Sernik dyniowy na ciasteczkach imbirowych – właściwości dyni

25 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Może przybrać naprawdę duże rozmiary, świetnie smakuje, ma żywy, pomarańczowy kolor i stanowi nieodłączny element kuchni jesiennej. Poznaj właściwości odżywcze i zastosowanie dyni oraz przepis na sernik cyniowy, który każdego zachwyci smakiem.

 

Właściwości dyni

Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram.

Dynia idealnie sprawdza się podczas leczenia zaparć, ale przede wszystkim reguluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne. Polecana jest również dla osób, które planują detoksykację organizmu, wszak oczyszcza ona organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spożywanie tej rośliny jest także zalecane osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy z układem trawiennym, ponieważ jest bardzo lekkostrawna. Szczególnie w okresie jesienno- zimowym zalecane jest spożywanie dyni głównie ze względu na to, że podnosi odporność naszego organizmu dzięki wysokiej zawartości witaminy C, ale także dlatego, że jest tania i łatwo dostępna.

Dynia zaskakuje nas nie tylko smakiem, ale również właściwościami jej pestek! Nasiona dyni świetnie sprawdzą się dla osób, które zmagają się z pasożytami jelitowymi np. tasiemcem, czy zapaleniem gruczołu krokowego.

To warzywo powinni spożywać przede wszystkim osoby, które mają problemy z:

  • oddawaniem moczu,
  • pęcherzem moczowym i nerkami,
  • nadciśnieniem tętniczym,
  • miażdżycą (obniża poziom cholesterolu we krwi)

Jaką dynię wybrać na ciasto?

Sernik dyniowy właściwie niewiele różni się przepisem od tego tradycyjnego. Kluczowe jest puree z dyni, dzięki któremu nasze ciasto zyska cudowny kolor i wyjątkowy smak. Jednak wybór dyni do sernika nie jest taki oczywisty, ponieważ łatwo zepsuć puree i zrobić je zbyt wodniste lub za suche. Dobrym wyborem jest dynia hokkaido, której nie trzeba obierać i w dodatki można ją piec razem ze skórką. Jeżeli jednak puree wyjdzie Wam zbyt wodniste to możecie spróbować odcedzić je na durszlaku wyłożonym gazą.

Sernik dyniowy z ciasteczkami imbirowymi

Co kupić?

  • Spód sernika

  • 200 g ciasteczek imbirowych lub korzennych
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa

  • 1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub gotowego sera na sernik (w wiaderku)
  • 3 surowe jajka
  • 3 surowe żółtka jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 560 g puree z dyni (2 szklanki)
  • 375 ml (1 i ½ szklanki) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Puree z dyni

  • 1 średnia dynia

Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia puree. Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni C, w międzyczasie dynię należy umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wyłóż dynię na blachę i piecz przez 60 minut, po tym czasie przestudź i zmiksuj blenderem.

Teraz pora na spód sernika. Masło rozpuszczamy  i odstawiamy do przestudzenia. Tortownicę wysmaruj masłem a dno wyłóż papierem do pieczenia. Odetnij nadmiar po zapięciu. Ciastka rozdrabniamy tłuczkiem w woreczku foliowym albo malakserem. Dodajemy roztopione masło, kakao i całość dokładnie mieszamy. Teraz przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.

Masę serową robimy z sera, jajka, żółtka, mleczka słodzonego, mąki, puree z dyni oraz cynamonu. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni a na dół połóż naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał i stał się wilgotny. Na spód blaszki kładziemy ciasteczka a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach a potem 1,5 godziny w 180- stopniach. Po przestudzeniu trzymaj w lodówce.

Sernik dyniowy ze skórką pomarańczy

Co kupić?

  • 300 g ciastek Oreo lub Neo
  • 70 g masła
  • 350 g pieczonej dyni
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 mascarpone
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 jajka
Polewa
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu

Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia puree. Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni C, w międzyczasie dynię należy umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wyłóż dynię na blachę i piecz przez 60 minut, po tym czasie przestudź i zmiksuj blenderem z dodatkiem startej skórki pomarańczy. Następnie za pomocą miksera zmieszaj wszystko wraz z twarogiem oraz mascarpone.  Teraz dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz budyń w proszku i ponownie miksujemy.

Ciasteczka mielimy w melakserze i dodajemy roztopione masło. Ponownie zmiksuj i wyłóż na spód oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm. Następnie masę serową przełóż na ciasteczkowy spód i piecz przez 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu trzymaj w lodówce. Podawaj z polewą czekoladową – połam czekoladę na małe kosteczki i roztop a następnie wymieszaj z jogurtem stopniowo go dodając.