Zaczął się na dobre. Czas szalonych balów, wspaniałych kreacji i niepowtarzalnej atmosfery. Karnawał. To doskonały moment, by olśnić świat strojem i umiejętnościami na parkiecie. Czym jeszcze można zachwycić w karnawale?
Co kraj, to obyczaj
Już w samej ojczyźnie karnawału – Włoszech – tradycji jest wiele. Niemalże każde miasto ma własne, niepowtarzalne obchody tego święta, jak choćby słynne, weneckie volo dell\’Angelo. W poszukiwaniu inspiracji, warto skierować uwagę również w inny obszar zainteresowań niż popisy akrobatów.
Karnawał w kuchni
Włosi szczycą się także lokalnymi kształtami makaronów i oryginalnymi daniami. Wykwintnych potraw można szukać na przykład w Ligurii – niegdyś jednym z przodujących regionów Italii. Genueński makaron Bavette i owoce morza dostarczą zupełnie wyjątkowych doznań smakowych. A oto przepis:
Bavette z owocami morza zapiekane w folii
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 min
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średnie
Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu Bavette Barilla
200 g kalmarów
100 g krewetek
200 g oczyszczonych małży
125 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania w 5 krokach:
- Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.
- Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.
- Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.