Zakwas z buraków z czosnkiem

6 czerwca 2022, dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

Składniki:
* 1 kg czerwonych buraków
* główka czosnku
* sól kujawska
* 4 liście laurowe
Buraczki obrać (można nie obierać, ale trzeba je porządnie wyszorować), włożyć do słoika, dodać obrane ząbki czosnku i liście laurowe. Przygotować roztwór wodny: zagotować około 2,5 litra wody, ostudzić (tak aby była letnia) dodać 2,5 łyżki soli kujawskiej, zalać buraki, przykryć słoik ściereczką odstawić na 6 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie można pić lub przelać do butelek i trzymać w lodówce. Nie ma konieczności dodawania do zakwasu skórki chleba razowego. Warto pamiętać aby buraki były W CAŁOŚCI zalane wodą.

 

fot: redakcja

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Moim zdaniem wina są najlepsze na imprezę...
Własna tablica reklamowa
Często widzę takie tablice na podwórkach, ludzie są w stanie nawet zasłonić sobie...
Kremy Sylveco
Lubię ich serię do kąpieli...
Odtruwanie alkoholowe
Współczuję personelowi który musi obsługiwać takiego alkoholika na odtruciu.