Estragon – jak i gdzie stosować aromatyczne zioło? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Estragon – jak i gdzie stosować aromatyczne zioło?

7 października 2019, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Estragon to inaczej bylica draganek, czyli zioło stosowane jako przyprawa w wielu kuchniach. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem oraz aromatem. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych i nie tylko. Zobaczcie sami.

Co nieco o estragonie

Estragon należy do rodziny astrowatych  i pochodzi z Hiszpanii skąd został przywieziony przez Mongołów. O estragonie pisali już arabscy zielarze w XIII wieku. Do Europy roślina dotarła dzięki Katarzynie Wielkiej, Marii Antoninie oraz władcy Jerzego IV. Poza zastosowaniem w kuchni roślina znalazła swoje zastosowanie w lecznictwie ludowym. Ponad to używa się estragonu przy produkcji mydeł, perfum oraz wielu innych kosmetyków. Estragon zasłynął również przy aromaterapii.

Estragon w kuchni

Bylica draganek posiada orzeźwiający, słodki a zarazem lukrecjowy zapach z nutą gorzkości. W smaku przypomina anyż oraz bazylię. Estragonu używa się zarówno w postaci całej, świeżej i suszonej. Roślina po wysuszeniu zostaje zmielona bądź skruszona, jednak kucharze zawsze wybiorą świeże zioło, ponieważ zawiera wtedy najwięcej walorów smakowych. Estragon jest niezastąpiony w kuchni francuskiej i nie bez powodu nazywany królem ziół.

Estragon znajdziecie w sosach na bazie śmietany, jajek i majonezu a także w zupach, omletach czy jajecznicach. Świetnie sprawdza się również w mięsach typu kaczki, kurczaki, ryby i jagnięcina. Zioło to dodaje się też do sałatek, ogórków i grzybów. Dobrze łączy się z pietruszką, tymiankiem, szczypiorkiem i trybulą.

Właściwości lecznicze

Estragon wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe a także ochronne dla żołądka i przeciwdrgawkowe. Ta niezwykła roślina doskonale sprawdzi się przy zwiększaniu wchłaniania glukozy przez mięśnie oraz wzmacnianiu aktywności wewnątrzkomórkowych. W estragonie znajdują się również ekstrakty, które obniżają peroksydację lipidów dzięki czemu działają przeciwutleniająco. Dzięki temu stosowanie olejków eterycznych na bazie estragonu znacznie zmniejszy działanie wolnych rodników.

Dodatkowo estragon znacznie poprawia pracę układu pokarmowego i zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. To wszystko sprawia, że trawienie staje się lepsze a organizm zdrowszy. Ponad to estragon stymuluje wytwarzanie żółci dzięki czemu usprawnia trawienie tłuszczów.

Lecznictwo ludowe

Estragon pomaga przy dolegliwościach przewodu pokarmowego, usprawnia trawienie i zalecane jest osobom, które spożywają dużą ilość czerwonego mięsa. Dodatkowo estragon pobudza apetyt. Co ciekawe w kulturze arabskiej był stosowany przy problemach z bezsennością oraz do maskowania przykrego smaku leków. Innym zastosowaniem estragonu w czasach ludowych było używanie go jako środka znieczulającego przy bólach zębów i wszelkich ranach.

Z kolei w środkowej Azji i Rosji roślina ta leczyła stany zapalne, wysypki i rany. Z kolei w Azerbejdżanie estragon zasłynął jako lek na padaczkę, skurcze i jako środek przeczyszczający.  Amerykanie używali estragonu przy obfitych miesiączkach oraz krwawieniach przy ciężkich porodach. Zalecano również żucie estragonu przy palpitacjach serca, a jego kawałki dodawano się do kąpieli, dzięki czemu wzmacniano organizm u małych dzieci i starszych osób.

Nalewka z estragonu

Co kupić?

