Masło czy margaryna. Odwieczne pytanie co jest zdrowsze?
Reklamy atakują nas na każdym kroku milionem produktów w tym konkurencyjne masło i margarynę. Czy faktycznie masło jest tak szkodliwe jak o tym alarmują lekarze i farmaceuci bo zawiera zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu? Czy margaryna jest tak dobra jak ją reklamują? Zobaczcie sami.
Jak powstaje masło i czy jest zdrowe
- Powstaje wyłącznie ze śmietany w procesie zamaślania
- zawiera nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
- najszlachetniejszy tłuszcz jadalny pochodzenia zwierzęcego
- składa się z łatwostrawnego tłuszczu, cholesterolu, witamin A, D, E, K oraz licznych substancji typu selen, jod, magnez czy potas.
- pozytywnie wpływa na pracę serca
- redukuje tłuszczowa masę ciała
- posiada właściwości antynowotworowe
- wzmacnia układ odpornościowy
- znacząco wspomaga zdrowi kory nadnerczy i tarczycy
- zapobiega powstawaniu zwyrodnieniu stawów
- jest tolerowane nawet w przypadku problemów z układem pokarmowym
Margaryna sposób produkcji
- jest wytwarzana przemysłowo z olejów roślinnych pomieszanych z wodą, mlekiem, substancjami polepszającymi smak i zapach, stabilizatorami, barwnikami, a nawet konserwantami
- całość jest utwardzana metodą uwodornienia, czyli wysycenie wodorem części bądź całości wiązań kwasów tłuszczowych
- tłuszcz bywa topiony w wysokich temperaturach
- zawierają składniki powodujące wzrost stężenia cholesterolu w organizmie
- może sprzyjać powstawaniu miażdżycy
Masło jest produktem pochodzenia naturalnego bez wątpienia natomiast margaryna to substancja stworzona sztucznie przez koncerny i służy jedynie do smarowania pieczywa.
Czy faktycznie masło jest tak szkodliwe jak o tym alarmują lekarze i farmaceuci bo zawiera zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu?
Jeśli jednak okażemy zdrowy rozsądek i wnikliwość to dojdziemy do wniosku, że wcale tak nie jest.. Masło zawiera co prawda 82 % tłuszczu mlecznego, ale też dużo wody. Tłuszcz mleczny rozpuszcza się w temperaturze ludzkiego organizmu w związku z tym jest świetnie trawiony. Poza tym w maśle występują kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach, składających się głównie z nasyconych tłuszczów. Około 27 % stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak np; kwas olejowy oraz wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe na przykład kwas linolowy, masło więc zawiera jedynie około 4 % nienasyconych kwasów trans! Poza tym jest bogate w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D oraz E.
Cienko posmarowany masłem chleb nie jest cholestorolową bombą szkodliwą dla organizmu, zachowujmy zdrowy rozsądek i przy wybieraniu produktów kierujmy się ich naturalnym pochodzeniem, a nie reklamami w mediach…
Informacje o maśle opracowano na podstawie Uzdrawianie żywnością – Tybetański sposób na choroby cywilizacyjne prof. dr Florian Uberall dr Andrea Uberall.
zobacz również:
Jak zrobić klarowane masło?
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło
Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty
Jak zrobić pasztet: różne przepisy