Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty
Artykuł zewnętrzny
Ostatnio piekłyśmy pyszny chleb z garnka bez wyrabiania, przepis TUTAJ. Do takiego świeżo upieczonego, chleba z chrupiącą skórkę idealnie pasuje wyśmienite masło, również własnej produkcji. Poniżej prezentujemy szybki sposób na wykonanie takiego domowego masła, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość i pamiętać, że powstaje ono w ciągu co najmniej 15 minut. Masełko jest pyszne, świeże i stanowi chlubę pani domu.
Do zrobienia pysznego masełka potrzebna jest prawdziwa, naturalna, tłusta śmietana. Oczywiście najlepiej znowu zaopatrzyć się w nią u źródła, czyli u rolnika. Jeżeli nie, kupujemy śmietanę kremówkę o dużej zawartości tłuszczu (ponad 30%). Schładzamy ją porządnie w lodówce a potem ubijamy mikserem przez około 10-15 minut aż wyodrębnią się grudki żółtego masełka. Płyn (maślankę) odlewamy. Dodatkowo nasze masełko przelewamy kilkakrotnie lodowatą wodą, by pozbyć się reszty maślanki. Takie masło jest o wiele lepsze niż to kupowane w sklepie ! Możemy do niego dodać troszkę soli albo czosnku lub szczyptę ziół.
zobacz również:
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło
Chleb z ziaren bez mąki
Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?
Przepisy na chleb na zakwasie