Pasta z fasoli z ogórkiem i orzechami

6 września 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Zazwyczaj smarujemy kanapkę masłem lub serkiem topionym, a co powiecie na pastę z fasoli? Zobaczcie nasz przepis i koniecznie dajcie znać, jak smakuje.

Właściwości białej fasoli

W białej fasoli znajdziemy węglowodany, minerały oraz witaminy z grupy B. Ponad to fasola posiada niski indeks glikemiczny. Dodatkowo znajdziecie w niej aminokwasy, magnez i wapń, żelazo, błonnik. Biała fasola zwiększy znacznie waszą odporność, poprawi metabolizm, układ pokarmowy, znormalizuje układ nerwowy, wyreguluje pracę układu moczowego oraz pracę układu krążenia. Biała fasola pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, a także hamuje powstawanie komórek rakowych. Jedząc regularnie białą fasolę, zapobiegniecie przedwczesnemu starzeniu się skóry, która jest nadmiernie wystawiana na słońce.

Przepis na pastę z białej fasoli

Co kupić?

  • fasola biała ugotowana i zmiksowana
  • nasiona słonecznika
  • nasiona z dyni
  • ogórki kiszone
  • orzechy włoski

Przygotowanie:

Fasolę należy ugotować i zmiksować. Następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami i podajemy na kanapce. Można dodać odrobinę musztardy.