Dieta kiszonkowa – jadłospis i przepisy!

7 września 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z modnych diet jest obecnie kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni.

dieta kiszonkowa

W przypadku kiszonek z jednej strony ciężko mówić o nowym trendzie, ponieważ już nasze prababcie wiedziały, że wszystko co kiszone jest zdrowe. Teraz jednak kiszonki przeżywają pewnego rodzaju comeback. Młode pokolenia odkrywają ich właściwości i coraz chętniej korzystają z tych bomb witaminowych.

Produkty kiszone, szczególnie te przygotowane w domu są źródłem witamin, minerałów i błonnika. Jedzenie kiszonek dostarcza organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E i witaminę K. Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność. Dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje. Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza, a do tego wzmacnia włosy i paznokcie. Chociaż może wydawać się to szalone, kiszone produkty mają także rzeczywisty wpływ na poprawę naszego samopoczucia. Probiotyki zawarte w kiszonych produktach biorą udział w produkcji i uwalnianiu ważnych enzymów trawiennych, które ściśle współpracują z substancjami chemicznymi zawartymi w mózgu. Poprawiając jakość jelit, wpływają na produkcję pozytywnych emocji. Zwiększenie ilości korzystnych dla jelit bakterii pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem, zmniejszyć uczucie niepokoju i poprawić nastrój.

kiszone warzywa

Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Kiszone warzywa są także doskonałą przekąską na diecie odchudzającej. Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości, pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. Jedząc kiszonki możemy łatwo oszukać swój mózg, który ma ochotę na coś słonego i chrupiącego.

Lekarze i dietetycy nie zalecają kiszonek i produktów fermentowanych w dużych ilościach osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, choroby układu krwionośnego i na przewlekłe choroby układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że nie chodzi tu o całkowite zrezygnowanie z tych produktów a ich ograniczenie i nie przesadzanie z ilością.

kiszonki

Przy diecie kiszonkowej do każdego posiłku dodajemy produkty kiszone. Ponadto włączamy picie soków, zaczynając od 50 ml soku z kapusty lub ogórków 3 razy dziennie. Dietetycy twierdzą, że wypicie zbyt dużej ilości kwasu na raz może mieć efekt przeczyszczający. Lepiej więc nie pić od razu całej szklanki wody z ogórków. Z czasem można zwiększać ilość spożywanych kiszonek, gdy organizm już się przyzwyczai.

Obecnie moda na fermentowane jedzenie osiągnęła apogeum i w sklepach możemy znaleźć kiszone marchewki, pomidory, rzodkiewki, buraki i praktycznie każde inne warzywa, a nawet owoce. Wielkim odkryciem są też kimchi i kombucha. Coraz modniejsze są też octy smakowe: gruszkowe czy aroniowe. W Polsce działa już też kilka restauracji, które proponują dania składające się głównie z kiszonek. Co znajdziemy w menu? Np. tosty z hummusem i kiszonym burakiem, tarty z fermentowanymi warzywami, napoje z dodatkiem kombuchy i desery z fermentowanymi owocami. Takie miejsca promują modę na te zdrowe produkty i podpowiadają jak można wkomponować je w codzienny jadłospis.

ogórki

Kapuśniak

Składniki:
– 75 dag kapusty kiszonej
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 35 dag ziemniaków
– 1 seler
– 2 cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– liście laurowe, ziele angielskie
– kminek, koperek
– pieprz, sól

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, pietruszkę pokroić wzdłuż na cztery części, selera podzielić na większe kawałki, ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z zimną wodą, cebulę drobno posiekać. Czosnek obrać. Do garnka dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować wywar na małym ogniu pod przykryciem. Na rozgrzanej patelni kolejno smażyć i wrzucać do zupy: cebulę i czosnek. Kapustę kiszoną poszatkować i dorzucić do zupy. Zupę gotować, aż wszystkie warzywa i kapusta będą miękkie. Doprawić kminkiem, koperkiem, solą i pieprzem.

kapuśniak

Zupa na kiszonych burakach

Składniki:
– 1 kg kiszonych buraków
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 2-3 ziemniaki
– majeranek
– sól i pieprz
– 2 łyżki oleju
– 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżeczki chrzanu

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju w sporym garnku. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w krążki. Do zeszklonej cebuli dodać buraki i smażyć 1-2 minuty, zalać bulionem. Dodać ziemniaki i marchewkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować ok 15-20 min., aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Podawać z kleksem śmietany wymieszanej z chrzanem.

Zupa na kiszonych burakach

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:
– 300 g kiszonej kapusty
– 1/2 marchewki
– 1/2 jabłka
– 1/2 cebuli
– 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odcisnąć z soku i odważyć potrzebną ilość, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do salaterki. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz jabłko. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Umieścić na sitku i przelać wrzącą wodą (można też pominąć ten krok i dodać surową cebulę bez parzenia wrzątkiem). Cebulę dodać do salaterki. Dodać zmielony pieprz, olej oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Surówka z kiszonej kapusty

Sałatka z kiszonych ogórków

Składniki:
– 3 ogórki kiszone
– 1 cebula
– 1 ziemniak
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:
Ogórki kiszone drobno posiekać lub zetrzeć na średniej tarce. Cebulę obrać z łuski i drobno posiekać. Pokroić ugotowane ziemniaki w kostkę. Połączyć wszystkie składniki. Dodać sól, pieprz i olej roślinny i dobrze wymieszać.

Sałatka z kiszonych ogórków

Kiszony kalafior

Składniki:
– 1 kg kwiatów kalafiora
– 4-6 ząbków czosnku (obrany ze skórki)
– 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
– 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche)
Zalewa
– 1 l wody
– 1 łyżka soli
– 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układać połamane gałązki kopru. W słoikach dość ciasno upchać kalafior. W wolne miejsce pomiędzy kawałkami kalafiora wkładać cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe ząbki czosnku (po 2-3 sztuki). Składniki na zalewę zagotować. Zalać kalafior gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty. Zamknąć słoiki i odstawić do ukiszenia. Po ok. 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Kiszony kalafior

Kimchi

Składniki:
– kapusta pekińska (ok. 4,5 kg)
– 3 marchewki
– 1 por (1 sztuka)
– 2 cebule dymki (ok. 250 ml)
– 3 główki czosnku (ok. 1 szklanka)
– imbir (ćwiartka)
– chili w proszku gochugaru (ok. 1-2 szklanki)
– 2 łyżki mąki ryżowej
– 1 szklanka sosu sojowego lub rybnego
– 1 szklanka soli
– 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Odciąć białe rdzenie kapusty pekińskiej, a następnie pokroić w poprzek na kawałki i wrzucić do wiaderka. Następnie wlać do niego wodę i wypłukać kapustę. Odsączyć ją i posypać szklanką soli. Całkowity czas solenia to 1,5 godz. Po tym czasie kapustę wypłukać. Pokroić marchewkę w słupki. Pora pokroić pod skosem. Czosnek, cebulę i imbir zmiksować blenderem, aby powstała jednolita masa. Kleik to mieszanina mąki i wody w proporcjach około 1:8 lub 1 szklanka wody na 2 łyżki mąki. Następnie kleik podgrzać przez klika minut, nieustannie mieszając, aż wszystko zgęstnieje. Dodać 1/4 szklanki cukru, gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić na bok do schłodzenia. Do schłodzonego kleiku dodać paprykę chili i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać marchew, por, czosnek i cebulę, imbir oraz sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć kapustę pekińską do dużej miski i dokładnie połączyć pastę z kawałkami kapusty. Przełożyć kimchi do szklanego słoika. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 dni i wstawić do lodówki. Pełnię smaku osiąga po 1-2 tygodniach trzymania kimchi w lodówce w zamknięciu.

Kimchi

Bieszczadzkie fuczki

Składniki:
– 30 dag dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
– 1 mała cebula (jeśli ktoś nie lubi, może nie dodawać)
– 1 jajko
– 1 szklanka pełnoziarnistej mąki np. owsianej
– ok. 10 łyżek mleka, wody lub mleka roślinnego
– przyprawy: sól, pieprz, kminek, majeranek
– olej do smażenia
– do podania: jogurt

Przygotowanie:
Kapustę pokroić (nie musi być bardzo drobno), posiekać cebulę. Dokładnie wymieszać mleko (lub wodę), jajko, mąkę i przyprawy. Kapustę i cebulę wymieszać z powstałym ciastem – masa powinna być dość gęsta. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać ciasto, smażyć z każdej strony przez ok. 3 min., aż placki będą rumiane. Fuczki podawać gorące z dodatkiem jogurtu albo z sosem czosnkowym.

Bieszczadzkie fuczki

Gołąbki w kiszonych liściach winogron

Składniki:
– 1 słoik kiszonych liści winogron
– 1 szklanka surowego ryżu
– 1 pęczek dymki
– 1 pęczek pietruszki
– świeża mięta
– świeża kolendra
– 1 mała cebula
– 3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
– sól
– pieprz
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:
Ryż umyć, zalać wodą i odstawić na 2 godz. Następnie odsączyć. Cebulę, dymkę, pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekać. Do ryżu dodać posiekaną zieleninę, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dwie łyżki przecieru lub pomidorów z puszki. Całość wymieszać. Na liście winogron nakładać łyżeczkę farszu i zawijać, tworząc małe gołąbki. Ścianki rondla posmarować przecierem pomidorowym i pozostałą oliwą. Na dnie położyć kilka liści winogron i ciasno układaj na nich gołąbki, żeby podczas gotowania się nie rozpadły. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1 godz.

Gołąbki w kiszonych liściach winogron

Zupa z kiszonych ogórków

Składniki:
– 2 duże marchewki
– 1 pietruszka
– 1/3 selera
– 4-5 ziemniaków
– 1 cebula
– 1/2 pora
– 2-3 ząbki czosnku
– 400 g kiszonych ogórków
– 250-300 ml wody z kiszonych ogórków
– 1 pęczek koperku
– 2-3 łyżki jogurtu
– ok. 2-2,5 litra bulionu
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obrać ze skóry, umyć i osuszyć. Jedną marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, selera i pietruszkę pozostawić w całości. Cebulę oraz czosnek obrać. Z pora usunąć zewnętrzne liście i umyć. Po zagotowaniu bulionu wrzucić obrane i opłukane warzywa i ziemniaki, dodać listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Ogórki kiszone oraz odłożoną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. Gotować ok. 10 min. i wlać wodę z kiszonych ogórków. Gotować jeszcze 5-7 min. i dodać jogurt. Dodać drobno posiekany koperek i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa z kiszonych ogórków

Polecamy również:

Kiszone warzywa i owoce – różne przepisy

Ogórki kiszone inaczej – pomysłowe przepisy i porady

Kiszone cytryny – przepis i zastosowanie

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Filmowanie wesela z powietrza
Też nie podoba mi się ten pomysł, to jest dobre na festynach.
Jak rozwiązać problem z prasowaniem…
Ja nie prasuję, po prostu po upraniu rozciągam tkaninę i formuję tak, żeby...
Gdańsk
Czasem jestem w Gdańsku i faktycznie można tam coś taniej upolować np. na olx
Co zamiast paneli na podłogę?
A może prawdziwe drewno, deski o niezbyt szerokim rozmiarze?