Fotka niestety nie wyszła dobrze, za to kurczak palce lizać! Uwierzcie, ten kurczak ma chrupiącą skórkę, w środku zaś jest mięciutki i soczysty, nie ma lepszego!
składniki:
– kurczak cały
– małe piwo (to najmniejsze)
– sól, pieprz, papryka
– jabłka, gruszki, ziemniaki, śliwki suszone
– kminek do ziemniaków lub tymianek do ziemniaków np. Prymat
sposób wykonania:
– kurczaka umyć i osuszyć, w tym czasie już nagrzewać piekarnik, z piwa zdjąć nalepki i umyć butelkę, otworzyć, odlać troszkę piwa – lub wypić. Kurczaka natrzeć solą, papryką, ja go udekorowałam jeszcze czosnkiem i buraczkiem na wykałaczce. Jak piekarnik się nagrzeje nadziać kurczaka, piec około godziny, potem położyć obok niego ziemniaki, jabłka posypane kminkiem lub tymiankiem, piec jeszcze godzinę. Na koniec udekorować porem
Smacznego!
Zobacz też:
Proponuje zrobić kurczaka na puszce piwa. Obciąć górę puszki i nadziać kurczaka do piwa dodać czosnek liść laurowy i ziele angielskie. Palce lizać.
a wtedy nie będzier to niezdrowe czasem?
bo to musi być piwo, a nie siki korporacyjne. kupcie regionalne piwo niepasteryzowane i nie filtrowane. wtedy dopiero to działa.
no mnie się też nie polewał, nie wiem czemu, trzeba się Gesslerowej zapytac, ale faktycznie jest soczysty