kawy

Przygotowanie:

Do kawy dodać miód, starty imbir i śmietankę. Wszystko wymieszać.

Kawa z miodem

miod

Składniki:


– 2 łyżeczki kawy
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżki bitej śmietany

Przygotowanie:


Zagotować mleko i przelać do kubeczka. Następnie dodać kawę oraz miód i dokładnie wymieszać. Na wierzch położyć bitą śmietanę, którą polewamy odrobiną miodu.

Kawa z czekoladą

Składniki:


– 20 ml gorzkiego kakao
– 2 kostki rozpuszczonej czekolady
– 1 filiżanka gorącego espresso
– śmietanka 12%
– cukier do smaku

Przygotowanie:


Do kawy dodawać kolejno, kakao, czekoladę. Delikatnie wymieszać i powoli dolać podgrzaną śmietankę. Dodać cukier do smaku.

Kawa z cytryną

 

Składniki:


– 1 kostka cukru
– 1 cytryna
– 1 filiżanka kawy lub mokki

Przygotowanie:

Kostkę cukru otrzeć o skórkę cytryny i włożyć do filiżanki. Zalać gorącą kawą lub mokką i wkropić kilka kropli cytryny.

Kawa z pomarańczą

 

kawa pomasr

Składniki:

– cząstka pomarańczy
– pół szklanki mocnej kawy
– pół szklanki gorącej czekolady
– 1/4 szklanki bitej śmietany
– cynamon

Przygotowanie:

Zalać pomarańczę czekoladą oraz kawą, a następnie polać bitą śmietaną. Posypać cynamonem. Podawać od razu.

Kawa z chili

 

Składniki:

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– cukier
– szczypta chili

Przygotowanie:


Kawę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Można również przygotować kawę w ekspresie, będzie bardziej aromatyczna. Dodać szczyptę chili, odstawić na minutę. Napój rozlać do szklanek, dosłodzić według uznania.

Kawa z pieprzem

 

Składniki:


– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– szczypta cynamonu
– szczypta pieprzu
– 1,5 łyżeczki kakao
– pół łyżeczki cukru
– 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

Cynamon, pieprz, kakao i kawę wymieszać ze sobą. Zalać gorącą wodą. Posłodzić.

Kawa z rumem

ruuuuuu

Składniki:


– filiżanka naparu kawy
– kostka cukru
– kieliszek rumu
– bita śmietana
– czekolada lub cynamon

Przygotowanie:

Kostkę cukru wrzucić do ogrzanej filiżanki i zalać kieliszkiem rumu. Wlać gorącą kawę i zamieszać. Udekorować bitą śmietaną. Posypać startą czekoladą lub cynamonem.

Kawa z koniakiem

http://1.bp.blogspot.com/-TM0ESHhBhlA/TtUS8JvlYSI/AAAAAAAAAM0/wPdqVGxcBIQ/s1600/monnet_cognac_coffee.jpg

Składniki:


– 2 filiżanki kawy
– 4 goździki
– cynamon w laskach
– 1/2 pomarańczy
– 1/2 cytryny
– 40 ml koniaku
– 3 łyżki cukru

Przygotowanie:


Do garnuszka wlać koniak, dodać cukier, cynamon i goździki, pokroić ze skórką cytrynę i pomarańczę. Podgrzać i podpalić, usunąć cynamon i goździki. Zaparzyć kawę, wlać do filiżanek (po 2/3 filiżanki), resztę uzupełnić ciepłym koniakiem. Podawać.

Kawa z likierem pomarańczowym

Składniki:


– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1 żółtko
– 2 łyżeczki cukru
– 40 ml Cointreau
– 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotowanie:

Żółtko z cukrem utrzeć na kogel-mogel. Kawę zaparzyć w filiżance, wlać do niej Cointreau. Nastepnie delikatnie przykryć cały napój koglem-moglem i posypać skórką pomarańczową.

Kawa z wiśniami

Składniki:


– kawa
– mleko
– amaretto
– śmietana kremówka
– wiśniówka domowej roboty
– płatki migdałowe

Przygotowanie:

Kawę przygotować w kawiarce (ok. 1 filiżanki). Przy użyciu spieniacza połączyć mleko z amaretto (3:1), ubić na sztywno kremówkę z odrobiną migdałowego cukru waniliowego. Do dużej szklanki wlać mleko, potem po ściance kawę, następnie dolać wiśniówkę (ilość odpowiadającą 1/3 objętości kawy), a na wierzch nałożyć śmietankę z amaretto. Napój udekorować płatkami migdałów i wiśniami z wiśniówki.

Zobacz również:

  1. Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe

  2. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

  3. Rozgrzewające napoje na mroźne dni

  4. Kawowe desery

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

11 komentarzy do Kawa inaczej czyli przepisy na pyszną kawę z dodatkami

  1. avatar ilussia pisze:

    Ajj, jako kawomaniaczka czuję się skuszona:D

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Blizna po operacji
Blizna po operacji na pewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Nie ma się co oszukiwać...
Jak rozwijać pracowników
To oczywiste, że najlepiej wysyłać pracowników na regularne szkolenia, które podniosą ich kwalifikację,...
Spadek - ile podatku się płaci?
To wszystko zależy od wielu czynników i nie jest takie proste jak się może...
Odpoczynek
Dla mnie najlepszy wypoczynek to z moim mężem i dziećmi nad Bałtykiem....