URODA I ZDROWIE

Polędwiczki duszone w sosie pomarańczowym z czosnkiem

5 stycznia 2021, dodał: Redakcja

Mięso z polędwiczek wieprzowych jest dość delikatne w smaku, ale wymaga też subtelnej obróbki. Nie rozbijamy tego mięsa tłuczkiem, ewentualnie możemy rozbić ręką (wierzchem dłoni, delikatnie piąstką itp). Ta propozycja serwowanie polędwiczek świetnie pasuje do ryżu, puree ziemniaczanego lub makaronu. Dodatek soku pomarańczowego i curry nadaje orientalny posmak.

polędwiczki w sosie pomaranczowyjm

składniki:

 

  • duża polędwiczka
  • sok z 2 pomarańczy i troszkę skórki z pomarańczy startej na tarce
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, curry
  • gałązka rozmarynu
  • czerwona cebula
  • olej

Na rozgrzanym oleju podsmażyć wcześniej umyte i pozbawione błon polędwiczki pokrojone w plastry, delikatnie rozbite dłonią. Posypać solą, pieprzem i curry, dodać rozmaryn. Mięso wyjąć z patelni (należy je tylko obsmażyć mniej więcej po 2 minuty z każdej strony). Na tłuszczu podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek, dodać skórkę z pomarańczy i sok, dusić około 10 minut, dodać polędwiczki i krótko je dusić  – około 6 minut w gorącym sosie.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jestem zdania, że jak kogoś stać to tylko i wyłącznie własny dom....
Ładny chodnik w ogrodzie
Zanim powstanie łądny chodnik czy trawnik, to trzeba wyrównac odpowiednio teren, nawieźć ziemi...
PILNIKI do paznokci
Jestem akurat fanką pilników szklanych. Nie wyobrażam sobie robienie manicure bez tego pilniczka.
Chusteczki do demakijażu
> Bozena2020 napisał/a:> Biodermy stosowałam, skutecznie zmywały makijaż, i przede wszystkim nie uczulały.Używałam...