Świeży szpinak w roli głównej. 9 pysznych przepisów i inspiracji na zdrowe dania

Avatar photo
20 czerwca 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Szpinak to zmora wielu dzieci, znienawidzony zielony potwór na talerzu. Na szczęście z wiekiem zmienia nam się smak i nasze upodobania. Zaczynamy się przekonywać do szpinaku i próbujemy go w różnych potrawach. Zobaczcie jakie właściwości posiada szpinak i w jaki sposób można go przygotować.

 

szpinak na sniadanie

 

Co nieco o szpinaku

Szpinak zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, a głównie witaminy, sole mineralne i beta karoten. Ponad to znajdziesz w nim również przeciwutleniacz i luteinę. Nie zabrakło oczywiście witaminy C, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Czy wiesz, że szpinak był nazywany perskim zielem? Przywędrował z początku do Hiszpanii, Europy i Persji. Z czasem zyskał również nazwę warzywo hiszpańskie i potrawa florencka. Najlepsze w szpinaku jest to, że nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej, ponieważ nadal zachowuje wszystkie cenne właściwości.

Perskie ziele uchroni Cię przed miażdżycą i nowotworami. Zaleca się jedzenie szpinaku osobom, które zmagają się z silnymi nerwami i stresem, ponieważ ta roślina obniża podatność i łagodzi skutki stresy. Ponad to zapobiega migrenom. Śmiało mogą sięgać po szpinak dzieci oraz kobiety w ciąży, ponieważ dostarczy on im żelazo i kwas foliowy, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei witamina K pomaga w procesie krzepnięcia krwi oraz obniża zły cholesterol i opóźnia starzenie się organizmu.

Dobra wiadomość dla osób na diecie czy dbających o swoją linię – szpinak zawiera jedynie 23 kcal na 100 g. Dodatkowo witamina B pomaga przy spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów i tym samym przyspiesza proces przemiany materii. Szpinak również zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.

 

makaron ze szpinakiem

 

Tarta z łososiem i szpinakiem

Składniki: 

  • 250 g maki pszennej
  • 130 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 40 ml mleka
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g wędzonego łososia
  • 120 g sera ricotta
  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 g sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz rozdrobnione masło. Po wymieszaniu, dodajemy 1 żółtko, mleko i szybko zagniatamy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie, smarujemy formę o średnicy 24 cm masłem i posypujemy odrobiną mąki. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je, a następnie umieszczamy w formie, tak, by zakrywało całe jej dno oraz boki. Widelcem nakłuwamy ciasto, a następnie, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut.
Zanim jednak włożymy formę do piekarnika, na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia oraz wysypujemy fasolę. Po upływie 20 minut, zdejmujemy je i pieczemy bez przykrycia przez następne 5 minut.

Teraz czas na przygotowanie farszu. Szpinak podsmażamy na patelni do momentu wyparowania wody. Dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.  

W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, 2 żółtka oraz 2 jajka. Na upieczone wcześniej ciasto, przekładamy szpinak, dodajemy serek ricotta, kawałki wędzonego łososia oraz starty ser żółty. Wierzch polewamy masą ze śmietany i jaj. Tarte należy piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli i cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • odrobina wody gazowanej lub mineralnej
  • jedno jajko
  • masło klarowane

Jajko dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe naleśniki, ciasto odstawić na 15 minut (powinno być dość rzadkie aby naleśniki wyszły cieniutkie). Smażyć na natłuszczonej patelni.

składniki na farsz:

  • 1/2 kg mrożonego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 150 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie lub bazylia – szczypta
  • 100 g pomidorków cherry lub pół słoika suszonych pomidorów
  • kolorowy pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera i część pomidorków. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.

Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera i  pomidorkami, zagrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.

Rolada z piersi kurczaka z szpinakiem i serkiem ricotta

składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 150 gram ricotty
  • cebula
  • 100 gram szpinaku
  • czosnek
  • olej
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona
  • jabłko, rozmaryn

Przygotowanie:

Każdą pierś przekroić wzdłuż na połowę, oprószyć solą i pieprzem oraz papryką, delikatnie rozbić każdy płat. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać szpinak i ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Na obu filetach ułożyć farsz, zwinąć w roladę i obwiązać, podsmażyć z każdej strony, umieścić w nagrzanym piekarniku, obłożyć jabłkiem i rozmarynem, podlać bulionem wymieszanym ze śmietaną, przykryć pokrywą lub folią naczynie do zapiekania, piec około 20 minut.

Kremowy szpinak z jajkiem i grzybami

składniki:

  • pół kilograma świeżego szpinaku
  • dwa jaja
  • 30 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • czosnek
  • twardy ser żółty
  • dwie łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni roztopić masło z łyżeczką oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki lub grzyby leśne, całość smażyć kilka minut, wrzucić do rondla umyty szpinak, podsmażać kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zrobić wgłębienie na jaja, całość podsmażać pod przykryciem, posypać startym żółtym serem.

Jesienny koktajl szpinakowy z orzechami

Co kupić?

  • 2 garści szpinaku
  • Kiwi
  • Pomarańcza
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • 3 orzechy włoskie

Przygotowanie:

Orzechy rozdrobnij i podpraż na suchej patelni. Szpinak i obrane owoce zmiksuj z mlekiem sojowym. Po przelaniu do szklanki posyp orzechami.

Szpinakowe gnudi

składniki:

  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 150 gram masła czosnkowego
  • 100 gram tartej bułki
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Umyć szpinak, osuszyć. Zblanszować we wrzątku, odcisnąć i zblendować z serem, bułką tartą,solą i pieprzem. Natłuścić ręce oliwą i uformować 20 kulek. Gotować w osolonej wodzie prze 3 minuty, odcedzić, podawać z oliwą i parmezanem.

Sałatka ze szpinaku, sera i pomidorków

Składniki:

  • 1 opakowanie sałatki szpinakowej
  • 30 dag miękkiego koziego sera
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki posiekanej mięty
Przygotowanie:
Szpinak ułożyć w płytkiej miseczce. Posypać kozim serem. Ułożyć grillowane połówki pomidorków. Wymieszać sok z cytryny, sok z grillowania pomidorów i olej. Polać sałatkę. Posypać drobno posiekaną miętą.

Marchewkowo – szpinakowa zupa krem

Krem szpinakowy:

3 ziemniaki
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 kulka mrożonego szpinaku
szczypiorek
1, 5 szklanki wody
przyprawy
olej

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz – gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki – podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy szpinak (ja miałam szpinak, który mroziłam sama w lecie). Gdy ziemniaki są już miękkie to dodajemy do nich usmażony z cebulą szpinak oraz posiekany szczypior, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę należy zblendować.

Krem marchewkowy:

2 marchewki
2 ziemniaki
1 pomidor
2,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz i sól

Obrane marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę – przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. W trakcie gotowania, dla ładniejszego koloru dodałam 1 pomidora, którego obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze cząstki. Gdy wszystkie warzywa są miękkie również zupę rozdrabniamy na gładki krem.

Zupy układamy na talerzu, a kontury delikatnie zacieramy łyżeczką. Na zupie robimy dekoracje z gęstej i kwaśnej śmietanki – podajemy na ciepło.

 

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

składniki:

300 ml mleka
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pomidorki koktajlowe
3 garście liści szpinaku
ząbek czosnku
dymka lub szczypiorek
sól, pieprz, vegeta
olej lub masło klarowane

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, mleko, wbić żółtka, dokładnie wymieszać, dodać sól. Białka ubić, wymieszać z masą jajeczną. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku. Dodać liście szpinaku i czosnek, chwilkę smażyć, podzielić na porcje, wlewać masę omletową. Omlety posypać szczypiorkiem lub dymką.

 

 

zobacz również:

Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

Dania obiadowe z bobem – przepisy na pomysłowe wykorzystanie bobu

Jak zdrowo grillować – 5 super przepisów na dania z grilla!

Soja właściwości dla zdrowia i 9 super przepisów na dania z soi!

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.