Wytrawne truskawki – przepisy i pomysły

11 czerwca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Sezon truskawkowy w pełni. Niewiele osób kojarzy jednak truskawki jako składnik dań wcale nie słodkich. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, zachęcamy do spróbowania truskawek w wersji wytrawnej. Truskawki są wspaniałym składnikiem wszelkich sałatek, w których stają się ciekawym elementem smakowym, ożywiającym kompozycję, doskonale współgrają z serami, przyprawami i ziołami, zwłaszcza z miętą, oliwkami, owocami morza i orzechami. Takie połączenia zaskakują… na początku samym pomysłem a przy spróbowaniu eksplozją smaków!

 

Sałatka z gruszką, serami i truskawkami

Składniki:
– rukola
– roszponka
– truskawki
– gruszka
– ser pleśniowy (niebieski) lazur
– ser grana padano
– sos balsamico glace (gęsty)
– kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i pokroić na 4 części. Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałki, następnie podsmażyć ją na beztłuszczowej patelni – tak aby zmiękła. Pokroić oliwki, pokruszyć ser lazur. Utrzeć plastry sera grana padano na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Polać odrobiną sosu balsamico.

Kurczak z truskawkami i bazylią

Składniki:
– 3-4 duże piersi z kurczaka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 rozgniecione ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 2 szklanki truskawek
– 1 szklanka posiekanej świeżej bazylii
– 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek. Piersi z kurczaka obsypać pieprzem i solą i podsmażyć na patelni. Wymieszać truskawki, bazylię, ocet balsamiczny i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Na wierzch każdej piersi z kurczaka ułożyć mieszankę truskawek i doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodać octu balsamicznego.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem

Składniki:
– łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin
– 1 łyżka białego octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
– 3/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 2 szklanki połówek truskawek
– 4 kotlety z piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
– spray do smażenia
– 4 szklanki świeżego szpinaku baby
– 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
– 3 łyżki posiekanych orzechów pekan
– ser feta, rozdrobniony (około 1/4 szklanki)

Przygotowanie:
Wymieszać 1 łyżkę oleju, octu, miodu, tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/8 łyżeczki soli w średniej misce. Dodać 1 szklankę truskawek, wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 10 min. Podgrzać średnią patelnię, posmarować kurczaka pozostałą 1 łyżeczką oleju, posypać pieprzem, solą i papryką. Patelnię spryskać sprayem do smażenia, smażyć kurczaka od 2 do 3 min. z każdej strony. Pokroić na plasterki. Szpinak wymieszać z kawałkami kurczaka, polać mieszanką truskawkowo-balsamiczną. Do każdej porcji dodać orzechy pekan i 2 łyżki sera.

Crostini z truskawkami i bekonem

Składniki:
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 1 łyżka brązowego cukru
Dla crostini:
– 4 paski boczku
– 12 kromek bagietki
– 2 łyżeczki oleju
– 2 szklanki truskawek w plasterkach
– 1/2 szklanki kandyzowanych orzechów pekan
– 1/4 szklanki koziego sera, pokruszonego
– 2 łyżki bazylii

Przygotowanie:
Podgrzać ocet balsamiczny i brązowy cukier na średnim ogniu, ok. 5 min., ostudzić. Ugotować boczek i pokroić drobno. Delikatnie pokropić crostini oliwą i grillować na lekko złocisto-brązowy kolor. Wymieszać truskawki, bekon, pekan i kozi ser, podzielić między crostini, skropić balsamicznym syropem, udekorować bazylią.

Truskawkowa sałatka z ogórkiem i brzoskwinią

Składniki:
– 8 filiżanek zmieszanych sałat
– 2 świeże brzoskwinie w plasterkach
– 12 truskawek w plasterkach
– ½ dużego ogórka, pokrojony
– ½ filiżanki koziego sera
– pół szklanki migdałów w plasterkach
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Umieść sałaty w dużej misce, ozdobić brzoskwiniami, truskawkami, ogórkiem, kozim serem i migdałami. Ubić składniki sosu w małej misce (lub potrząśnij nimi w słoiku) i zalać sałatkę.

