Antipasti – włoskie przekąski

28 kwietnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Włosi – mistrzowie kulinarni nie wyobrażają sobie posiłku bez „antipasti”. Tradycyjna włoska przekąska, to tradycyjnie włoskie wędliny, krokieciki, kulki mięsne, szeroki wybór oliwek, karczochów, suszonych pomidorów. Nieodłącznym elementem tej uczty są również chrupiące Grissini. Grissini, czyli włoskie paluszki, wywodzą się z Piemontu- regionu położonego z w północnej części Włoch, którego stolicą jest Turyn.

 

scatola grissini torinesi 125g

Piemontczycy pozostają wierni swojej tradycji kulinarnej. Region słynie z takich dań jak Vitello Tonato czy serowa Fonduta i rozpoznawalnych na całym świecie win Barolo czy Barbaresco.

 

scatola grissini torinesi 360g-8003490033703

Grissini to rodzaj pieczywa, na bazie mąki pszennej, formowany w długie paluszki. Dodatkowo można posypać je solą morką, sezamem lub makiem. Idealnie pasują do wędlin, sera czy dipów. Świetne na szybką przekąskę w pracy , spotkanie z przyjaciółmi przy grillu lub większą imprezę.

Grissi Roberto to lider na włoskim rynku. Doskonała jakość (produkt nie zawiera tłuszczów uwodornionych), jest wyjątkowo delikatny w smaku a razem chrupiący.

www.northcoast.com.pl