Czereśnie to pyszne, pachnące latem owoce, które oprócz walorów smakowych posiadają właściwości zdrowotne. Owoce te, dzięki zawartości witamin, polecane są dla zdrowia i urody – pomagają zachować młodość, chronią przed chorobami tarczycy i stawów. Sezon na czereśnie właśnie się zaczął, więc korzystaj z takiego skarbu natury jakim są … czereśnie.
Według Francuzów czereśnie to owoce przeznaczone dla kobiet, ponieważ zapewniają im młodą i piękną cerę. Czereśnie mogą być spożywane surowe, jak również posiadają zastosowania zewnętrzne – do maseczek kosmetycznych…
Wartości odżywcze czereśni
Czereśnie zawierają dużo wody – aż 80%, a pozostałe 20% to witaminy i sole mineralne niezbędne dla naszego organizmu. Poza tym 100 g tych owoców zawiera tylko ok. 60 kcal!
Czereśnie zawierają witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B – przede wszystkim witaminę B5, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarkę, chlor, sód, cynk, miedź, jod oraz bioflawanoidy, antocyjany, garbniki, pektyny. Kwasy organiczne występują w czereśniach w niewielkich ilościach, ale za to prawie wszystkie.
Właściwości zdrowotne czereśni
Pokonaj artretyzm!
Czereśnie, dzięki zawartości witamin z grupy B, a głównie witaminy B5, wspomagają leczenie artretyzmu. Owoce te wskazane są także jako składnik diety osób borykających się z niedoborem witaminy B5. Czereśnie powinny także spożywać osoby cierpiące na opuchnięcia i zniekształcenia stawów.
Czereśnie to doskonały smakołyk dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Owoce te są niskokaloryczne – 100g czereśni to ok. 40 – 60 kcal. oraz składają się w 80% z w wody. Ponadto posiadają bardzo niski indeks glikemiczny, więc owoce te mogą być spożywane przez diabetyków. Czereśnie pozytywnie wpływają na przemianę materii oraz regulują pracę jelit. Ten smakołyk usuwa zalegające w organizmie toksyny oraz reguluje poziom płynów.
Czereśnie na choroby tarczycy!
100g czereśni dostarcza organizmowi 330 mg jodu – więcej niż dorsz i inne ryby morskie. Jod jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Pierwiastek ten pobudza tarczycę do produkcji hormonów odpowiadających, m.in. za przemianę materii. Niedobór jodu powoduje zmęczenie, powiększenia tarczycy, przesuszenia skóry a nawet przybieranie na wadze.
Wzmocnij serce i nerki!
Czereśnie zawierają dużo potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli, co pozytywnie wpływa na pracę serca oraz nerek. Owoce ciemnoczerwone zawierają dużo związków P-aktywnych i są polecane dla osób z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.
Zadbaj o skórę!
Czereśnie nadają jędrność i odpowiednie napięcie skórze. Regularne spożywanie tych owoców zapewnia wyraźnie młodszą i świetlistą cerę. Najcenniejsze dla skóry są polifenole, które wykazują działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające i liftingujące. Według dietetyków powinniśmy spożywać dwie porcje (po 25 dag) czereśni dziennie przez miesiąc, aby zauważyć zmiany w naszym wyglądzie.
Czereśnie znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce – są używane m.in. do produkcji kremów, żeli, szamponów oraz perfum. Niektóre kosmetyki możesz wykonać sama np. maseczkę z czereśni.
Maseczka liftingująca
Szklankę czereśni opłucz, osusz i wypestkuj. Następnie owoce delikatnie rozgnieć na papkę. Dodaj ubite białko z jajka i wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz na około 10-12 minut, po czym zmyj letnią wodą.
Smacznego!
Czereśnie spożywane świeże są doskonałym smakołykiem. Z owoców tych możemy jednak przyrządzić przetwory oraz pyszne desery i ciasta.
Koktajl czereśniowy
Składniki:
3 szkl. wydrylowanych czereśni
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
5 kostek lodu
Sposób wykonania: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Przestroga
- Nie popijaj czereśni wodą ani mlekiem, gdyż może to doprowadzić do wystąpienia bólu brzucha oraz biegunki.
- Nie spożywaj czereśni przed posiłkiem mięsnym, gdyż utrudni to jego trawienie.
zobacz również:
- Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
- Różne sposoby na młodą kapustę
- Warzywne zupy-krem – różne przepisy
- Czy truskawki są korzystne dla zdrowia?