Nie tylko warzywa i owoce posiadają swoich reprezentantów ale także produkty zbożowe i mleko wraz ze swoimi przetworami. Wyrzuć suplementy diety i sięgnij po płatki owsiane!
Chleb (żytni) pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie i pumpernikiel
Dzięki dużej zawartości substancji balastowy powodują – w porównaniu z pieczywem z mąki pszennej i mieszanej – tylko niewielkie podwyższenie poziomu insuliny. Starajmy się jeść je bez tłuszczu! Smaczną alternatywą masła jest chudy twarożek.
Płatki owsiane
Zawierają magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ nerwowy.
Siemię lniane (len mielony)
Dzięki obecnym w nim substancjom balastowym wzmacnia błonę śluzową jelita, ma działanie przeczyszczające i obniża poziom glukozy oraz lipidów we krwi.
Mleko, jogurt i inne produkty mleczne
Nawet te nieodtłuszczone, nie tuczą dzięki zawartemu w nich sprężonemu kwasowi linolowemu. Zawierają też wapń, magnez i taurynę, które sprzyjają spalaniu tłuszczu.
Kefir, serwatka i maślanka
Są pozbawione kalorii, cenne źródła białka.
Odtłuszczony ser, twarożek homogenizowany, mozzarella, ser harcerski
Odtłuszczony ser zawiera dużo wapnia, a mało tłuszczu. Twarożek homogenizowany i mozzarella są bogate w sycące białka i mają mało tłuszczu. Najchudszym serem jest ser harcerski. Zawarta w nim witamina B12 pobudza przemianę materii.
Tłustszych serów lepiej nie jeść z chlebem, ponieważ takie połączenie białka z węglowodanami bywa tuczące.
zobacz również:
- Warzywne spalacze tłuszczu
- Owocowe spalacze tłuszczu
- Jak skutecznie pozbyć się tłuszczu? Sięgając po spalacze!
- Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu