Przepisy ze świeżym szpinakiem – 9 super dań i pomysły na wykorzystanie szpinaku!

13 marca 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Szpinak to zmora wielu dzieci, znienawidzony zielony potwór na talerzu. Na szczęście z wiekiem zmienia nam się smak i nasze upodobania. Zaczynamy się przekonywać do szpinaku i próbujemy go w różnych potrawach. Zobaczcie jakie właściwości posiada szpinak i w jaki sposób można go przygotować.

 

szpinak na sniadanie

 

Co nieco o szpinaku

Szpinak zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, a głównie witaminy, sole mineralne i beta karoten. Ponad to znajdziesz w nim również przeciwutleniacz i luteinę. Nie zabrakło oczywiście witaminy C, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Czy wiesz, że szpinak był nazywany perskim zielem? Przywędrował z początku do Hiszpanii, Europy i Persji. Z czasem zyskał również nazwę warzywo hiszpańskie i potrawa florencka. Najlepsze w szpinaku jest to, że nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej, ponieważ nadal zachowuje wszystkie cenne właściwości.

Perskie ziele uchroni Cię przed miażdżycą i nowotworami. Zaleca się jedzenie szpinaku osobom, które zmagają się z silnymi nerwami i stresem, ponieważ ta roślina obniża podatność i łagodzi skutki stresy. Ponad to zapobiega migrenom. Śmiało mogą sięgać po szpinak dzieci oraz kobiety w ciąży, ponieważ dostarczy on im żelazo i kwas foliowy, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei witamina K pomaga w procesie krzepnięcia krwi oraz obniża zły cholesterol i opóźnia starzenie się organizmu.

Dobra wiadomość dla osób na diecie czy dbających o swoją linię – szpinak zawiera jedynie 23 kcal na 100 g. Dodatkowo witamina B pomaga przy spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów i tym samym przyspiesza proces przemiany materii. Szpinak również zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.

 

makaron ze szpinakiem

 

Tarta z łososiem i szpinakiem

Składniki: 

  • 250 g maki pszennej
  • 130 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 40 ml mleka
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g wędzonego łososia
  • 120 g sera ricotta
  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 g sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz rozdrobnione masło. Po wymieszaniu, dodajemy 1 żółtko, mleko i szybko zagniatamy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie, smarujemy formę o średnicy 24 cm masłem i posypujemy odrobiną mąki. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je, a następnie umieszczamy w formie, tak, by zakrywało całe jej dno oraz boki. Widelcem nakłuwamy ciasto, a następnie, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut.
Zanim jednak włożymy formę do piekarnika, na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia oraz wysypujemy fasolę. Po upływie 20 minut, zdejmujemy je i pieczemy bez przykrycia przez następne 5 minut.

Teraz czas na przygotowanie farszu. Szpinak podsmażamy na patelni do momentu wyparowania wody. Dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.  

W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, 2 żółtka oraz 2 jajka. Na upieczone wcześniej ciasto, przekładamy szpinak, dodajemy serek ricotta, kawałki wędzonego łososia oraz starty ser żółty. Wierzch polewamy masą ze śmietany i jaj. Tarte należy piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli i cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • odrobina wody gazowanej lub mineralnej
  • jedno jajko
  • masło klarowane

Jajko dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe naleśniki, ciasto odstawić na 15 minut (powinno być dość rzadkie aby naleśniki wyszły cieniutkie). Smażyć na natłuszczonej patelni.

składniki na farsz:

  • 1/2 kg mrożonego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 150 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie lub bazylia – szczypta
  • 100 g pomidorków cherry lub pół słoika suszonych pomidorów
  • kolorowy pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera i część pomidorków. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.

Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera i  pomidorkami, zagrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.

Rolada z piersi kurczaka z szpinakiem i serkiem ricotta

składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 150 gram ricotty
  • cebula
  • 100 gram szpinaku
  • czosnek
  • olej
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona
  • jabłko, rozmaryn

Przygotowanie:

Każdą pierś przekroić wzdłuż na połowę, oprószyć solą i pieprzem oraz papryką, delikatnie rozbić każdy płat. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać szpinak i ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Na obu filetach ułożyć farsz, zwinąć w roladę i obwiązać, podsmażyć z każdej strony, umieścić w nagrzanym piekarniku, obłożyć jabłkiem i rozmarynem, podlać bulionem wymieszanym ze śmietaną, przykryć pokrywą lub folią naczynie do zapiekania, piec około 20 minut.

Kremowy szpinak z jajkiem i grzybami

składniki:

  • pół kilograma świeżego szpinaku
  • dwa jaja
  • 30 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • czosnek
  • twardy ser żółty
  • dwie łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni roztopić masło z łyżeczką oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki lub grzyby leśne, całość smażyć kilka minut, wrzucić do rondla umyty szpinak, podsmażać kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zrobić wgłębienie na jaja, całość podsmażać pod przykryciem, posypać startym żółtym serem.

Jesienny koktajl szpinakowy z orzechami

Co kupić?

  • 2 garści szpinaku
  • Kiwi
  • Pomarańcza
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • 3 orzechy włoskie

Przygotowanie:

Orzechy rozdrobnij i podpraż na suchej patelni. Szpinak i obrane owoce zmiksuj z mlekiem sojowym. Po przelaniu do szklanki posyp orzechami.

Szpinakowe gnudi

składniki:

  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 150 gram masła czosnkowego
  • 100 gram tartej bułki
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Umyć szpinak, osuszyć. Zblanszować we wrzątku, odcisnąć i zblendować z serem, bułką tartą,solą i pieprzem. Natłuścić ręce oliwą i uformować 20 kulek. Gotować w osolonej wodzie prze 3 minuty, odcedzić, podawać z oliwą i parmezanem.

Sałatka ze szpinaku, sera i pomidorków

Składniki:

  • 1 opakowanie sałatki szpinakowej
  • 30 dag miękkiego koziego sera
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki posiekanej mięty
Przygotowanie:
Szpinak ułożyć w płytkiej miseczce. Posypać kozim serem. Ułożyć grillowane połówki pomidorków. Wymieszać sok z cytryny, sok z grillowania pomidorów i olej. Polać sałatkę. Posypać drobno posiekaną miętą.

Marchewkowo – szpinakowa zupa krem

Krem szpinakowy:

3 ziemniaki
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 kulka mrożonego szpinaku
szczypiorek
1, 5 szklanki wody
przyprawy
olej

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz – gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki – podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy szpinak (ja miałam szpinak, który mroziłam sama w lecie). Gdy ziemniaki są już miękkie to dodajemy do nich usmażony z cebulą szpinak oraz posiekany szczypior, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę należy zblendować.

Krem marchewkowy:

2 marchewki
2 ziemniaki
1 pomidor
2,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz i sól

Obrane marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę – przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. W trakcie gotowania, dla ładniejszego koloru dodałam 1 pomidora, którego obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze cząstki. Gdy wszystkie warzywa są miękkie również zupę rozdrabniamy na gładki krem.

Zupy układamy na talerzu, a kontury delikatnie zacieramy łyżeczką. Na zupie robimy dekoracje z gęstej i kwaśnej śmietanki – podajemy na ciepło.

 

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

składniki:

300 ml mleka
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pomidorki koktajlowe
3 garście liści szpinaku
ząbek czosnku
dymka lub szczypiorek
sól, pieprz, vegeta
olej lub masło klarowane

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, mleko, wbić żółtka, dokładnie wymieszać, dodać sól. Białka ubić, wymieszać z masą jajeczną. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku. Dodać liście szpinaku i czosnek, chwilkę smażyć, podzielić na porcje, wlewać masę omletową. Omlety posypać szczypiorkiem lub dymką.

 

 

zobacz również:

Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

Dania obiadowe z bobem – przepisy na pomysłowe wykorzystanie bobu

Jak zdrowo grillować – 5 super przepisów na dania z grilla!

Soja właściwości dla zdrowia i 9 super przepisów na dania z soi!