Kurczak z grilla z truskawkami

Składniki:
– 3 piersi z kurczaka bez skóry
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka sosu typu McCormick Garlic & Herb Seasoning
– 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kostkę
– 1/2 szklanki świeżego sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
– 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
– ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Ugrillować piersi z kurczaka, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i doprawić do smaku sosem McCormick Garlic & Herb Seasoning. Pokroić truskawki, wrzucić do miski, dodać świeży ser mozzarella, pokrojone liście bazylii, 1 łyżkę oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce. Kurczaka ułożyć na półmisku, po wierzchu posypać sałatką truskawkową i polać octem balsamicznym.

Sałatka z truskawek i awokado

Składniki:
– 2 awokado niezbyt dojrzałe
– 400 g truskawek
– 25 ml octu balsamicznego Modena
– 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól
– pieprz
– kilka gałązek mięty lub mięty zielonej

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić. Awokado obrać, wypestkować i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi listkami mięty. Dobrze wymieszać ocet balsamiczny z oliwą, solą i pieprzem, zalać sałatkę.

Sałata z truskawkami

Składniki:
– 2 łyżki oleju orzechowego lub oliwy z oliwek extra-virgin
– 2 łyżeczki białego octu winnego
– 1 łyżeczka miodu
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 główki sałaty
– 12 truskawek, pokrojonych
– 1/4 ogórka pokrojonego w cienkie półksiężyce
– 2 łyżki obranych, niesolonych pistacji, opiekanych
– 8 świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
Wymieszać olej, ocet, miód, sól i pieprz, aby stworzyć sos. Umieścić sałatę w dużej misce, skropić połową sosu i wymieszać. Ułożyć truskawki i plasterki ogórka na wierzchu, a następnie skropić pozostałym sosem. Na wierzch każdej porcji wsypać ok. 1/2 łyżki pistacji i trochę bazylii.

Sałatka z kaczką i truskawkami

Składniki:
– 1 szklanka (250 ml) dobrej oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki (85 ml) octu winnego
– 1/4 szklanki świeżych liści estragonu
– 250 g truskawek
– świeżo mielony czarny pieprz
Na sałatkę:
– 2 filety z pieczonej piersi kaczki
– 4 małe cukinie, upieczone
– 2 szklanki zielonej fasoli, blanszowanej
– 100 g liści rukoli
– 1/2 szklanki prażonych migdałów

Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek i ocet winny, a następnie dodać liście estragonu. Odstawić na 2 godz. i usunąć estragon. Przetrzeć połowę truskawek i przelać przez sito, a następnie wbić do soku winegret. Doprawić pieprzem. Porwać mięso z piersi na strzępy lub drobno pokroić, dodać truskawki, cukinię, fasolę i liście rukoli oraz połowę soku winegret, wymieszać. Dodać orzechy i polać pozostałym sosem.

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i koprem włoskim

Składniki:
Sos
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
– 1/4 szklanki octu ryżowego
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka sosu hoisin
– 1 łyżka prażonych nasion sezamu
– 1 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 ząbek czosnku
– kawałek świeżego imbiru, obrany
– 1 średnia szalotka, obrana i posiekana
– świeży mielony czarny pieprz, do smaku
– 3/4 szklanki cienko pokrojonego w plasterki kopru włoskiego
Sałatka
– 2 szklanki truskawek
– 2 szklanki mieszanki sałat
– kawałek gotowanej, wędzonej piersi z kurczaka
– 2 zielone cebule, w plasterkach

Przygotowanie:
Wymieszać olej roślinny, ocet, sos sojowy, cukier, sos hoisin, nasiona sezamu, olej sezamowy, musztardę Dijon, imbir, szalotkę, czosnek i pieprz w mikserze lub robocie kuchennym. Pokroić truskawki. W dużej misce połączyć truskawki, kurczaka, mix sałat, koper i zieloną cebulę. Skropić około 1/2 szklanki sosu i delikatnie wymieszać.

Sałatka z truskawkami, ogórkiem i miętą

Składniki:
– 1 ogórek, cienko pokrojony
– 1 szklanka truskawek w plasterkach
– 3/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
– 1/3 szklanki sosu sałatkowego typu Panera® Poppyseed
– 1/2 szklanki sera feta
– 2 łyżki stołowe mięty, posiekanej
– sól i czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać razem ogórki, truskawki i cebulę. Dodać sos typu Poppyseed Dressing i ponownie wymieszać.  Udekorować pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron z truskawkami

Składniki:
– 2 szklanki truskawek
– makaron muszelki, ugotowany i schłodzony
– świeże kulki z mozzarelli, odsączone
– 1/4 szklanki świeżej bazylii
– 1/4 szklanki czerwonej cebuli
– 1/4 szklanki winegretu balsamicznego

Przygotowanie:
Połączyć truskawki, makaron, mozzarellę, bazylię i cebulę w dużej misce (sałatkę można przechowywać w lodówce do momentu podania). Skropić winegretem i delikatnie wymieszać.

Sałatka z truskawek i czarnych oliwek

Składniki:
– 500 g truskawek
– 200 g czarnych oliwek
– 100 g cukru
– bita śmietana
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 liści bazylii

Przygotowanie
Umyć truskawki i pokroić na ćwiartki. Poszatkować bazylię. Podgrzać w rondlu 100 ml wody z cukrem, gdy cukier się rozpuści, włożyć oliwki i gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia i trzymać oliwki w cukrze przez 2 godziny. Ubić śmietanę, dodać oliwę z oliwek i posiekaną bazylię. W salaterce połączyć truskawki z oliwkami. Podawać schłodzone z łyżką bitej śmietany.

Kotlety z truskawkami

Składniki:
– 4 kotlety wieprzowe
– 15 ml (1 łyżka stołowa) oleju rzepakowego
– 90 ml (6 łyżek) oliwy z oliwek
– 30 ml (2 łyżki) octu balsamicznego
– 1 łyżka (15 ml) różowego pieprzu
– 15 ml (1 łyżka stołowa) miodu
– 30 ml (2 łyżki) keczupu
– 15 ml (1 łyżka stołowa) octu balsamicznego
– 15 ml (1 łyżka stołowa) posiekanego szczypiorku
– 10 truskawek pokrojonych w kostkę
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:
W szczelnej torbie połączyć 45 ml (3 łyżki stołowe) oliwy z oliwek z octem balsamicznym, pieprzem i miodem, aby przygotować marynatę. Włożyć kotlety, marynować min. 1 godzinę. W misce wymieszać pozostałe składniki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, usmażyć kotlety (ok. 4 do 5 min. na 1 stronie). Podawać z truskawkową salsą.

Halibut z grilla z truskawkową salsą

Składniki:
– świeży halibut (przyprawiony solą/pieprzem i skropiony oliwą z oliwek)
– 2 szklanki truskawek w plasterkach
– 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżeczki posiekanej bazylii
– 2-3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Wymieszać truskawki, cebulę i bazylię z octem balsamicznym. Halibuta upiec na grillu. Podawać z truskawkową salsą.

Pierś z kurczaka w truskawkach

Składniki:
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– 1 łyżka cukru
– 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 1/2 szklanki wody
– 1 szklanka świeżych truskawek
– 1/2 szklanki białego wina lub białego soku z winogron
– 2 łyżeczki świeżej mięty
– 4 połówki piersi bez skóry
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– plastry zielonej cebuli

Przygotowanie:
W małym rondlu wymieszać pięć pierwszych składników, do uzyskania gładkiej konsystencji, dodać truskawki i wino. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogień i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, 3-5 min. Wymieszać z miętą. Posypać kurczaka solą i pieprzem. Na lekko naoliwionym ruszcie grillowym, grillować kurczaka 5-7 min. z każdej strony skrapiając od czasu do czasu z sosem. Podawać z pozostałym sosem. Posypać zieloną cebulką.

Sałatka z fetą i truskawkami

Składniki:
– mieszane zielone sałaty do wyboru
– 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych truskawek
– 1/2 szklanki sera feta (pokruszony)
– 3 łyżki orzechów włoskich
– 1/4 szklanki sosu balsamicznego vinegrette
– 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 2 łyżki cukru pudru
– ocet balsamiczny
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 rozdrobniony czosnek
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wrzucić 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich do metalowego garnka, posypać 2 łyżkami białego cukru, smażyć na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Przenieść do miski i ostudzić. W małej misce wymieszać musztardę Dijon, ocet balsamiczny i czosnek, dodać olej i mieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z przygotowaną sałatką.

 

zobacz również:

Pyszne desery z truskawkami – różne przepisy

Serniki z truskawkami – różne przepisy

Sałatki z truskawkami – inspiracje na lato

Beza z truskawkami