Zawijaniec Wielkanocny
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dag mięsa mielonego
½ małej czerstwej bułeczki
1 jajko
vegeta
pieprz
ser żółty gouda 5 dag
1 cebula
5 dag grzybów suszonych
Grzyby zalać gorącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekane grzyby suszone, podsmażyć razem ok. 5 min. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, wegetę i pieprz, razem wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować cienko farszem mięsnym, na to wyłożyć podsmażone grzyby z cebulą i na wierzch posypać tartym żółtym serem. Delikatnie zwinąć ciasto, brzegi ścisnąć, żeby farsz nie wyszedł podczas pieczenia. Na wierzchu posmarować olejem, posypać papryką i tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st C)i piec około 30 minut (pod koniec jak ciasto się zarumieni, zmniejszyć do 150 st C).
Po wystudzeniu pokroić w plastry. Podawać z surówką lub dowolną sałatką.