Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy

4 września 2022, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Śliwki to bardzo cenne owoce, które regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet wpływają na poprawę naszego humoru! Śliwki suszone mają o wiele więcej wartości odżywczych oraz witamin i błonnika niż śliwki surowe, jednak mają pięć razy więcej kalorii.

ciasta ze ślwikami

Śliwki korzystnie działają na trawienie oraz poprawiają nasz apetyt, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Zmniejszają równiez ryzyko nowotworu jelita grubego.

O dziwo, śliwki nie są bogate w witaminę C, jednak zwierają witaminy z grupy B A i E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Ich skuteczność zwiększa obecność potasu, żelaza, magnezu wapnia i fosforu. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy, co działa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Placek ze śliwkami z bezą

składniki:

20 dag masła

szklanka cukru

1/2 szklanki wody

4 jaja

2.5 szklanki mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

50 dag śliwek

Beza: 3 białka, 2/3 szklanki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

W garnuszki podgrzać masło z cukrem, rozpuścić i przestudzić. Mieszając dodać wodę, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłozyć do natłuszczonej formy około 25 x 40 cm. Na wierzch wyłożyć śliwki bez pestek rozcięciem o góry. Piec około 30 minut w 180 stopniach C. Ubić sztywną pianę, dodając cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszać. Przekładać na podpieczone ciasto, piec około 30 minut do lekkiego zrumienienia.

 

Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:  Ucierane ze śliwkami!

  • 250g kostki pieczeniowej Kasia,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%,
  • laska wanilii,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 10 śliwek.

Wykonanie

Miękką Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać całe jajka, stale ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian przesianą mąkę oraz śmietanę. na koniec dodać nasiona wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki.

Piec około 50 minut w temp. 180st.

 

Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg mąkidrożdzowe
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 10 dag drożdży (cała kostka)
  • 1/2  szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cynamonu
  • śliwki (ilość zależy od tego, ile owoców chcemy mieć w cieście)

Z drożdży, letniego mleka (ok. ½  szklanki) i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól oraz resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, należy przełożyć je do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, następnie dodać śliwki, pokrojone w dość cienkie paski (dzięki temu nie zapadną się w głąb ciasta). Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.

,Sernik ze śliwkamisernik ze śliwkami!!

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 80 g margaryny,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz.

Następnie wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego,
  • 1/2 kg śliwek węgierek.

Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy.

Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.

Polewa:

  • 100g białej czekolady,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywno i udekorować wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.

Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem

Składniki: z marcepanem

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Dodatkowo:

  • około 300-400 g śliwek
  • 200 g marcepanu
  • 80 g migdałów pokrojonych w słupki

Foremka 23×33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem

Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy  mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypujemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

Orkiszowe muffinki z czerwonym winem i śliwkami

Składniki (na 15 muffinek o średnicy 6 cm)orkiszowe muffinki

  • 4 łyżki ksylitolu (ok. 40 g, można zastąpić zwykłym cukrem)
  • 30 kropel stewii fluid (zamiennie można użyć innego słodzika)
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki mielonych goździków
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej
  • 300 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 1100)
  • kilkanaście śliwek węgierek
  • szczypta kurkumy
  • 250 ml czerwonego wina (użyłam półwytrawnego)

Przygotowanie:

Do miski dodawać w kolejności suche składniki: goździki, cynamon oraz imbir, proszek i sodę, mąkę oraz kurkumę dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić lekko trzepaczką lub mikserem żółtka z ksylitolem, stewią oraz olejem. W osobnym naczyniu ubić białka. Do żółtek z olejem wsypywać stopniowo połączone sypkie składniki, dolać wino lub sok i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na muffinki, wypełniając każdą foremkę maksymalnie do 3/4 wysokości.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i połówki jeszcze raz przekroić. Do każdej muffinki włożyć 2-3 ćwiartki śliwki, oparte skórką do siebie. Najlepiej zostawić je tak na chwilę i sprawdzić, czy nie będą się przewracać. Moje stały bardzo stabilnie. Wystarczy je dobrze o siebie oprzeć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

W wersji bezalkoholowej wino można zastąpić niesłodzonym sokiem winogronowym lub śliwkowym.

Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami

Ciasto kruche:Wieniec kr-pt!!

  • 150g mąki pszennej,
  • 50g cukru,
  • 100g masła lub margaryny,
  • jajko.

Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko. Połączyć, zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć gęsto widelcem.

Ciasto ptysiowe:

  • 150g mąki pszennej,
  • 5 łyżek masła,
  • 150ml wody,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Wodę zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, cały czas energicznie mieszając dosypywać przesianą mąkę. Wymieszać na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie stale mieszając, wbić kolejno jajka. Ciasto przełożyć do szprycy, na kruchym cieście wycisnąć 3 koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić.

Dodatkowo:

  • 400ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżka cukru pudru,
  • śmietan-fix,
  • 1/2 kg śliwek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego.

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, gotować ok 10 min na małym ogniu. Dodać sproszkowany budyń, gotować 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, ostudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix.

Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Tarta Śliwka w czekoladzie

Ciasto:tarta śl. w czek

  • 220 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 450 g śliwek mrożonych albo świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Śliwki rozmrozić. Drobno pokroić ( ze skórką), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny ( można na całą noc). Mąkę z masłem drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Przełożyć do foremki i docisnąć do brzegów, ponakłuwać widelcem. Do śliwek ( nie wylewać soku!) wsypać budyń i dokładnie wymieszać, przelać na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C włożyć tartę i piec około 40-45 minut.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać olej, cukier, sól i roztopić nad garnkiem z gotującą się wodą.
Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i odstawić do ostygnięcia.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

Tartaletki z serem i  śliwkami

CIASTO:tartaletki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

MASA SEROWA:

  • 25 dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYBRANIE:

  • 15 śliwek węgierek
  • 6 orzechów laskowych, łuskanych
  • POLEWA:
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

sposób przygotowania:

CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować.

MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem.

POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek – jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm

Kruszaniec ze śliwkami

kruszaniec
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 400-500 g śliwek węgierek
  • cukier puder + woda na lukier

Tortownica 28 cm

Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki śliwek miąższem do góry. Posypujemy śliwki resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

Ciasto ze śliwkami i pycha polewą

Składniki:z polewą

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżka zimnej wody
  • około 500 g śliwek węgierek

Polewa:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu

Foremka 33x23cm

Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

Ciasto Madeira ze śliwkamimadeira

Ciasto:

  • 520 g śliwek
  • 200 g miękkiego, niesolonego masła
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 120 g cukru muscovado
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jaja
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 250 g maki samorosnącej
  • 60 g płatków owsianych

Polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 25 g śmietany kremówki

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia dużą keksówkę. Masło utrzeć z cukrem i skórka z pomarańczy na jasna, puszysta masę. Dodawać jajka, po jednym, nie przerywając miksowania. Dodać migdały, sok z pomarańczy, płatki owsiane i mąkę, a następnie ubijać, aż składniki się połączą, a masa będzie jednolita.
Śliwki wypestkować i pokroić w grube plastry. Dodać 2/3 śliwek do masy i dobrze wymieszać, resztę ułożyć na wierzchu. Piec przez około 1 godziny, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzić w blasze przez 20 minut.
W międzyczasie przygotować polewę: rozpuścić w rondelku czekoladę ze śmietaną i tak powstałą mieszanką udekorować ciasto.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

Kołacz z nutellą i śliwkamikołacz

Składniki:

  • 400 g mąki ( przesianej)
  • 100 g masła rozpuszczone i przestudzone
  • 150 ml letniego mleka
  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • nutella
  • około 500 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Tortownica 28-30 cm

Zaczyn: Do 60 ml mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy do rozpuszczenia następnie odstawiamy na 5 minut.
Do dużej miski wbijamy jedno jajko i żółtko ( białko zostawiamy na później), wsypujemy cukier i mieszamy drewniana łyżką aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem masło a następnie mleko, dodajemy drożdże i chwilkę mieszamy. Do naszych płynnych składników wsypujemy mąkę, mieszamy a gdy składniki już się połączą odkładamy łyżkę i zagniatamy ciasto dłonią około 3 minut. Ciasto musi być sprężyste! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie, przekładamy je na oproszoną mąką stolnice i wałkujemy na kształt prostokąta. Mój miał wymiary 40x50cm ale można zrobić mniejszy. Prostokąt ciasta dzielimy na trzy mniejsze, na środku każdego rozsmarowujemy nutellę ( ja kładłam po dwie łyżki na każdą część. Można więcej) i zwijamy każdą część ciasta osobno jak roladę. Pierwszy kawałek układamy przy brzegu formy kolejny w miejscu zakończenia tworząc w ten sposób coś na kształt ślimaka. Kawałki ciasta nie mogą zbytnio do siebie przylegać. Miedzy jednym kawałkiem ciasta a drugim wkładamy umyte, wypestkowane połówki śliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do białka dodajemy łyżeczkę mleka albo śmietanki, lekko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

Ciasto z budyniem i  śliwkami

Składniki:z budyniem

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Dodatkowo:

  • 1,5 kg śliwek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • cukier puder – do posypania
  • kilka łyżek bułki tartej

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja zrobiłam w większej prostokątnej blaszce) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

zobacz również:

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

Ciasta i desery z porzeczkami – różne przepisy

Ciasta bez cukru – gdy nie chcesz rezygnować z przyjemności