Właściwości zdrowotne syropu klonowego

15 stycznia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Syrop klonowy to produkt w 100 % naturalny. Oprócz walorów smakowych posiada ogromne właściwości zdrowotne. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B – witaminę B2, B5, B6, niacynę, biotynę, kwas foliowy. Zawiera też sole wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku, manganu, żelaza.

Posiada większe właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze niż miód. U osób, które syropem klonowym zastąpiły biały cukier przy dłuższym stosowaniu tego syropu można zauważyć korzystne dla zdrowia efekty. To zmniejszony poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie oraz obniżenie poziomu enzymów, które odpowiadają za przemianę węglowodanów.

Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy tętnic. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, polifenoli, substancji o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, antyoksydacyjnym hamuje wzrost komórek rakowych. Syrop klonowy bardzo korzystnie wpływa też na pracę wątroby, jest też znakomitym probiotykiem pozytywnie wpływającym na mikroflorę jelitową człowieka. Poprawia krążenie, a dzięki zawartości magnezu oraz większości witamin z grupy B bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

Syrop klonowy to świetna alternatywa dla wielbicieli słodyczy. Zawiera wiele substancji odżywczych w przeciwieństwie do cukru i słodzików, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Oczywiście nie oznacza to, że można go spożywać w nadmiernych ilościach. Syrop klonowy ma wprawdzie sporo mniej kalorii niż biały cukier, ale ponad 50 % produktu stanowi sacharoza, dlatego nie poleca się go cukrzykom oraz osobom na diecie. Reakcje alergiczne wywołuje sporadycznie, dlatego mogą go spożywać osoby z alergią.

Po zjedzeniu dużej ilości syropu klonowego nie trzeba mieć wyrzutów sumienia. To bardzo zdrowy produkt dostarczający organizmowi wielu składników mineralnych. Dzięki zawartości cynku podnosi odporność organizmu. Można z niego wykonać domowy syrop na kaszel.

Zastosowanie syropu klonowego

Syrop klonowy bardzo często wykorzystywany jest jako polewa do naleśników, gofrów, lodów, deserów. To świetny zamiennik cukru idealny słodzenia herbaty i kawy. Jest często używany przez barmanów. Można go dodawać do wypieków.  To również świetny dodatek do dań mięsnych, ryb, sałatek.

Syrop klonowy wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków. Kremy, balsamy, mydła z dodatkiem tego produktu mają działanie nawilżające i regenerujące.