Lekkie dania na upały

27 czerwca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Żar się z nieba leje, słońce zagląda w każdy możliwy kąt w domu, a Ty marzysz o odrobinie ochłody? Na dodatek rodzina domaga się posiłku, a Tobie na samą myśl o staniu w garach robi się słabo i gorąco? Przybywamy z ratunkiem ! Oto kilka pomysłów na dania idealnie nadające się na upały.

Chłodnik tatarski

Co kupić?

  • 2 świeże papryki
  • 2 ogórki
  • 2 jajka na twardo
  • 1 spory pęczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i młodej cebulki)
  • 1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka
  • 1/4 l przegotowanej wody
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Papryki należy umyć, oczyścić z gniazda i pokroić drobno. Ogórki również pokrój w ten sam sposób, a wcześniej umyj i obierz. Następnie posiekaj jajka oraz  zieleninę. Do głębokiego naczynia wlej kefir lub kwaśne mleko, a potem roztrzep z przegotowaną i ostudzoną wodą. Dodaj pokrojone warzywa i przypraw solą oraz pieprzem i sproszkowaną papryką.

Sałatka z arbuzem i fetą

Co kupić?

  • 50 dag pomidorów
  • 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 dużego ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag fety
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidory oraz arbuza bez pestek kroimy w kostkę. Natomiast paprykę oraz nieobranego ogórka pokrój w kosteczkę, a rzodkiewkę w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj i dodaj dwie łyżki oliwy. Fetę pokrój w kostkę i jedną połowę wymieszaj z posiekaną dymką i połową mięty w paseczkach. Pozostałą miętę, fetę oraz dymki zmiksuj z resztą oliwy, jogurtu oraz oregano. Sos przypraw solą i pieprzem.

Sałatka z kalafiorem i brokułami

Co kupić?

  • 75 dag różyczek brokuła
  • 75 dag różyczek kalafiora
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 czerwone cebule
  • 2 duże zmiażdżone ząbki  czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Sos: sproszkowaną paprykę usmaż przez minutę na rozgrzanej oliwie i ostudź. Dodaj ocet, czosnek oraz cebulę w cienkich talarkach. Dopraw solą, pieprzem i odstaw na 30 minut.

Różyczki kalafiora i brokułów ugotuj w osolonym wrzątku przez ok 5 minut. Odcedź, wystudź i wymieszaj  z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.

 

Fasolka migdałowa

Co kupić?

  • 50 dag fasolki szparagowej
  • 200 g obranych migdałów
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 g drobnej białej fasoli z puszki
  • sól

Panierka do migdałów:

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól

Przygotowanie:

Fasolkę obieramy ( ucinamy końcówki ) i gotujemy do miękkości. Mieszamy składniki panierki, obtaczamy w niej migdały i smażymy je oraz pozostałą panierkę na oliwie. Smaż 2-3 minuty ciągle mieszając.Fasolkę szparagową przełóż na talerz, dodaj odcedzoną białą fasolę i polej migdałami z panierką.

Zupa krem z cukinii i marchewki

Co kupić?

10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
60 dag cukinii
15 dag marchwi
10 dag ziemniaków
5 dag  selera
½ litra wody
1 liść laurowy
sól
pieprz
sos sojowy
sok z cytryny
 
Przygotowanie:
Cebulę obierz z łusek, opłucz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Marchewkę, cukinię, ziemniaki oraz seler obierz ze skórki, opłucz i pokrój w kostkę. Dołóż do cebuli i chwilę podsmaż. Wlej wodę, dodaj liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Później wyciągnij listek laurowy i zmiksuj warzywa na gładką masę. Na sam koniec dodaj kilka kropli sosu sojowego, soku z cytryny oraz rozgniecionego w palcach majeranku. Zupę możesz podawać z łyżką śmietany, albo groszkiem ptysiowym.

zobacz również:

Szybki i prosty przepis na lody

Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!

Co jeść i pić w upały?

Zupy owocowe – różne przepisy z sezonowych owoców