Kawa z dodatkami – przepisy

26 lipca 2019, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Wiele z nas rozpoczyna dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Nie ma nic lepszego niż taka pobudka – dzięki zawartości kofeiny kawa stawia nas na nogi i pomaga się skupić w ciągu dnia. Przygotowaliśmy dla Was kilka pysznych przepisów na kawę jak z kawiarni, którą bezproblemowo wykonacie w domu. Naszą kawową zabawę kulinarną rozpoczynamy wraz z ekspresami do kawy marki Breville Prima Latte II, więcej o tych urządzeniach możecie przeczytać TUTAJ.

 

kawa z dodatkami

Możecie też puścić wodze fantazji i modyfikować nasze przepisy, dodając swoje ulubione przyprawy czy aromaty: syrop klonowy, miód, szczyptę chili czy czekoladę. Pamiętajcie, że niektóre przepisy zwłaszcza te z dodatkiem bitej śmietany to prawdziwe bomby kaloryczne, ale taki początek dnia to gratka dla smakoszy kawowych napojów…Zamiast cukru możemy zastosować słodkie zamienniki np: melasę, miód czy ksylitol.

 

Korzenne caffe latte

Składniki:

2 łyżeczki kawy espresso
3/4  łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki przyprawy korzennej
wrzątek + gorące mleko
1 łyżka słodzonego skondensowanego mleka
Bita śmietana według życzenia
Cynamon do posypania

Przygotowanie:

Kawę przygotować w ekspresie Breville zgodnie z instrukcją według programu cappuccino.  Dodać bitą śmietanę i przyprawy. Ozdobić cynamonem.

 

Kawa z lodami waniliowymi

Składniki:

50 ml wcześniej przygotowanej i schłodzonej kawy
50 ml zimnego mleka
4 gałki ulubionych lodów waniliowych
Bita śmietana do udekorowania

Przygotowanie:

Zmiksować kawę z mlekiem i połową porcji lodów W szklance umieścić pozostałe dwie gałki i zalać resztą mrożonej kawy. Udekorować bitą śmietaną.

 

Karmelowa mocha

Składniki:

50 ml espresso z ekspresu Breville
1 łyżka syropu karmelowego
20 ml śmietanki do kawy
bita śmietana i syrop karmelowy do dekoracji

Przygotowanie:

Espressso połączyć z syropem karmelowym i śmietanką, dobrze wymieszać. Podawać z bitą śmietaną, którą udekorować można dodatkowo syropem karmelowym.

 

Kawa kokosowo-kardamonowa

Składniki:       

1 filiżanka kawy espresso
200 ml mleka kokosowego
1/2  łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzać na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia, następnie dodać przyprawy. Przyrządzić tradycyjną czarną kawę, dolać podgrzane mleko kokosowe.

 

Kawa na przeziębienie

Składniki:

2 łyżeczki mielonej kawy
szczypta pieprzu
2  goździki
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
2 łyżeczki miodu
½  szklanki mleka

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć w ekspresie Breville, do zaparzonej kawy  wsypać  pieprz, cynamon i goździki. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim miód i imbir. Kawę przelać do kubka, dolać podgrzane mleko. Całość  udekorować cynamonem.

 

Kawa wiśniowa z procentami

Składniki:

filiżanka kawy espresso
25 ml wiśniówki
bita śmietana

Przygotowanie

Gorącą kawę połączyć z wiśniówką. Udekorować bitą śmietaną.

 

Orzechowa kawa z kawałkami orzechów

 

Składniki:

filiżanka kawy espresso
łyżeczka cukru
3 łyżki schłodzonej śmietanki 30%
1 łyżka orzechowego syropu
pokruszone i podprażone orzechy laskowe

Przygotowanie:

Obrane laskowe orzechy drobno posiekać i podprażyć na patelni. Przygotowaną kawę wymieszać z syropem. Wlać śmietankę i podprażone orzechy.