  • 100 g świeżego ziela estragonu
    ( możemy też użyć suszonego ziela, wtedy dajemy 50 g )
  • 0,5 l czystej wódki 40 %

Przygotowanie:

Ziele należy opłukać i osuszyć z nadmiaru wody, a następnie wrzucić do słoika.  Teraz zalewamy alkoholem tak, aby wszystko było przykryte i zamykamy szczelnie słoik. Odstaw na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Pamiętaj, aby co parę dni wstrząsać słoikiem. Po upływie tego czasu przecedzamy nalewkę przez sitko a następnie filtrujemy. Poj 1-2 razy dziennie po łyżeczce np do herbaty.

Kurczak z estragonem

Co kupić?

  • nóżki kurczaka 3 sztuki
  • masło 10 dkg
  • rosół drobiowy 2 szklanki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • sól
  • pieprz cayenne
  • gałka muszkatołowa
  • estragon 3 łodyżki
  • jeżyny 6 sztuk

Przygotowanie:

Zacznij od umycia nóg kurczaka i ich osuszenia. Teraz włóż je do garnka, dodaj estragon i zalej rosołem. Dodaj przyprawy i gotuj na średnim ogniu. Pamiętaj, aby zbierać szumowinę. Następnie dodaj 1/2 miękkiego masła, przykryj kurczaka pokrywką i zmniejsz ogień. Po 30 minutach dodaj jeżyny i gotuj 5 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw wywar. Dodaj pozostałą część masła, posól, wrzuć gałkę muszkatołową oraz pieprz cayenne. Jeszcze raz podgrzej wywar i dodaj sok z cytryny. Kurczaka podawaj polanego sosem oraz z ziemniakami pure.

Halibut z estragonem

Co kupić?

  • halibut 4 szt
  • estragon 1/2 łyżeczki
  • marchewki 6 sztuk
  • sól i pieprz 1 szczypta
  • oliwa 2 łyżki

Przygotowanie:

Halibuta należy oprósz solą oraz pieprzem. Następnie smażymy go na oliwie. Marchewki obieramy i kroimy we wzór wedle uznania. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy nasze marchewki, pod koniec dodajemy estragon. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Ryż z estragonem

Co kupić?

  • masło 1 łyżka
  • szalotka posiekana 2 szt
  • czosnek posiekany 1 ząbek
  • seler naciowy 1/2 łodygi
  • skórka z cytryny posiekana 1 łyżka
  • ryż 1 szklanka
  • wywar z kurczaka
  • olej 1 łyżka
  • estragon 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki 25 dkg

Przygotowanie:

Masło należy roztopić w żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu, następnie dodajemy szalotkę, czosnek, seler oraz skórkę z cytryny. Całość podsmaż 3 minuty po czym dodaj ryż i przyprawy. Smaż do czasu aż ryż zacznie przywierać do dna, następnie wlej wywar z kurczaka i przypraw do smaku. Przykryj na 15 minut i odstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Przed samym ugotowaniem ok 5 minut przed końcem dodaj usmażone pieczarki oraz estragon.

Chleb z estragonem

Co kupić?

  • mąka pszenna 0,5 kg
  • woda 310 ml
  • oliwki zielone  40 gram
  • estragon 1,5 łyżeczki
  • sól 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżeczki
  • drożdże suche 5 gram

Przygotowanie:

Oliwki pokrój na ćwiartki i wymieszaj z resztą składników. Ciasto należy wyrabiać przez 15 minut tak, aby było elastyczne i tylko nieznacznie się kleiło do dłoni. Następnie przełóż ciasto do miski, przykryj i postaw w ciepłym miejscu na godzinę. Teraz uderz w ciasto 2-3 razy pięścią, aby się odpowietrzyło i uformuj kształt bochenka lub ułóż je w foremce. Na wierzch pokrusz lekko mąką i znów odstaw na godzinę do półtorej. Piecz przez 40 minut w 200 stopniach.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz