Domowe serki topione własnej roboty – różne przepisy

20 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lubicie serki topione, ale macie wątpliwości co do ich składu? Obawiacie się zbyt dużej ilości chemii? Może warto w takim razie spróbować samemu przygotować taki serek i cieszyć się smakiem?Poznajcie kilka ciekawych przepisów.

serek topiony

Przepis I

Co kupić?

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • koperek

Przygotowanie:

Rozgnieć twaróg widelcem, posyp solą,przykryj ściereczką i odstaw na noc. Po tym czasie rozpuść ser a misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż usuną się wszystkie grudki. Wymieszaj z solą, masłem i koperkiem. Przelej do miseczek.

serek topiony

Przepis II

Co kupić?

  • 1 kostka twarogu półtłustego (250g)
  • 1 jajko (60g)
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Twaróg wymieszaj z jajkiem, połową łyżeczki soli i połową łyżeczki sody. Całość zmiksuj i rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem. Pod koniec dodaj jeszcze pół łyżeczki sody. Gotowy serek przełóż do zamykanego pojemnika.

serek topiony

Przepis III

Co kupić?

  • 750 g twarogu tłustego
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki kminku całego
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:

Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z solą i sodą. Odstaw na 2 godziny, aby twaróg zamienił się w budyń twarogowy. Dodaj jogurt, siemię oraz kminek. Rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem z wodą, aż serek zgęstnieje. Przelew do słoików gotowy serek.

Przepis IV

Co kupić?

  • 500g twarogu –  swojski
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • dodatki (do wyboru)
  • kminek (ok. 1 łyżeczki)
  • słodka i ew. szczypta ostrej papryki
  • szczypiorek lub ulubione zioła
  • drobniutko posiekana szynka (lub szynka i szczypiorek albo szynka i czosnek)
  • czosnek przeciśnięty przez praskę)
  • posiekane orzechy, np. włoskie

Przygotowanie:

Twaróg pokrusz i przykryj ścierką zostawiając na 2  -3 dni. Rozgrzej masło na patelni i przełóż twaróg. Kiedy stanie się płynny dodaj sól, roztrzepane jajko i dowolne dodatki wedle uznania. Całość dokładnie i szybko wymieszaj. Przełóż do miseczek lub foremek na lód, aby miał ciekawą formę.

serek topiony

 

zobacz również:

Jak zrobić klarowane masło?

Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?

Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty

Masło kokosowe – przepis i zastosowanie

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło