Nutella to wyjątkowy krem orzechowo-czekoladowy, który rozpoznawalny jest niemal na całym świecie.
Słynie on ze swego charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i podbija ludzkie serca już od kilku dziesięcioleci.
A wszystko zaczęło się…
… bardzo niepozornie! Kiedy w roku 1946 cukiernik z Włoch, Pietro Ferrero stworzył pastę „Giandujot”, nawet nie przypuszczał, że już niebawem stanie się ona inspiracją do stworzenia słynnej Nutelli. Ta pierwsza pasta powstała na bazie orzechów laskowych, cukru i trudno dostępnego po wojnie kakao. Formowana była w bloki, które następnie kroiło się na plastry i układało na chlebie.
Prawdziwy przełom nastąpił w roku 1964, kiedy to syn Pietro, Michele Ferrero udoskonalił krem i wymyślił nazwę Nutella. W 1965 po raz pierwszy Nutella „wystąpiła” w słoiku, który znamy obecnie.
Przede wszystkim pasja…
Powstanie Nutelli nie byłoby możliwe, gdyby nie ogromne zaangażowanie, pasja i wytrwałość w dążeniu do celu. Obecnie Grupa Ferrero posiada aż 20 fabryk w różnych zakątkach świata, zatrudnia blisko 35 tys. ludzi i sprzedaje swoje produkty w przeszło 160 krajach. Nie zmienia to jednak faktu, że Nutella stworzona została przez kochającą się rodzinę i kolejne już pokolenie Ferrero czuwa nad rozwojem marki.
Tylko to, co najlepsze!
Sekretem sukcesu Nutelli są między innymi niezwykle starannie selekcjonowane surowce. Największy nacisk kładziony jest na ich jakość, a cała procedura odbywa się w zgodzie z zasadami zrównoważonego pozyskiwania. Warto wspomnieć w tym miejscu o RSPO, do którego należy Grupa Ferrero. Najważniejszym celem jest zachowanie zrównoważonej produkcji oleju palmowego.
Do produkcji Nutelli wykorzystuje się wyłącznie olej palmowy pochodzący ze źródeł, które nie przyczyniają się do naruszenia równowagi środowiska naturalnego i jego zubożenia. Ponadto w swoich działaniach Ferrero kieruje się zasadami CSR, tj. zasadami społecznej odpowiedzialności biznesu.
Nutella – źródło witamin i minerałów
Na charakterystyczny, pyszny smak Nutelli wpływają przede wszystkim orzechy laskowe, kakao i mleko.
Orzechy laskowe są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie orzechów zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeśli chodzi o mleko, wiadomo już od dawna, iż jest ono bogatym źródłem wapnia, który odpowiada za zdrowe zęby i kości. W mleku znajdują się jednak inne cenne pierwiastki jak magnez, cynk, jod, potas czy fosfor. Kakao z kolei stanowi cenne źródło antyoksydantów i wymienionych już wyżej wapnia, cynku, chromu, witaminy C oraz miedzi. Dzięki zastosowaniu oleju palmowego Nutella wolna jest od tłuszczów trans, które mają niezwykle szkodliwy wpływ na organizm człowieka.
Nutella – nie tylko na śniadanie
Nutella już od wielu lat jest cenionym produktem śniadaniowym, ale miło z nią spędzić czas nie tylko przy śniadaniu. Można ją wykorzystać jako składnik ciast, ciastek i tortów, stanowi również doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów, zarówno na zimno, jak i na gorąco. Warto skorzystać z licznych sprawdzonych przepisów, jak również samodzielnie poeksperymentować w kuchni, bawiąc się przy tym świetnie z całą rodziną i tworząc nowatorskie dania!