Pomidorowe lato z CIRIO – nowość Cirio Pelati – limitowana wersja
Lato to przede wszystkim okres wakacyjny, w którym cieszymy się wypoczynkiem, wolnym czasem i podróżami. Coraz częściej stajemy się zwolennikami aktywnego i zdrowego wypoczynku, uprawiając sport i dbając o to, co jemy i jak jemy. Warto więc zadbać o to, aby nasze wakacyjne menu bogate było w pełnowartościowe składniki, łatwe i szybkie w przygotowaniu aby w pełni móc się cieszyć wakacjami.
Marka Cirio oferuje cały wachlarz produktów z włoskich pomidorów, dzięki którym, możemy wyczarować zdrowe i smaczne przekąski i dania.
Smacznie i zdrowo
Pomidory są uwielbiane w polskiej kuchni, nie tylko ze względu na wspaniały kolor i niepowtarzalny aromat ale również dlatego, że każdy wie jak bardzo są zdrowe i niezbędne w naszej codziennej diecie. Mają mnóstwo witaminy C. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu – silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza.
Pomidory z historią
W 1856 roku Francesco Cirio znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku.
Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości( czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy.
Szybko , łatwo i wygodnie
Topowymi produktami Cirio to:
– Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że można zaczerpnąć go za pomocą widelca.
– Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa.
– Przecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.
– Hit lata – Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. W tym roku, z okazji 160 lat marki Cirio powstała limitowana edycja słynnych pelati Cirio (z włoskiego – pomidory bez skóry), które są podstawą włoskiej kuchni – produkt w fantastycznej puszce stylizowanej na lata 60-te
Śródziemnomorskie smaki
W ostatnich latach, najbardziej popularnymi miejscami wypoczynku są kraje w okolicach Morza Śródziemnego: Grecja, Hiszpania i przede wszystkim Włochy – pachnące ziołami, oliwą i słońcem. Włoski region Puglia – Apulia jest idealnym miejscem na wakacyjny relaks. Ta malownicza kraina położona na „obcasie” i „ostrodze” włoskiego buta, słynie z czystych, piaszczystych plaż, klimatycznych rybackich wiosek i niezwykłej architektury. To mekka doskonałego wina, oliwy i owoców morza oraz wspaniałych przepisów kulinarnych.
Małże w stylu Torento (Cozze alle Tarantina) z Cirio
Czas przygotowania – 30 min.
Czas gotowania – 15 min.
Składniki dla 4 osób:
1 kg małży
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
Garść natki pietruszki
Sól, pieprz
1puszka Cirio – pomidory bez skóry 400g
Sposób przygotowania:
Małże dokładnie umyj. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżeczki oliwy, dodaj ząbek czosnku i część posiekanej natki pietruszki. Dodaj małże i wino, poczekaj aż odparuje. Przykryj i gotuj przez 5 min. Usuń małże, które nie otworzyły skorupek. Odcedź, nie wylewaj sosu. Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek, dodaj pomidory w kawałkach Cirio, szczyptę soli i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaj małże oraz sos. Delikatnie podgrzej, tak, aby niewielka ilość sosu odparowała. Przed podaniem dopraw jeszcze raz solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki.
www.cirio1856.pl