Mięso, ryby i owoce morza które są spalaczami tłuszczu

9 marca 2017, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Ryby powinny znaleźć się w naszym jadłospisie 1-2 razy w tygodniu nie tylko dlatego, że są wspaniałymi naturalnymi spalaczami tłuszczu. Warto pamiętać, że białko rybie pobudza spalanie tłuszczu, a także dostarcza aminokwasu, z którego organizm syntezuje hormony szczupłości – dopaminę i noradrenalinę. Dzięki dużej ilości jodu stymuluję pracę tarczycy.

Dorsz jest wyjątkowo chudą rybą, jako ryba morska zawiera bardzo dużo jodu.

Mątwy są niemal całkowicie pozbawione tłuszczu.

Łosoś zawiera szczególnie dużo kwasów tłuszczowych omega-3.

Sardynki zawierają bardzo dużo białka.

Makrela zawiera bardzo dużo tyrozyny.

Skorupiaki dostarczają wyjątkowo dużej ilości cynku.

Mięczaki tak samo jak skorupiaki dostarczają bardzo dużo cynku do organizmu.

Mięso zawierające duże ilości białka i żelaza jest dobrym naturalnym spalaczem tłuszczu. Jednak tylko wtedy, jeśli zwraca się uwagę na jego tłustość! Zwłaszcza wołowina, baranina i wieprzowina bywają tłuste. Lepsze, ponieważ chudsze, jest mięso białe, na przykład drobiowe lub cielęcina.

 

Polędwica cielęca jest szczególnie chudym mięsem.

Gotowana szynka wieprzowa bez tłuszczu, szynka z indyka polędwica łososiowa również należą do chudych wędlin.

Pierś z indyka zawiera bardzo wartościowe białko i pobudza spalanie tłuszczu w organizmie.

Peklowana wołowina syci i tłumi głód.

Wątróbka wołowa jest bogata w witaminy, które umożliwiają optymalne spalanie składników pokarmowych.

Lepiej zrezygnować z kiełbasy, ponieważ zawiera mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto też trzymać się z daleka od mięsa panierowanego i smażonego, gdyż ze względu na sposób przyrządzania z użyciem mąki pszennej ma ono wysoki indeks glikemiczny.

zobacz również:

  1. Zbożowe i mleczne spalacze tłuszczu!
  2. Owocowe spalacze tłuszczu
  3. Warzywne spalacze tłuszczu
  4. Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu