Zakwas z buraków z czosnkiem

6 czerwca 2022, dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:
* 1 kg czerwonych buraków
* główka czosnku
* sól kujawska
* 4 liście laurowe
Buraczki obrać (można nie obierać, ale trzeba je porządnie wyszorować), włożyć do słoika, dodać obrane ząbki czosnku i liście laurowe. Przygotować roztwór wodny: zagotować około 2,5 litra wody, ostudzić (tak aby była letnia) dodać 2,5 łyżki soli kujawskiej, zalać buraki, przykryć słoik ściereczką odstawić na 6 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie można pić lub przelać do butelek i trzymać w lodówce. Nie ma konieczności dodawania do zakwasu skórki chleba razowego. Warto pamiętać aby buraki były W CAŁOŚCI zalane wodą.

 

fot: redakcja



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...