Duża część z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, która nie tylko dodaje energii, ale także stanowi element specyficznego porannego rytuału! Czy jednak wiemy, co tak naprawdę, daje nam picie kawy?
Pochodzenie kawy
Historia kawy jest dłuższa niż może nam się wydawać, bowiem owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Dzięki kupcom arabskim, około XIII wieku przewiezione zostały do Jemenu, gdzie po dzień dzisiejszy kupić można najdroższą kawę na świecie. Do Europy kawy trafiła w XVII wieku, kiedy to dostępna była głównie w miastach portowych jak Londyn czy Amsterdam. Natomiast do Polski, kawa trafiała po raz pierwszy dzięki Turkom, którzy władali Mołdawią w XVII wieku; na popularności zyskując jednak dopiero znaczenie później, bowiem dopiero na początku XVIII w.
Warto dodać, że obecnie na świecie wypija się około 40 miliardów filiżanek kawy rocznie!
Wartości odżywcze kawy
Zwykła, czarna kawa (bez cukru czy mleka) ma niezwykle niską zawartość kaloryczną. Jedna filiżanka czarnej kawy to jedynie 2 kalorie! Należy jednak podkreślić, że dodanie cukru i mleka sprawia, że np. kawa latte z mlekiem 3,2% tł. (400 ml) zawiera już 220 kalorii!
Kawa jest także bogatym źródłem antyoksydantów, czyli związków usuwających z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników! Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych, które wywoływane są np. przez nadmiar stresu czy zanieczyszczenie środowiska.
Zdrowotne zalety picia kawy
- Obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby– włoscy naukowcy dowiedli, że kawa może obniżać rysko zachorowania nawet o 40%, a dodatkowo zaznaczyli, że picie 3 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć je nawet o 50%!
- Jest dobra dla serca – picie do 4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca nawet o 11%. Kawa może także zmniejszać ryzyko udaru .
- Ma korzystny wpływ na nasz wzrok – regularne picie kawy zapobiega pogarszaniu się wzroku. Istnieją również badania, które sugerują, że kawa może także chronić przed ślepotą.
- Wpływa korzystnie na naczynia krwionośne- najnowsze badania wskazują, że picie 3-5 filiżanek kawy dziennie może redukować ryzyko występowania zakrzepów oraz zawałów serca.
Ryzyko
Niestety, picie dużych ilości kawy wiąże się także z ryzykiem wystąpienia pewnych efektów niepożądanych jak uczucie niepokoju czy wahania nastroju. Może ona również mieć związek z symptomami takich chorób jak depresja. Natomiast u kobiet, nadmierne spożywanie kawy, może zmniejszać szansę na zajście w ciążę.
Powszechnie znany jest także niekorzystny wpływ tego napoju na sen, dlatego należy unikać picia kawy w godzinach popołudniowych i wieczornych.
zobacz również:
Zielona kawa – Twój przyjaciel zdrowego stylu życia
Kawa zakwasza? – Fakty i mity na temat kawy
Cytrynowe desery, ciasta i torty – przepisy
Kawa zbożowa – właściwości i rodzaje