Cząber gdzie stosować, właściwości i różne przepisy

20 listopada 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Cząber to przyprawa, którą rozpoznasz po pikantnym smaku i aromacie. Może nieco przypominać majeranek lub tymianek. Cząber spotkasz pod postacią kilku gatunków jednak najpopularniejsze to cząber górski i ogrodowy. Przyprawa ta posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przekonajcie się sami.

Co nieco o przyprawie

Cząber zyskał popularność już w starożytnej Grecji oraz Rzymie, gdzie głównie był wykorzystywany w kuchni. Świetnie sprawdzał się w zupach, mięsie i farszach. Co ciekawe cząber był przez nich uważany za afrodyzjak. Po pewnym czasie przyprawa dotarła aż do Ameryki i tutaj rozpowszechniła się na wszystkie strony świata.

Przyprawa charakteryzuje się cienkimi łodygami, które mają kolor ciemnozielony. Jej liście są z kolei wąskie i drobne. Cząber  posiada odmianę letnią oraz zimową. Ta druga ma po prostu mocniejszy smak ostrości i gorzkości. Cząber poza kuchnią doskonale sprawdza się jako roślina lecznicza. Posiada działanie antybakteryjne, antyseptyczne, a także zwalcza biegunki i wzdęcia.

Właściwości zdrowotne

Cząber posiada w sobie sporą dawkę potasu, który obniża ciśnienie krwi. Poza tym znajdziesz w nim żelazo, które pomaga w transporcie krwi, a także wspomaga leczenie anemii. Z kolei karwakol odpowiada za właściwości przeciwgrzybiczne hamujące rozwój bakterii m.in.: Escherichia coli, Bacillus cereus. Cząber zawiera również tymol, który skutecznie zwalcza występowanie zakażeń grzybiczych.

W składzie rośliny pojawiają się też witamina C oraz cynk. Dzięki nim z pewnością wzmocnisz swoją odporność, a organizm Ci za to podziękuje brakiem chorób. Jedząc cząber możesz zapomnieć o przykrych wzdęciach czy biegunce. Ponad to przyprawa pobudzi Twoje soki trawienne do działania a tym samym usprawni trawienie. Błonnik pokarmowy obniży stężenie cholesterolu w Twoim organizmie.

Dla tych co liczą każde kalorie mamy dobrą wiadomość – cząber jest niskokaloryczny a za to posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Zawiera mnóstwo żelaza, wapna, magnezu, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Ponadto cząber zawiera garbniki, żywice, śluzy i olejki eteryczne, m.in.: cymol, karwakrol, kariofylen, terpineol i pinen.

Zastosowanie w kuchni

Cząber to doskonała przyprawa do mięs, warzyw, dań z fasolą czy soczewicą. Świetnie komponuje się też z kapustą czy brukselką. Jeżeli chodzi o mięsa to najlepiej pasuje do cielęciny, drobiu, jagnięciny, kaczki, wieprzowiny oraz mięsa z królika.

Przyprawy tej używa się również do ryb a w szczególności do pstrąga. Nie bój się dodać go do pasztetów warzywnych, sałatek, zup, gulaszów, dań z ziemniakami czy grzybami. To również świetny składnik uzupełniający wszelkie sosy czy sery kozie, pomidory i ogórki.

 Zupa pieczarkowa z cząbrem

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry wraz z nóżkami. Wstawiamy bulion, gdy zacznie się gotować wrzucamy do niego pokrojone grzyby. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy pieczarki zmiękną rozpuszczamy w zupie dwie łyżki masła i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zważyła należy ją zahartować lub wymieszać z płaską łyżeczką soli). Zupę przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym cząbrem. Podajemy z ugotowanym makaronem.Smacznego!

Pasztet soczewicowy z żurawiną

Co kupić?

  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ¼ łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę usmaż razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Kiedy tylko cebula się zeszkli należy wyrzucić pozostałe rzeczy. Następnie wymieszaj cebulę z ugotowaną soczewicą, kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym,  przeprawami do smaku oraz solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładką masę, a potem dodaj żurawinę i wymieszaj tylko łyżką. Gotową masę włóż do foremki i piecz 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostaw pasztet na noc i dopiero następnego dnia pokrój na kawałki.

Sałatka z kozim serem fondant

Co kupić?

  • 150 g koziego sera
  • 30 ml (2 łyżki) miodu
  • 1/2 szklanki orzechów pecan
  • świeży cząber (1 łyżka stołowa)
  • 1 i 1/2 szklanki mix młodych zielonych sałat
  • 15 ml (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, pokroić ser na osiem plasterków. Wyłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. W misce wymieszać miód z pekanami, cząbrem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na plasterki sera. Piec na górnym ruszcie piekarnika przez około 2 minuty. Rozłożyć sałaty na talerzach, udekorować każdą porcję dwoma kawałkami sera.

Fasola z tymiankiem

Co kupić?

  • 3 puszki fasoli w zalewie
  •  6 łyżek oliwy
  •  1/2 łyżeczki cząbru
  •  1/2 łyżeczki tymianku
  • główka czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  •  garść drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Fasolę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na kilkanaście godzin. Odlej wodę, zalej nową i gotuj do średniej miękkości – około 60 minut na średnim ogniu. Odcedź. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cały czas mieszając smaż pół minuty, dodaj fasolę, cząber, tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Podawaj z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako dodatek do gulaszu.

Filet wołowy z fasolką szparagową

Co kupić?

  • Mięso:
  • 400 g filetu wołowego
  •  ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  1 łyżka bulionu warzywnego instant
  •  2 łyżki oleju
    Jarzynka:
  •  800 g fasolki szparagowej
  • 1 gałązka cząbru
  •  sól
  • 1 cebula
  •  pieprz
  •  kilka kropli sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Filet osuszyć i pokroić na 4 steki jednakowej wielkości. Przygotować marynatę: obrać cebulę i ząbek czosnku, drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym oraz bulionem. Marynatę przelać do foliowych woreczków do zamrażania i włożyć do niej steki. Całość dobrze wymieszać. Woreczki zamknąć i włożyć na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie umyć i oczyścić fasolkę, a następnie pokroić ją na kawałki. W dużym garnku zagotować 250 ml wody, włożyć do niej fasolkę i cząber i dosypać ¼ łyżeczki soli. Całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15 min. po ugotowaniu odcedzić na sitku i zostawić do odcieknięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 80oC. Na dużej patelni rozgrzać olej i położyć na niej steki z marynatą, a następnie smażyć je z każdej strony po 2 min. Po usmażeniu zdjąć, owinąć w folię aluminiową i włożyć do ciepłego piekarnika.
4. Pokrojoną w kostkę cebulę przełożyć na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa i zeszklić. Dodać fasolkę i całość smażyć przez 8-10 min. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Rozłożyć na 4 uprzednio podgrzane talerze. Steki również rozłożyć na talerzach, skropić sokiem z mięsa i od razu podawać. Danie doskonale się komponuje z ryżem Basmati, zapiekanką ziemniaczaną lub bagietką.

zobacz również:

Komosa ryżowa – właściwości i przepisy

Szybki obiad w 15 minut – dania i przepisy

Estragon – jak i gdzie stosować aromatyczne zioło?

Jak przygotować szwedzki stół?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...