Dania z chorizo

23 stycznia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Chorizo to kiełbasa, która pochodzi z Hiszpanii i jest chyba jedną z najbardziej popularnych w tym kraju. Słynie z bogatego oraz głębokiego smaku, a także delikatnej pikantności. Zobacz co warto wiedzieć o chorizo oraz jakie przygotowaliśmy dla Was przepisy z jej udziałem.

chorizo

Co nieco o chorizo

To właśnie Hiszpanie zapoczątkowali produkcję suszonych i dojrzewających kiełbas. Wszystko zaczęło się w XVI wieku, kiedy to zaczęto transportować  i uprawiać paprykę dodawaną potem do mięsa. Paprykę najpierw się suszyło, a potem mieliło i mieszało z kiełbasą, aby ją zakonserwować. Tak właśnie powstało chorizo. Chorizo posiada swoje obowiązkowe składniki jakimi są mielone mięso wieprzowe,mielona papryka pimentón oraz czosnek. Najpierw mieli się mięso, a potem dodaje przyprawy. Co mieszanki można dodać ocet lub wino, aby usprawnić proces fermentacji i nadać kiełbasie kwaskowy posmak. Następnie suszy się chorizo tak długo, jaki efekt chce się osiągnąć. Im dłużej kiełbasa się suszy, tym aromat staje się mocniejszy i pojawia się biała otoczka czyli naturalna pleśń.

chorizo

Z pęczakiem

Co kupić?

  • pęczak 1 szklanka
  • kiełbasa wiejska 15 dag
  • chorizo 10 dag
  • olej 1 łyżka
  • Papryka czerwona 1 strąk
  • czosnek 3 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • pomidory z puszki 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • pasta pomidorowa 1 szklanka
  • papryczka chilli 1 sztuka
  • papryka słodka w proszku

Przygotowanie:

Kaszę należy zalać wodą i odstawić na godzinę lub dwie. Kiełbasę wiejską oraz chorizo pokrój w kostkę i podsmaż przez 5 minut. Po tym czasie podduś kiełbasy przez 15 minut pod przykryciem i gotuj na wolnym ogniu. Następnie pokrój paprykę w kostkę, chilli drobno posiekaj, a czosnek przekrój w plasterki. Całość zalej pomidorami z zalewą oraz pastą pomidorową. Teraz dodaj koncentrat oraz sól, pieprz i sproszkowaną papryką. Wszystko gotuj 20 minut, a w między czasie odcedź kaszę na sicie. Kaszę przełóż do garnka i zalej dwoma szklankami wrzątku. Gotuj kaszę 20 minut i dodaj sos. Podawaj całość z odrobiną tymianku.

chorizo

Z patelni

Co kupić?

  • kiełbasa chorizo ok 300g
  • 1 szt żółtej papryczki peperoni
  • 1 cebula
  • 250 g ryżu thaibonne
  • oliwa z oliwek
  • pół czerwonej papryki

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, a kiełbasę pokrój w grubsze plastry, natomiast cebulę w krążki. Papryczkę oczyść z pestek i drobno ją pokrój. Z czerwonej papryki również wyjmij pestki i pokrój je w paski. Wszystkie składniki posmaż na oliwie z oliwek i podlej odrobiną wody. Duś wszystko przez 10 minut i podawaj na gorąco.

chorizo

Muffiny z chorizo

Co kupić?

Mokre:

  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka

Suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Pozostałe:

  • pół laseczki chorizo
  • mała kulka mozzarelli
  • pół papryki czerwonej
  • garść oliwek zielonych lub czarnych
  • 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem

Przygotowanie:

Chorizo, mozzarelle oraz paprykę pokrój w średnią kostkę, natomiast oliwki w krążki. Cebulę razem ze szczypiorkiem drobno należy posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Teraz wymieszaj jajka z mlekiem oraz olejem, a mąkę z proszkiem oraz przyprawami. Składniki mokre połącz z suchymi, a następnie dodaj pokrojone rzeczy i całość wymieszaj. Całą masę powkładaj do foremek z papilotkami i piecz 30 minut w 210 stopniach. Jedz muffinki z dodatkiem ketchupu.

chorizo

Spaghetti

Co kupić?

  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti
  • 100 g chorizo w plasterkach cienko pokrojonych
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka passatty pomidorowej lub przecieru z pomidorów
  • 100 g oliwek
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Makaron ugotuj jak zwykle, a cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Pomidorki przekrój na pół. Rozgrzej olej na patelni i usmaż cukinię, którą potem przełożysz do garnka. Następnie usmaż chorizo i połowę z pomidorków koktajlowych. Po usmażeniu przełóż wszystko do cukinii i dodaj passatę pomidorową, pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko podduś przez 10 minut i podawaj makaron z sosem oraz resztą pomidorków i oliwkami.

chorizo

Tortilla

Co kupić?
  • 300 g chorizo
  • 3 pomidory
  • 300 g fasoli z puszki
  • 8 szt. cebuli dymki
  • 1 por
  • 8 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekany pęczek ulubionych ziół
  • oliwa z oliwek
  • fix chili con carne – sos

Przygotowanie:

Pomidory zanurz we wrzątku na chwilę i obierz je ze skórki, po czym pokrój drobno. Cebulę oraz pora pokrój drobno, a chorizo na plasterki. Na oliwie podsmaż fasolę z cebulą, porem i sprasowanym czosnkiem. Duś przez 5 minut po czym dodaj chorizo oraz pomidory i duś dalej przez 5 minut.Dodaj sos chilli con carne i podgotuj, aby wszystko się połączyło.  Teraz wymieszaj jajka z ziołami i zetnij je na drugiej patelni, potem za pomocą talerza obróć tortillę. Placek przetnij na pół i wypełnij farszem.

chorizo

W czerwonym winie

Co kupić?

  • 400 g kiełbasek chorizo
  • sos do duszonych mięs
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Kiełbaski pokrój i podsmaż na patelni, natomiast cebulę pokrój w cienkie plasterki i zeszklij w rondelku z dodatkiem masła. Kiełbaski wymieszaj z cebulą, dodaj wino, 250 ml wody i zagotuj. Następnie dodaj sos do duszonym mięs i całość duś 10 minut. Na koniec dorzuć kolendrę i podawaj z ryżem.

chorrizo

zobacz również:

Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy

Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?

Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne

Hamburgery – różne pomysły i przepisy