Masło czy margaryna. Odwieczne pytanie co jest zdrowsze?

24 października 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Reklamy atakują nas na każdym kroku milionem produktów w tym konkurencyjne masło i margarynę. Czy faktycznie masło jest tak szkodliwe jak o tym alarmują lekarze i farmaceuci bo zawiera zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu? Czy margaryna jest tak dobra jak ją reklamują? Zobaczcie sami.

masło

Jak powstaje masło i czy jest zdrowe

  • Powstaje wyłącznie ze śmietany w procesie zamaślania
  • zawiera nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
  • najszlachetniejszy tłuszcz jadalny pochodzenia zwierzęcego
  • składa się z łatwostrawnego tłuszczu, cholesterolu, witamin A, D, E, K oraz licznych substancji typu selen, jod, magnez czy potas. 
  • pozytywnie wpływa na pracę serca
  • redukuje tłuszczowa masę ciała
  • posiada właściwości antynowotworowe
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • znacząco wspomaga zdrowi kory nadnerczy i tarczycy
  • zapobiega powstawaniu zwyrodnieniu stawów
  • jest tolerowane nawet w przypadku problemów z układem pokarmowym 

Margaryna sposób produkcji

  • jest wytwarzana przemysłowo z olejów roślinnych pomieszanych z wodą, mlekiem, substancjami polepszającymi smak i zapach, stabilizatorami, barwnikami, a nawet konserwantami
  • całość jest utwardzana metodą uwodornienia, czyli wysycenie wodorem części bądź całości wiązań kwasów tłuszczowych
  • tłuszcz bywa topiony w wysokich temperaturach
  • zawierają składniki powodujące wzrost stężenia cholesterolu w organizmie 
  • może sprzyjać powstawaniu miażdżycy

Masło jest produktem pochodzenia naturalnego bez wątpienia natomiast margaryna to substancja stworzona sztucznie przez koncerny i służy jedynie do smarowania pieczywa.

Czy faktycznie masło jest tak szkodliwe jak o tym alarmują lekarze i farmaceuci bo zawiera zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu?

Jeśli jednak okażemy zdrowy rozsądek i wnikliwość to dojdziemy do wniosku, że wcale tak nie jest.. Masło zawiera co prawda 82 % tłuszczu mlecznego, ale też dużo wody. Tłuszcz mleczny rozpuszcza się w temperaturze ludzkiego organizmu w związku z tym jest świetnie trawiony. Poza tym w maśle występują kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach, składających się głównie z nasyconych tłuszczów. Około 27 % stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak np; kwas olejowy oraz wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe na przykład kwas linolowy, masło więc zawiera jedynie około 4 %  nienasyconych kwasów trans! Poza tym jest bogate w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D oraz E.

Cienko posmarowany masłem chleb nie jest cholestorolową bombą szkodliwą dla organizmu, zachowujmy zdrowy rozsądek i przy wybieraniu produktów kierujmy się ich naturalnym pochodzeniem, a nie reklamami w mediach…

Informacje o maśle opracowano na podstawie  Uzdrawianie żywnością – Tybetański sposób na choroby cywilizacyjne prof. dr Florian Uberall dr Andrea Uberall.

 

zobacz również:

Jak zrobić klarowane masło?

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło

Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty

Jak zrobić pasztet: różne przepisy